Κατεχόμενα: Την επισημοποίηση της ύπαρξης «δύο κρατών» στην Κύπρο ζητά ο Τσαβούσογλου | piperata.gr Skip to main content
ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ

Κατεχόμενα: Την επισημοποίηση της ύπαρξης «δύο κρατών» στην Κύπρο ζητά ο Τσαβούσογλου

Την θέση ότι έχουν τελειώσει πλέον οι συνομιλίες στη βάση της πολιτικής ισότητας και ότι πρέπει να αρχίσουν διαπραγματεύσεις στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και των δύο κρατών  επανέλαβε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας την Τρίτη το απόγευμα στα κατεχόμενα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak (02.02.21).

 

Σημειώνοντας ότι κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στα κατεχόμενα συζήτησαν σε βάθος το Κυπριακό, ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Έθνη εντατικοποίησαν τις προσπάθειες σύγκλησης μιας πενταμερούς διάσκεψης με τη μορφή 5+1 και ισχυρίστηκε:

 

«Αυτή ήταν δική μας ιδέα. […] Γιατί; Διότι οι συνομιλίες που διεξαγάγαμε στο Κραν Μοντάνα να για ομοσπονδία δεν είχαν αποτέλεσμα. […]»

 

Επισημαίνοντας ότι τόσο στο Κραν Μοντάνα, όσο και στην Γενεύη, αλλά και σε διάφορες περιπτώσεις σε δηλώσεις στα κατεχόμενα είχαν αναφέρει ότι εκείνη ήταν η τελευταία ευκαιρία για λύση ομοσπονδίας, ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε:

 

«Αυτό το είπα και εγώ πολλές φορές και ο κ. Ακιντζί το είπε πολλάκις. Το είπε και στο Κραν Μοντάνα. Δηλαδή, και η πλευρά της ΤΔΒΚ και η πλευρά της Τουρκίας το είπαν αυτό πολλές φορές. Και δυστυχώς το Κραν Μοντάνα απέτυχε. Γιατί; Η ελληνοκυπριακή πλευρά, που και σήμερα επιδεικνύει την ίδια στάση, έδειξε ότι δεν θέλει να μοιραστεί όχι μόνο την πολιτική ισότητα αλλά απολύτως τίποτα με τον τουρκοκυπριακό λαό και με την ΤΔΒΚ. Συνεχίζουν και σήμερα αυτή τους την στάση. Τότε, είπαμε ότι αν δεν θα υπάρξει πολιτική ισότητα, πρέπει να υπάρξει κυριαρχική ισότητα. […] Τώρα είμαστε ακριβώς σε αυτό το σημείο. Δηλαδή, για 52 χρόνια διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδία και κάθε φορά, όπως συνέβη και στο Σχέδιο Αναν και προηγουμένως, οι διαπραγματεύσεις αποτύγχαναν λόγω αυτής της στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς. Δηλαδή αυτό αναλώθηκε. Τώρα πρέπει να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Αν υπάρχει κυριαρχική ισότητα, τότε μπορεί να υπάρχουν δύο κράτη. Σήμερα άλλωστε, στο νησί της Κύπρου υπάρχουν δύο κοινότητες, δύο λαοί, δύο κράτη. Δηλαδή είτε την αναγνωρίζουν ντε φάκτο είτε όχι, υπάρχει μια κατάσταση. Αυτή πρέπει να επισημοποιηθεί.

 

Εμείς τι λέμε; Θέλουμε μέσω διπλωματίας μιαν μόνιμη λύση που να έχει τύχει διαπραγμάτευσης. Στις μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις δεν επετεύχθη αποτέλεσμα επειδή γινόταν διαπραγμάτευση για κάτι άλλο. Στη συνάντησή μας συζητήσαμε τα βήματα που μπορούμε να κάνουμε κατά την προσεχή περίοδο, την στάση αρχών μας. Όπως είπε και ο κ. πρόεδρος θέλω να πω και εγώ ότι υπάρχει μια πλήρης αρμονία ανάμεσα στην ΤΔΒΚ και την Τουρκία, όπως συμβαίνει και σε όλα τα θέματα. Ο τουρκοκυπριακός λαός στις τελευταίες προεδρικές εκλογές έδειξε πάλι με την ψήφο του ότι επιθυμεί την λύση δύο κρατών, εξέλεξε πρόεδρο τον κ. Ερσίν Τατάρ και του έδωσε πλήρη εξουσιοδότηση πάνω σε αυτό το θέμα.  […]

 

Πήγαμε στο Κραν Μοντάνα λέγοντας ότι υπάρχει μια βάση διαπραγμάτευσης και μείναμε έντεκα μέρες. Δεν μπορέσαμε να πάρουμε αποτέλεσμα. Στην άτυπη διάσκεψη 5+1 των Ηνωμένων Εθνών θα δούμε αν υπάρχει βάση για διαπραγμάτευση. Εμείς τόσο ως Τουρκία όσο και ως ΤΔΒΚ εκφράσαμε τις απόψεις μας ειλικρινώς και ανοικτά σε κάθε πλατφόρμα, επιδείξαμε στάση αρχών. Ό,τι είπαμε στο τραπέζι το είπαμε και στις διμερείς συναντήσεις μας. Συμπεριφερθήκαμε έντιμα. Όπως συνέβη και στο Κραν Μοντάνα θα επιδείξουμε πάλι την ίδια ειλικρινή, διάφανη, ανοικτή μας στάση. Όμως, θέλω να το πω για άλλη μια φορά εδώ. Δυστυχώς η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί την ισχύ και τον πλούτο.

 

Αυτός είναι και ένας από τους κύριους λόγους του ζητήματος της Ανατολικής Μεσογείου. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί ακόμα και τον πλούτο των υδρογονανθράκων ή δεν θέλει να μοιραστεί ακόμα και το εισόδημα που θα αποκτηθεί. Γι’ αυτό δεν μπορέσαμε να βρούμε λύση και σε αυτό το θέμα μέχρι σήμερα. Ο Πρόεδρός μας κ. Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν πρότεινε στην ΕΕ μιαν πολυμερή διάσκεψη στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου. Να έρθουν όλες οι χώρες της Μεσογείου. Μάλιστα υπάρχουν και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο. Να έρθουν και οι χώρες από τις οποίες προέρχονται εκείνες οι εταιρείες. Και από την Κύπρο είτε να συμμετάσχουν και οι δύο πλευρές είτε καμία από αυτές. Δική μας προτίμηση είναι να συμμετάσχουν και οι δύο πλευρές και να βρούμε μιαν λύση στο θέμα του δίκαιου διαμοιρασμού. Και αν μπορέσουμε να βρούμε μιαν λύση στο θέμα του διαμοιρασμού των εσόδων στην Κύπρο, θα έχουμε λύσει το 50% του προβλήματος της Ανατολικής Μεσογείου. Εμείς ως τουρκικός λαός, ως τουρκικό έθνος, ως τουρκοκυπριακός λαός, ως Τουρκία και ΤΔΒΚ είμαστε εδώ για δίκαιο διαμοιρασμό, όπως πάντα».

 

Ερωτηθείς ποια θα είναι η στάση της τουρκικής πλευράς αν στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη η ελληνική πλευρά θέσει την ομοσπονδία προς συζήτηση, ο Τσαβούσογλου επανάλαβε ότι ανέφεραν πως δεν θα διαπραγματευτούν ξανά την ομοσπονδία και «για τον λόγο αυτό δεν λέμε δεν συνομιλούμε για ομοσπονδία και τελεία». Πρόσθεσε το εξής:

 

«Το εξηγούμε αυτό με τους λόγους του. Δεν υπάρχει κανένα όφελος να συζητάς κάτι το οποίο δεν θα γίνει. Γιατί δεν έγινε εδώ και 52 χρόνια; Ποια είναι η εγγύηση ότι θα γίνει κάτι το οποίο δεν έχει γίνει εδώ και 52 χρόνια; Υπάρχει; Δεν υπάρχει. Τώρα, αν η ελληνοκυπριακή πλευρά για παράδειγμα πει ‘μπορώ να αποδεχθώ την πολιτική ισότητα’, είχε αποδεχθεί και στο Κραν Μοντάνα κάποια θέματα. Αν όπως συνέβη στο Κραν Μοντάνα αποδεχθεί κάποια θέματα και ύστερα έρθει και κάνει βήματα πίσω και μου πει ‘η λύση δύο κρατών είναι η καλύτερη λύση’, τι θα πούμε; Μέχρι εκείνο το σημείο πόσα χρόνια θα χάσουμε; […] Πλέον δεν ανεχόμαστε να χάνουμε χρόνο. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Κάποιοι λένε για την λύση δύο κρατών στην ΤΔΒΚ, φυσικά το βλέπουμε και στην ελληνοκυπριακή πλευρά, μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, τις παρακολουθούμε, όμως σε τελική ανάλυση εγώ ξέρω πολύ καλά ότι και ο Αναστασιάδης θέλει λύση δύο κρατών. Ιδού τις προάλλες υπήρξαν δηλώσεις και από τον Αρχιεπίσκοπο. Δηλαδή δεν το είπε μόνο σε εμένα. Σε όλους το είπε. Όμως, το είπα και προηγουμένως, η δική μας διαφορά είναι ότι εμείς λέμε παντού το ίδιο πράγμα, έντιμα και με αρχές. Και η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να επιβάλει κάτι που δεν μπορεί να γίνει. Δεν πρέπει να το επιβάλει. Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ άλλωστε δεν είναι πράγματα που δεν αλλάζουν. Αύριο στην άτυπη διάσκεψη αν θα αρχίσει διαπραγμάτευση σε οποιοδήποτε θέμα, μπορεί το ΣΑ του ΟΗΕ να εξουσιοδοτήσει αναλόγως τον ΓΓ του ΟΗΕ και μπορεί κάλλιστα να αλλάξει την απόφασή του. Κανείς δεν μπορεί να επιβάλει οτιδήποτε στην Τουρκία και στην ΤΔΒΚ λέγοντας ‘εγώ έτσι θέλω’. Ακόμα και στην ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρέπει να επιβληθεί κάτι τέτοιο».

 

Ερωτηθείς πού και πότε θα διεξαχθεί η άτυπη πενταμερής διάσκεψη, ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι η διάσκεψη θα διοργανωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και τον ΓΓ του ΟΗΕ. Ανέφερε ότι ο διεθνής οργανισμός σκέφτεται να την συγκαλέσει στην Νέα Υόρκη, αλλά υπάρχουν περιορισμοί λόγω της πανδημίας και πρόσθεσε ότι μπορεί να γίνει στην Γενεύη ή στην Βιέννη ή όπου υπάρχουν γραφεία του ΟΗΕ, όπως στην Κωνσταντινούπολη την οποία «νομίζω μπορεί να μην την αποδεχθούν οι άλλες χώρες και η ελληνοκυπριακή πλευρά», όπως ανέφερε. «Εμείς φυσικά προτιμούμε να γίνει στην Ευρώπη, επειδή είναι πιο κοντά, αλλά ο ΓΓ του ΟΗΕ σκέφτεται για την Νέα Υόρκη. Αλλά θα δούμε αν θα αλλάξει αυτή η ιδέα στις συνθήκες της πανδημίας», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι ακόμα διεξάγεται ανταλλαγή απόψεων στο θέμα του χώρου και της ημερομηνίας.

 

Απαντώντας σε ερώτηση για το Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσόγειου, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι καμία πλατφόρμα στην οποία δεν συμμετέχει η Τουρκία και η «ΤΔΒΚ» δεν ισχύει στην Ανατολική Μεσόγειο.  «Ότι δεν ισχύει το δείξαμε μέχρι σήμερα και στην διπλωματία και επί του πεδίου. Γι’ αυτό ποιος θα είναι παρατηρητής, ποιος θα συμμετέχει, δεν το ξέρουμε, όμως δεν έχει εγκυρότητα μια πλατφόρμα στην οποία δεν συμμετέχουν η Τουρκία και η ΤΔΒΚ», υποστήριξε προσθέτοντας ότι για το λόγο αυτό ο Πρόεδρος Έρντογαν υπέβαλε την πρότασή του για πολυμερή φόρουμ Μεσογείου.

 

Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατες αναφορές αξιωματούχων της ΕΕ ότι η λύση δύο κρατών στην Κύπρο δεν βρίσκεται στο τραπέζι, ο Τσαβούσογλου διερωτήθηκε εκ μέρους ποιου αποφασίζει γι’ αυτό η ΕΕ και επεσήμανε ότι η Ένωση συμμετέχει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις ως παρατηρητής «επειδή της το επιτρέψαμε εμείς». Πρόσθεσε και τα εξής:

 

«Για τον λόγο αυτό η ΕΕ δεν έχει αρμοδιότητα να λάβει μιαν τέτοια απόφαση εκ μέρους των δύο κοινοτήτων και ειδικά εκ μέρους της ΤΔΒΚ. Κατά τον ίδιο τρόπο η ΕΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα να αποφασίζει για τις ζώνες θαλάσσιας αρμοδιότητας. Και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απεφάνθη, αποφάσισε ότι η ΕΕ δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα. Για το λόγο αυτό, δεν μπορούν να αποφασίσουν […] οι αξιωματούχοι της ΕΕ πάνω σε αυτό το θέμα. […] Για να μπορεί να είναι παρατηρητής η ΕΕ πρέπει να είναι αντικειμενική και αμερόληπτη. Πρέπει να είναι δίκαιη. Επειδή το είπαμε και σε αυτούς μέχρι σήμερα, το λέμε ανοικτά, πάντα υποστήριξαν άνευ όρων τα δικαιώματα της ελληνοκυπριακής πλευράς και παραγνώρισαν τα δικαιώματα της τουρκικής πλευράς. Παίρνουν θέση, μεροληπτούν. […] Ως εγγυήτρια χώρα εγώ μπορώ να λέω την άποψή μου. Η ΤΔΒΚ μπορεί να λέει την άποψή της. Όμως, η ΕΕ που θέλει να συμμετάσχει ως παρατηρητής δεν μπορεί να λαμβάνει και να επιβάλλει αποφάσεις εκ των προτέρων. Γι’ αυτό τον λόγο εύχομαι στο εξής να κάνουν πιο προσεχτικές δηλώσεις».Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV