Έξι μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς εκπέμπουν SOS (pics) | piperata.gr Skip to main content
Έξι μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς εκπέμπουν SOS (pics)

Έξι μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς εκπέμπουν SOS (pics)

Το NeoMam παρουσιάζει μια σειρά εικόνων από εντυπωσιακές δομές που δημιούργησε ο άνθρωπος σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

 

Αν και τα έξι τοπόσημα του παγκόσμιου πολιτισμού έχουν σήμερα υποστεί μεγάλες φθορές -και έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο της ανθρώπινης κληρονομιάς που κινδυνεύει, της Ουνέσκο- οι ψηφιακές εικόνες, αποκαθιστούν τα μνημεία δείχνοντας το πώς θα φαίνονταν αν δεν είχε περάσει από πάνω τους ο χρόνος – και ο άνθρωπος.

Σε αυτή τη σειρά περιλαμβάνεται:

 

ο ναός στην Παλμύρα (σημερινή Συρία),

μμ

 

τα ερείπια της Χάτρα (σημερινό Ιράκ),

χατρα

 

τα νησάκια τα οποία σχηματίζουν το Ναν Μόντολ (Μικρονησία),

μμ

 

-η Μεγάλη Λέπτιδα ή Leptis Magna (σημερινή Λιβύη)

m

 

-ο «Βράχος» (Ιερουσαλήμ)

νν

 

-το Φρούριο Σαν Λορένσο (Παναμάς)

λλ

 

Η Ουνέσκο χαρακτήρισε αυτά τα τοπόσημα «επίφοβα να καταστραφούν» λόγω φυσικών και ανθρωπογενών απειλών, όπως σεισμοί, ένοπλες συγκρούσεις και αστικοποίηση.

Το πρότζεκτ υλοποιήθηκε από το NeoMam, σε συνεργασία με το BudgetDirect και την αρχιτέκτονα Γελένα Πόποβιτς (Jelena Popovic) και τα αποτελέσματα της εργασίας τους είναι προσβάσιμα στον σύνδεσμο budgetdirect.com.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που το NeoMam δραστηριοποιείται σε αυτόν τον τομέα. Την άνοιξη του 2018 είχε παρουσιάσει -στο πλαίσιο προγράμματος για την Expedia και σε συνεργασία με τη Μάγια Βρόνσκα (Maja Wronska) και το σύζυγό της, τον Πζέμεκ Σομπιέσκι (Przemek Sobiecki)- «αναστηλώσεις» με αρχιτεκτονικά gif μνημείων όπως ο Παρθενώνας, η Πυραμίδα του Ηλίου στο Μεξικό, ο ναός Largo Argentina στη Ρώμη, η πυραμίδα Nohoch Mul στο Μεξικό, ο ναός στο Λούξορ (Αίγυπτος), ο ναός του Ολυμπίου Διός στον Ακράγαντα της Σικελίας και τμήμα του Τείχους του Αδριανού στη βόρεια Αγγλία.

 

 

Τα μνημεία που κινδυνεύουν:Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV