Δένδιας από Κύπρο: Οι κινήσεις της Τουρκίας για αποκλιμάκωση δεν πείθουν | piperata.gr Skip to main content
Δένδιας από Κύπρο: Οι κινήσεις της Τουρκίας για αποκλιμάκωση δεν πείθουν

Δένδιας από Κύπρο: Οι κινήσεις της Τουρκίας για αποκλιμάκωση δεν πείθουν

«Οι κινήσεις της Τουρκίας για αποκλιμάκωση δεν είναι πειστικές» δήλωσε ο Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Νίκο Χριστοδουλίδη στη Λευκωσία.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι τον Οκτώβριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε την ευκαιρία στην Τουρκία να οδηγηθεί στην αποκλιμάκωση. «Δυστυχώς, αλλά όχι με έκπληξη, η Τουρκία έκανε ακριβώς το αντίθετο. Σε διάστημα μερικών εβδομάδων εξέδωσε έξι Navtex για σεισμικές έρευνες σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

 

Παράλληλα, προέβη σε προκλητικές ενέργειες όπως το πικνίκ στα Βαρώσια και εξέδωσε Navtex για έρευνα σε θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε ότι «δεν είναι πειστικές οι κινήσεις της Τουρκίας για αποκλιμάκωση». 

 

Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι Ελλάδα και Κύπρος κάλεσαν τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Πρέπει να λάβουμε αποφάσεις με εποικοδομητικό διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας» είπε και κατέληξε:

 

«Οι αποφάσεις αυτές είναι σημαντικές όχι μόνο ως σαφής ένδειξη προς την Τουρκία, αλλά και ως απόδειξη της αξιοπιστίας της ΕΕ».

 

Χριστοδουλίδης: Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Τουρκίας

 

«H Κύπρος και η Ελλάδα, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιλαμβανόμενοι τη σοβαρότητα των στιγμών, έχουν κοινές προσεγγίσεις που στόχο έχουν τη δημιουργία δεδομένων που θα ενισχύουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην ιδιαιτέρως σημαντική και για την ΕΕ, περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

 

«Είναι ξεκάθαρο ότι η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Τουρκίας, οι όποιες αποφάσεις εξαρτούνται από τη συμπεριφορά της 'Αγκυρας, και οι Ηγέτες, αφού αξιολογήσουν τη συμπεριφορά της, όπως συμφώνησαν τον Οκτώβριο, θα λάβουν σχετικές αποφάσεις.

 

Ως Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλουμε να είμαστε συνεπείς, αποφασιστικοί και αξιόπιστοι, διεκδικώντας ταυτόχρονα πρωταγωνιστικό ρόλο σε θέματα που άπτονται της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Κρατών-Μελών της που αναμφίβολα επηρεάζει και ευρωπαϊκά συμφέροντα», κατέληξε. Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.