Παναγιώτης Σκουρλέτης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται πρώτα από όλα ειλικρίνεια» | piperata.gr Skip to main content
Πάνος Σκουρλέτης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ειλικρινής στον λαό

Παναγιώτης Σκουρλέτης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται πρώτα από όλα ειλικρίνεια»

Την ανάγκη της συλλογικής αυτοκριτικής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ο πρώην υπουργός του κόμματος – και μάλιστα σε τρία υπουργεία – Πάνος Σκουρλέτης. Ο βουλευτής επικρατείας και κορυφαίο στέλεχος, ζητάει από τον ΣΥΡΙΖΑ «ειλικρίνεια και συλλογική αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας» όπως επανέλαβε δύο φορές στην συνέντευξη που παραχώρησε στα Piperata.gr, αναδεικνύοντας και την ανάγκη να παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα «σχέδιο εξόδου από την κρίση» όπως χαρακτηριστικά λέει, αφήνοντας να εννοηθεί πως σήμερα, δεν υπάρχει.

 

Συνεχίζοντας την σκληρή αυτοκριτική του, υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποτίμησε την ανάγκη να προχωρήσει σε μια αποτίμηση του έργου της διακυβέρνησής του αμέσως μετά τις εκλογές, με αποτέλεσμα μετά και το ξέσπασμα της πανδημίας, να μην έχει ακόμη την ευκαιρία να το κάνει ανοιχτά, σε ένα συνέδριο όπου θα κληθούν να συμμετέχουν χιλιάδες στελέχη από την βάση του κόμματος.

Παραδέχεται ότι κατά την θητεία του στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξαν πολύ δύσκολες στιγμές που χρειάστηκε να συμβουλευτεί ανθρώπους από το στενό οικογενειακό του περιβάλλον για το αν θα έπρεπε ένα συνεχίσει να είναι υπουργός σε μια κυβέρνηση που δεν μπορούσε να εφαρμόσει την πολιτική που ήθελε. Με αυτόν τον τρόπο όμως αναδεικνύει και το «παράδοξο» για ένα αριστερό κόμμα που κυβέρνησε εξαναγκασμένο σε «άλλες πολιτικές» αλλά έτσι έβγαλε την χώρα από το μνημόνιο…

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην συνέντευξη του Πάνου Σκουρλέτη έχουν κι όσα ισχυρίζεται για τα Ελληνοτουρκικά όπου εμφανίζεται υπέρμαχος του διαλόγου με τους Τούρκους και δεν ασκεί κριτική στην κυβέρνηση επειδή η ΕΕ δεν επέβαλε κυρώσεις αλλά επειδή τις προέβαλε διαρκώς χωρίς να τις κερδίσει.

Δεν θα έλειπαν φυσικά και τα σχόλια για τον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης όπου καλείται να εξηγήσει τις αποχωρήσεις Θεοδωρικάκου και Βρούτση αλλά και να αξιολογήσει κάποιους που κράτησαν τα πόστα τους…

 

Συνέντευξη στον Σωτήρη Γιατζόγλου

 

 • Κύριε Σκουρλέτη θα ξεκινήσω την συνέντευξή μας με μια ερώτηση που ίσως είστε από τους λίγους που μπορεί να έχει καταλάβει τι έχει συμβεί, αφού έχετε διατελέσει υπουργός Εσωτερικών. Ποιο ήταν το λάθος του κυρίου Θεοδωρικάκου που τον οδήγησε στην έξοδο από την κυβέρνηση; Τι δεν έκανε καλά;

Νομίζω πως ο κύριος Θεοδωρικάκος τους μήνες που ήταν στο υπουργείο εσωτερικών έκανε μεγάλα λάθη. Καταρχάς θα ξεκινήσω με κάτι το οποίο είναι ευρύτερα γνωστό στους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης και στους αιρετούς. Σταμάτησε το πιο πετυχημένο πρόγραμμα που τα τελευταία 20 χρόνια είχε δει η αυτοδιοίκηση.

Το πρόγραμμα «Φιλόδημος», το οποίο βασιζόταν σε εθνικούς και κυρίως ευρωπαϊκούς πόρους από την Ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων και είχε σαν στόχευση την χρηματοδότηση περιφερειακών μικρών έργων υποδομής, σε συγκεκριμένους τομείς όπου έπασχε η τοπική κοινωνία. Σε τομείς που είχαν ανάγκη οι δήμοι. Αυτό το σταμάτησε, του άλλαξε το όνομα - όπως θυμόσαστε. Το μετονόμασε σε «Αντώνης Τρίτσης» και κυρίως έφτιαξε έναν μηχανισμό που - ουσιαστικά - η έγκριση της χρηματοδότησης από αντικειμενικοποιημένη - όπως την είχαμε φτιάξει εμείς - την έκανε να εξαρτάται από την βούληση του υπουργού. Άρα με σκοπό να χειραγωγήσει τους δημάρχους και τις τοπικές κοινωνίες.

 

Το δεύτερο που έκανε ήταν να αλλάξει το προηγούμενο θεσμικό Πλαίσιο, τον «Κλεισθένη». Ανεξάρτητα από το θέμα της απλής αναλογικής - αν συμφωνεί ή όχι - κυρίως υποβάθμισε την λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων. Τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς δημοτικά συμβούλια, όπως το σύνταγμα ορίζει, τα οποία να είναι αποφασιστικού χαρακτήρα, δεν νοείται. Κι εδώ ο κ. Θεοδωρικάκος κυριολεκτικά αγνόησε τα εκλεγμένα δημοτικά συμβούλια και έδωσε ένα μεγάλο μέρος των αρμοδιοτήτων τους στις οικονομικές επιτροπές, αλλοιώνοντας έτσι την λαϊκή βούληση και τους τοπικούς συσχετισμούς. Αυτά σε σχέση με την αυτοδιοίκηση.

 

Αλλά νομίζω ότι και σε άλλους τομείς έκανε λάθη. Όπως είναι ένα πολύ καυτό ζήτημα για την Ελληνική πραγματικότητα, το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων και των απορριμμάτων. Κι εκεί, δεν φαίνεται ότι συνεργάστηκε με τους αρμόδιους φορείς έτσι ώστε να προωθηθεί η αντίληψη υλοποίησης ενός σχεδιασμού που είχε ξεκινήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, που βασιζόταν στην λογική της ανακύκλωσης των απορριμμάτων, προωθώντας ο ίδιος άλλες λύσεις, οι οποίες ουσιαστικά «φωτογράφισαν» συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

 

Θεωρώ ότι ο κ Θεοδωρικάκος δεν ήταν ένας πετυχημένος υπουργός εσωτερικών. Από κει και πέρα την ευθύνη την έχει ο πρωθυπουργός. Ξέρετε ότι συνήθως αυτές οι αλλαγές, γίνονται περνώντας πολλές σκοπιμότητες. Δεν σημαίνει ότι οι άλλοι που μείνανε ήταν πετυχημένοι. Η κ. Κεραμέως για παράδειγμα. Δεν τη θεωρώ μία πετυχημένη υπουργό Παιδείας.

 

Ο Χατζηδάκης αντικατέστησε τον Βρούτση για να ιδιωτικοποιήσει την επικουρική ασφάλιση

 

 • Και αφού μιλήσαμε για την πρώτη μεγάλη «απόλυση» στην πραγματικότητα από την κυβέρνηση, πείτε μου αν δικαιολογείτε και την δεύτερη… Τι δεν έκανε καλά ο κύριος Βρούτσης;

Ο κ. Βρούτσης είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει συνδέσει την πολιτική του παρουσία και διαδρομή στο υπουργείο εργασίας με τα πιο αντεργατικά μέτρα που έχει δει αυτή η χώρα. Σας θυμίζω την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων - αναφέρομαι την περίοδο προ της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - την μείωση του κατώτατου μισθού …πλήθος δηλαδή αντεργατικών ρυθμίσεων, στην κατεύθυνση της αποδιάρθρωσης της αγοράς εργασίας.

Συνέδεσε το όνομά του το τελευταίο διάστημα με αυτό το σκάνδαλο των «σκόιλ ελικίκου», δηλαδή της υποτιθέμενης κατάρτισης των αυτοαπασχολούμενων και ετοιμαζόταν από όσο γνωρίζουμε να υλοποιήσει μια σειρά άλλα μέτρα τα οποία ήταν κατάφωρα ενάντια στον κόσμο της εργασίας. Όπως αυτό των απλήρωτων υπερωριών. Αλλά θα μου πείτε, «ο κύριος Χατζηδάκης που τον διαδέχεται, θα εφαρμόσει μια άλλη πολιτική;». Φοβάμαι πως όχι. Γι’ αυτό καμιά φορά δεν έχει σημασία το να αλλάζεις το «περιτύλιγμα» αλλά έχει σημασία η ουσία της πολιτικής. Ο κ. Χατζιδάκης λοιπόν, μπήκε ως ένα έμπειρο κομματικό στέλεχος για να λανσάρει, να προωθήσει την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Και γι’ αυτό ίσως προτιμήθηκε από τον κ. Βρούτση ο οποίος είναι - ας το πούμε έτσι - σχετικά «καμένος» σε αυτό το πόστο.

 

 

Η κυβέρνηση αλλάζει πρόσωπα για να ξεγελαστεί ο κόσμος

 

 • Πέρα από την αντιπολιτευτική σας στάση, που θεωρητικά θέλετε να φύγει όλη η κυβέρνηση , ως πολίτης, ποιοι άλλοι υπουργοί πιστεύετε απέτυχαν και έπρεπε να αλλάξουν; Αλλά και αν θεωρείτε κάποιους μάλλον επιτυχημένους…

Νομίζω ότι - κι εσείς αντιλαμβάνεστε - για εμάς το θέμα, δεν είναι θέμα προσώπων. Είναι θέμα μιας συνολικότερης στρατηγικής εκ μέρους της κυβέρνησης, ενός συνολικότερου προσανατολισμού της. Άρα και τα πρόσωπα αν αλλάζουν, όταν υλοποιούν μια πολιτική η οποία έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τότε έχει πάρα πολύ μικρή σημασία… Ίσως μάλιστα - θα έλεγε κάνεις - τα πρόσωπα αλλάζουν για να ξεγελαστεί προσώρας ο κόσμος για να συνεχιστεί να υλοποιείται μια πολιτική, η οποία κατά τη γνώμη μας, έχει αντικοινωνικά χαρακτηριστικά.

Κραυγαλέο - θα έλεγε κανείς – παράδειγμα, πέρα από τα θέματα των εργασιακών, είναι η πολιτική που ακολουθείται στον τομέα της οικονομίας, όπου εκεί έχει υιοθετηθεί μία στάση, τώρα σε περίοδο πανδημίας και της επακόλουθης οικονομικής κρίσης, η οποία είναι εις βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων. Είναι όμως εις βάρος και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Πράγμα που θα οδηγήσει μέσα από μια αναδιάρθρωση της αγοράς, σε συγκέντρωση πλούτου και ισχύος σε πολύ λίγους. Αυτό δεν είναι μια τυχαία επιλογή. Είναι μία αντίληψη για το πώς βλέπει η κυβέρνηση το «αύριο» της οικονομίας στη χώρα μας.

 

Από κει και έπειτα αυτό που προκάλεσε πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση είναι η παραμονή του κυρίου Θεοχάρη, ο οποίος στον τουρισμό έχει μόνο λάθη να επιδείξει. Εν πάση περιπτώσει, αντιλαμβάνεστε ότι είναι θέματα που τα βλέπει ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναλαμβάνει και το κόστος για όλες αυτές τις επιλογές.

 

 

Την αντίφαση του να εφαρμόζεις μια πολιτική που δεν είναι δικιά σου, την πλήρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές

 

 

 • Ενάμισι χρόνο μετά την αποχώρησή σας από την κυβέρνηση, τι θεωρείτε ότι φταίει τελικά που χάσατε την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού;

Ο ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να κυβερνήσει σε ιδιαίτερα αντίξοες και δύσκολες συνθήκες. Θυμόσαστε ότι ήδη η χώρα είχε μπει σε δύο μνημόνια, είχε απωλέσει το 25% του εθνικού της εισοδήματος, εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις είχαν κλείσει, η ανεργία είχε εκτοξευθεί στα ύψη, ενώ τα εισοδήματα του κόσμου είχαν υποστεί μία μεγάλη μείωση.

Τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ… Μπόρεσε και ανέκοψε αυτή την καθοδική πορεία και κατόρθωσε να κλείσει τον κύκλο των μνημονίων, εφαρμόζοντας όμως μια πολιτική η οποία δεν ήταν δική του… Αλλά ήταν εξαναγκασμένος λόγω των συσχετισμών και των καταστάσεων να την ακολουθήσει. Αυτή την αντίφαση του να εφαρμόζεις μία πολιτική που δεν είναι δικιά σου, την πλήρωσε στις εκλογές. Ενώ ταυτόχρονα δημιουργήθηκε τα χρόνια της διακυβέρνησής του, ένα πολύ μεγάλο και ισχυρό - από πολλές πλευρές – αντί-ΣΥΡΙΖΑ ρεύμα το οποίο εκδηλώθηκε στις τελευταίες εκλογές.

Σημασία έχει όμως ότι εμείς θα πρέπει με έναν συλλογικό τρόπο - και το υπογραμμίζω το «συλλογικό», διότι καλές είναι οι ατομικές προσεγγίσεις αλλά μεγαλύτερη σημασία έχει η συλλογική επεξεργασία και τα συλλογικά συμπεράσματα - να μάθουμε από τις αδυναμίες μας, από τα λάθη μας… Να μιλήσουμε με ειλικρίνεια στον κόσμο γι’ αυτά που μπορέσαμε να κάνουμε σε πολύ δύσκολες συνθήκες και κυρίως να μπορέσουμε να τον ξανά -εμπνεύσουμε μέσα από μια προγραμματική ανανέωση και αντεπίθεση εκ μέρους μας η οποία πρέπει να ενσωματώνει όλα τα καινούργια προβλήματα που έχουν αναδειχθεί μέσα από την πολύπλευρη κρίση που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η κοινωνία...

 

Κάθε υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ήρθε αντιμέτωπος με πολύ δύσκολες καταστάσεις. Ναι, υπήρξαν πολλές στιγμές που υπήρξε ένας αναστοχασμός.

 

 • Κατά την διάρκεια της θητείας σας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει κάποια περίοδος που σκεφτήκατε να παραιτηθείτε; Να είχατε θυμώσει πολύ με κάποιες αποφάσεις της κυβέρνησης και να σκεφτήκατε να φύγετε…

Ο κάθε υπουργός, αναμετριέται με το έργο του και τα πεπραγμένα του. Προφανώς όμως, κινούμενος στις βασικές συντεταγμένες της κυβέρνησης διότι δεν είναι μαγαζί του το υπουργείο. Οφείλει να υλοποιεί μία κοινή - ας πούμε – πολιτική. Εγώ αισθάνομαι ότι και από τα τρία πόστα που πέρασα, το υπουργείο εργασίας, το υπουργείο ενέργειας και περιβάλλοντος και το υπουργείο εσωτερικών, είχα την τύχη να συνδέσω την παρουσία μου εκεί, με αρκετά σημαντικά και θετικά γεγονότα. Και παρόλο ότι στο υπουργείο εργασίας για παράδειγμα, το πρώτο διάστημα ήταν πάρα πολύ δύσκολο - ήταν τότε η φάση της διαπραγμάτευσης - το γεγονός όμως ότι μπορέσαμε τότε και ανοίξαμε τις πύλες του υπουργείου προς τα σωματεία, πρωτοβάθμια σωματεία, στους εργαζόμενους, ήταν ένα νέο ποιοτικό στοιχείο.

Αναβαθμίσαμε τη λειτουργία της επιθεώρησης εργασίας που ήταν κυριολεκτικά στον «πάγο» ενώ είχαμε τότε διαμορφώσει ένα νομοσχέδιο - το οποίο δεν έγινε κατορθωτό να κατατεθεί - για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Διότι μετά, υπήρξε ο επώδυνος συμβιβασμός του καλοκαιριού του 2015.

Και στο υπουργείο ενέργειας έχω να θυμάμαι, την προσπάθεια που κάναμε για να μην αυξηθεί το κόστος ενέργειας. Δεν υπήρξε ούτε ένα ευρώ αύξηση των λογαριασμών της ΔΕΗ - σε αντίθεση με τώρα που έχουμε ένα 15% αυξήσεις. Διασώσαμε τα δημόσια δίκτυα και δεν ιδιωτικοποιήθηκαν και παρέμεινε στο δημόσιο με 51% ως βασικός μέτοχος και πολλά άλλα… Και τελειώνοντας με το υπουργείο εσωτερικών, θα σας έλεγα ότι καταφέραμε και κάναμε τον μεγαλύτερο διαγωνισμό μόνιμων προσλήψεων στην αυτοδιοίκηση.

Θυμόσαστε ότι χρόνια είχε να γίνει μέσω του ΑΣΕΠ ένας διαγωνισμός - στην καθαριότητα αναφέρομαι. Σπάσαμε – δηλαδή - αυτόν τον φαύλο κύκλο συμβασιούχων που ήταν μια προβληματική κατάσταση. Προωθήσαμε το πρόγραμμα «Φιλόδημος» και βέβαια πολλά άλλα πράγματα θα έπρεπε να ακολουθήσουν αλλά δεν το επιτρέπανε τα δημόσια οικονομικά και η κατάσταση της χώρας. Νομίζω λοιπόν ότι είχα την τύχη να ζήσω - ας πούμε - ωραίες στιγμές.

Ποτέ δεν αισθάνθηκα ότι το υπουργείο είναι η επιχείρησή μου, το μαγαζί μου. Αισθάνθηκα ότι είμαι ενταγμένος σε μια συλλογική απόφαση. Υπήρξαν και δύσκολες στιγμές. Άλλωστε είμαι από τους ανθρώπους που χαρακτηρίζομαι από μία ειλικρίνεια σε σχέση με όποιες ενστάσεις και διαφορετικές προσεγγίσεις μπορώ να έχω και κατά καιρούς τις διατυπώνω και δημόσια. Γιατί ξέρετε, κάποια πράγματα έχει σημασία να τα μαθαίνει ο κόσμος και όχι εκ των υστέρων να τα επικαλείσαι. Ήταν μια συναρπαστική θα έλεγε κανείς εμπειρία.

 

 • Υπήρξε η στιγμή που προσφύγατε στις συμβουλές των δικών σας ανθρώπων, της συζύγου σας, για το αν θα έπρεπε να συνεχίσετε;

 

Νομίζω ότι ο καθένας που πέρασε από ένα τέτοιο πόστο - στη δική μας περίοδο διακυβέρνησης - πρέπει να αισθάνθηκε στιγμές όπου να ήρθε αντιμέτωπος με πολύ δύσκολες καταστάσεις. Ναι, υπήρξαν πολλές στιγμές - θα έλεγε κανείς - που υπήρξε ένας αναστοχασμός. Αλλά πάντοτε - θα σας έλεγα - μέσα από την ανάγκη εξυπηρέτησης μιας συλλογικής απόφασης.

 

 

Ο ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, από το 2012 είναι πλέον ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ

 

 • Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα με πολυφωνία και πλουραλισμό απόψεων αλλά η ουσία είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γιγαντωθεί από ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και έκανε γενναίο άνοιγμα προς το κέντρο για να τους κρατήσει. Θεωρείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που μπορεί να εκφράσει κεντρώους ψηφοφόρους;

Θα πρέπει κανείς να κάνει πιο «σε βάθος» προσεγγίσεις, για να καταλάβει την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκίνησε από 3 - 4% και έφτασε να είναι κυβέρνηση δύο φορές το 2015. Αυτό δεν είναι άσχετο με το τι συνέβαινε τότε στην Ελληνική κοινωνία, με τις μεγάλες, τις κοσμογονικές αλλαγές που γίνανε μέσα στην ίδια την κοινωνία, οι οποίες είχαν την επίδραση τους στην πολιτική συνείδηση των ανθρώπων.

Άρα δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα το να λέμε ότι, κάποιοι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι ότι μετακινήθηκαν κάποιοι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Γεννήθηκαν νέες ανάγκες, νέες πολιτικές προσεγγίσεις και χειραφετήθηκε ένας κόσμος σε σχέση με τις παλιές του πολιτικές εκφράσεις, σε σχέση με τα κόμματα που υποστήριζε στο παρελθόν. Άρα είχαμε μία ριζοσπαστικοποίηση του κόσμου που βρήκε την έκφραση του μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν την βρήκε μέσα από άλλα κόμματα της αριστεράς, μέσα από το ΣΥΡΙΖΑ την βρήκε - αυτό δεν είναι τυχαίο.

Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει την ικανότητα να εκφράσει τις πραγματικές ανάγκες, να έχει μια ενωτική στάση απέναντι στον κόσμο και στα κινήματα. Τότε και αυτό του αναγνωρίστηκε και τον οδήγησε δύο φορές την κυβέρνηση. Άρα δεν συμφωνώ με το να προσεγγίζουμε τους εκλογείς ως ανθρώπους οι οποίοι έχουν μια ταμπέλα που την κουβαλάνε εφόρου ζωής.

Αυτός που ήταν προ ετών ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ, από το 2012 και έπειτα - σε ένα μεγάλο βαθμό - είναι ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως και τα περισσότερα χρόνια της ζωής του είναι ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ, αν μιλάμε για νεότερες ηλικίες. Άρα τα πράγματα είναι πιο σύνθετα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάγκη λοιπόν σήμερα, όχι να υποκαταστήσει - και δεν το έχει κάνει μέχρι τώρα - άλλα κόμματα της κεντροαριστεράς. Έχει ανάγκη να αναδείξει τα νέα δικά του στρατηγικά και πολιτικά στοιχεία και τις προτάσεις, για να μπορέσει να εμπνεύσει ξανά τον κόσμο ο οποίος ήταν απογοητευμένος από τη δική του διακυβέρνηση. Είτε να εμπνεύσει τον κόσμο που δεν συμμετέχει στη υπόθεση της πολιτικής και απέχει. Αυτό νομίζω είναι το πιο σημαντικό από όλα.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται ειλικρίνεια και συλλογική αποτίμηση του έργου του

 

 • Και τώρα η κλασσική ερώτηση που δέχεστε σε κάθε συνέντευξη. Γιατί δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κεφαλαιοποιήσει την φθορά της κυβέρνησης; Αλλά μην μείνετε στην απάντηση που δίνετε συνήθως. Θέλω να μου πείτε και γιατί δεν κάνετε κάτι να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Ποιος κωλυσιεργεί; Ποιος φρενάρει το κόμμα;

Σας είπα πριν κάποια πράγματα τα οποία σχετίζονται με το ερώτημα σας. Πρώτα απ’ όλα ότι χρειάζεται ειλικρίνεια... Ειλικρίνεια και συλλογική αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας.

 

 

 • Δηλαδή εννοείτε πως σήμερα δεν υπάρχει ειλικρίνεια στον ΣΥΡΙΖΑ;

 

Μιλάω πάντοτε σε συλλογικό επίπεδο, γιατί εμένα δεν μου φτάνει απλά να το κάνει ο καθένας - και το πιστεύω ότι το κάνουν. Ο καθένας καταθέτει τη δικιά του άποψη έτσι και την καταθέτει ειλικρινώς, αλλά θα με ενδιέφερε περισσότερο αυτό να περάσει στον κόσμο για να γίνει κτήμα του κόσμου. Έτσι θα κατορθώσουμε να αποκαταστήσουμε μια πληγωμένη αξιοπιστία. Διότι αν δεν είχε πληγωθεί, δεν θα χάναμε και τις εκλογές. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή, χρέος μας και υποχρέωσή μας είναι, αυτή την διάχυτη πλειοψηφική πια - όπως τείνει να γίνει - δυσαρέσκεια του κόσμου, να την μεταφράσουμε και να τη μετατρέψουμε καλύτερα σε μια προσπάθεια η οποία θα αποτυπωθεί στην αλλαγή της ίδιας της κυβέρνησης. Δηλαδή ο κόσμος, είδε ότι έχουμε μια κυβέρνηση που δεν μπόρεσε να διαχειριστεί τα θέματα της πανδημίας, διότι δεν πίστεψε στην ανάγκη στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας. Έχει να κάνει με τις ιδεοληψίες της Νέας Δημοκρατίας.

Πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση, που δεν μπορεί αυτό το σχέδιο να μην έχει ως πρωταγωνιστή το ίδιο το δημόσιο, σε σημερινές συνθήκες όχι ένα δημόσιο όπως το είχαμε γνωρίσει παλαιότερα. Αυτά είναι στοιχεία λοιπόν μιας νέας πρότασης. Αυτή η πρόταση πρέπει να εξηγηθεί, να κατανοηθεί και θεωρώ ότι πολύ γρήγορα θα έχουμε μια ανατροπή των σημερινών συσχετισμών.

 

Υποτιμήσαμε την ανάγκη να κάνουμε έναν συλλογικό απολογισμό αμέσως μετά τις εκλογές

 

 • Αφού έχετε εντοπίσει τι είναι αυτό που χρειάζεται να αλλάξει, γιατί δεν αλλάζει; Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να μην ανεβαίνει στην εκτίμηση του λαού;

 

Πρώτα από όλα, διότι (σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ) υποτίμησε αμέσως μετά τις εκλογές την ανάγκη να κάνει μία οργανωμένη συζήτηση με τα χαρακτηριστικά που σας είπα πριν, έναν απολογισμό - επαναλαμβάνω σε συλλογικό επίπεδο γιατί ο καθένας σε ατομικό επίπεδο ίσως τον έχει κάνει.

Και δεύτερον, η ίδια η πανδημία δεν διευκόλυνε το να γίνει μια τέτοια δημόσια συζήτηση, ένας τέτοιος διάλογος με την ίδια την κοινωνία και τους φορείς της.

Σε όλες τις χώρες ο κόσμος - αν θέλετε για λόγους φόβου και ανασφάλειας - συσπειρώνεται απέναντι στους εκάστοτε κυβερνώντες. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις χώρες αυτή τη στιγμή. Δεν έχουμε δηλαδή αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, είναι «παγωμένοι» λόγω ακριβώς της πανδημίας. Για αυτό σας λέω ότι το 2021 μας κρύβει πολλές εκπλήξεις και θα είναι μια χρονιά μεγάλων πολιτικών αλλαγών.

 

 • Και για τον ΣΥΡΙΖΑ;

 

Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μέσα στο «κοινωνικό γίγνεσθαι». Η ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ και το comeback του νομίζω ότι σχετίζεται με αυτό που σας λέω.

 

 

Αλέξης Τσίπρας ο αδιαμφισβήτητος αρχηγός

 

 • Θέλω να μου πείτε αν υπάρχει θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Ή αν στηρίζετε τον Αλέξη Τσίπρα, αδιαμφισβήτητα και χωρίς αστερίσκους…

Σε καμία περίπτωση, σας το λέω ευθέως, σε καμία περίπτωση και από κανέναν μεσα στο ΣΥΡΙΖΑ. Παρόλο ότι πολλοί προσπάθησαν να καλλιεργήσουν μια τέτοια εικόνα… Αλλά σε καμία περίπτωση. Και ξέρετε, ο ΣΥΡΙΖΑ διαφέρει από τα άλλα κόμματα, διότι έχει εσωτερική δημοκρατία, έχει διάλογο, έχει πολυφωνία. Στα άλλα κόμματα ξέρετε, εκεί που τους βλέπεις όλοι να ομονοούν ξαφνικά οδηγούνται σε μεγάλες αλλαγές ηγεσιών κτλ… Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτσι, προτάσσει περισσότερο την ανάγκη της συλλογικής επεξεργασίας και της συζήτησης.

 

Για κυρώσεις ακούγαμε και κυρώσεις δεν βλέπαμε

 

 • Κλείνω με τα Ελληνοτουρκικά. Πείτε μου ευθέως, θέλουμε να επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις εδώ και τώρα στην Τουρκία από την ΕΕ ή θέλουμε να υπάρχουν οι κυρώσεις ως μοχλός πίεσης για να σταματήσει η επιθετικότητα του κυρίου Ερντογάν;

Η διπλωματία έχει την δική της λογική. Το θέμα των κυρώσεων είναι κάτι το οποίο η κυβέρνηση το επικαλείται πάρα πολλές φορές το τελευταίο διάστημα, παρόλ’ αυτά για κυρώσεις ακούγαμε και κυρώσεις δεν βλέπαμε. Άρα υπάρχει μια διάψευση των χειρισμών και της προσδοκίας της κυβέρνησης. Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι - κατά τη γνώμη μου και εκεί θα μπορούσα να ασκήσω μία κριτική στους χειρισμούς της παρούσας κυβέρνησης - ότι από την αρχή δεν είχε μια στρατηγική η οποία υπερασπιζόμενη τα εθνικά συμφέροντα να οδηγεί τελικά στο έδαφος ενός διαλόγου. Όχι όπως θα το ήθελε η Τουρκία, μέσα από τετελεσμένα γεγονότα, μέσα ενδεχομένως από θερμά επεισόδια ή με αρνητικούς διπλωματικούς και διεθνείς συσχετισμούς. Αλλά αυτό - τώρα το λέμε έτσι πολύ περιφραστικά και συμπυκνωμένα - είναι μία πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση.

 

 • Θεωρείτε ότι μπορεί να γίνει πόλεμος με την Τουρκία; Εσείς θα συζητούσατε με τον Ερντογάν, θέματα πέραν της υφαλοκρηπίδας;

 

Δεν νομίζω ότι πρέπει να κινδυνολογούμε αλλά να μην υποτιμούμε και τους κινδύνους. Εκείνο που χρειάζεται είναι μια ψύχραιμη αντιμετώπιση, να μην μας παρασύρει η Τουρκία στο έδαφος που εκείνη θέλει. Άρα χωρίς κανείς να είναι αιθεροβάμων, εμείς πρέπει να υπηρετούμε μια πολιτική διαλόγου, ειρήνης αλλά και υπεράσπισης των εθνικών μας συμφερόντων.

Το να κάτσουμε στο τραπέζι του διαλόγου είναι κάτι που το αποδέχονται τα περισσότερα κόμματα σήμερα στην Ελλάδα. Το θέμα είναι μέσα σε ποιο πλαίσιο και με ποιους όρους.

Δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει τους όρους ενός διαλόγου αλλά να μην έχει και την αυταπάτη ότι θα συμφωνήσει εκ των προτέρων σε όλα, διότι τότε θα ήταν ένας διάλογος χωρίς ουσία. Στο διάλογο η κάθε πλευρά θα βάλει τα αιτήματα που θέλει. Εμείς πρέπει να έχουμε κάνει όλες τις αναγκαίες κινήσεις ώστε να εξασφαλίσουμε μια ισορροπία στη σχέση μας με τη γειτονική χώρα, που να μην είναι εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.

 

 • Θεωρείτε ότι πρέπει να συζητήσουμε και θέματα πέραν της υφαλοκρηπίδας;

 

Θα σας πω ότι η άλλη πλευρά θα βάλει και διάφορα ζητήματα και θα μπορούσε κανείς να αναφέρει και ζητήματα δευτερεύοντα, τριτεύοντα, τα οποία δεν έχουν ακουστεί στο δημόσιο χώρο, γιατί ξέρετε συνηθίζουμε όλοι να κάνουμε τους ειδήμονες στα εθνικά. Αλλά επαναλαμβάνω ότι, στο διάλογο - ο οποίος μπορεί να γίνει είτε στο πλαίσιο της Χάγης αλλά και πριν προπαρασκευαστικά - η κάθε πλευρά θα δοκιμάσει τις αντοχές και τα όριά της άλλης. Σημασία έχει να έχεις ερείσματα, επιχειρήματα και συσχετισμούς υπέρ των δικών σου συμφερόντων.

 

Θύμωσα με την κυβέρνηση για την στάση της στο θέμα της Folli Follie

 

 • Θα ήθελα να μου πείτε, αν όταν ακούσατε την ιστορία με την Folli Follie σπεύσατε να ζητήσετε εξηγήσεις για όσα δημοσιεύτηκαν… Κι αν θυμώσατε…

Θύμωσα με την κυβέρνηση, η οποία φάνηκε υποκριτική όταν όλοι βλέπαμε τόσα χρόνια όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να τρωγο-πίνουνε με τους Κουτσολιούτσους και υποκριτικά οι δυνάμεις του παλαιού δικομματισμού που εξέθρεψαν τη φαυλότητα και τις σχέσεις διαπλοκής, να εγκαλούν τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είναι απόλυτα καθαρός.Add new comment

Plain text

 • No HTML tags allowed.
 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
 • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV