Θαλάσσια ζώα – Τεράστιος κίνδυνος από την ανθρώπινη ηχορύπανση | piperata.gr Skip to main content
θαλασσια ζωα

Θαλάσσια ζώα – Τεράστιος κίνδυνος από την ανθρώπινη ηχορύπανση

Σύμφωνα με μελέτη των επιστημών τα θαλάσσια ζώα κινδυνεύουν σοβαρά από την κακοφωνία της ανθρώπινης ηχορύπανσης.  

 

Για τα θαλάσσια θηλαστικά ο φυσικός ήχος του ωκεανού είναι πολύ σημαντικός για την υγεία τους αλλά αυτός καταστρέφεται από μία ολοένα αυξανόμενη «κακοφωνία» της ηχορύπανσης που πηγάζει από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

 

θαλασσια ζωα

 

H ζημιά που προκαλείται από τη φασαρία είναι εξίσου βλαβερή στα ζώα της θάλασσας με την υπεραλίευση, την θαλάσσια ρύπανση και την κλιματική κρίση υποστηρίζουν οι επιστήμονες που τονίζουν πως το θέμα αυτό δεν λαμβάνεται όσο σοβαρά θα έπρεπε. Τα καλά νέα ωστόσο είναι πως o θόρυβος μπορεί να σταματήσει άμεσα και χωρίς τα αποτελέσματά του να παραμείνουν σε αντίθεση με τα υπόλοιπα προβλήματα.

 

Τα ζώα της θάλασσας έχουν ακοή σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις από την  όραση τους και την οσμή τους με αποτέλεσμα ο ήχος να έχει ζωτική σημασία για πολλές πτυχές της ζωής τους. Τα θαλάσσια ζώα, από τις φάλαινες ως τα οστρακοειδή, χρησιμοποιούν τον ήχο για να τρέφονται από τη λεία τους, να βρίσκουν την κατεύθυνση τους, να υπερασπίζονται την περιοχή τους, να ζευγαρώνουν, να βρίσκουν καταφύγια αλλά και να προειδοποιούνται για κινδύνους. Η ηχορύπανση αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου και σε ακραίες περιπτώσεις, όπως παραδείγματος χάριν οι εκρήξεις, σκοτώνει άμεσα.

 

H … θετική επίδραση της πανδημίας στον περιορισμό της ηχορύπανσης

 

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων καθιστούν τους ωκεανούς πιο όξινους με αποτέλεσμα το νερό να μεταφέρει τους ήχους ακόμα πιο μακριά, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Όμως η μετακίνηση των θαλάσσιων θηλαστικών και των καρχαριών σε περιοχές όπου προηγουμένως επικρατούσε θόρυβος από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και τα θαλάσσια ταξίδια τα οποία έπαυσαν λόγω της πανδημίας της covid-19, δείχνει πως η θαλάσσια ζωή μπορεί γρήγορα να ανακάμψει από την ηχορύπανση.  

 

«Όλα τα είδη, από το μικρότερο πλαγκτόν ως τους καρχαρίες αισθάνονται το ηχητικό τους περιβάλλον», λέει ο προφέσορας  Steve Simpson από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ της Αγγλίας, μέλος της ερευνητικής ομάδας. «Ως αποτέλεσμα, τα ζώα χρειάζονται να παράγουν ήχους για να επικοινωνούν αλλά και να λαμβάνουν ήχους. Η ηχορύπανση είναι σαν μια ‘ακουστική ομίχλη’ εντός των ωκεανών», προσθέτει.  

 

«Τα θαλάσσια ζώα μπορούν να βλέπουν σε απόσταση περίπου 10 μέτρων το πολύ και να μυρίζουν ως μερικές εκατοντάδες μέτρα, ωστόσο μπορούν να ακούν σε ολόκληρες ωκεάνιες λεκάνες», τονίζει ο προφέσορας  Carlos Duarte του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας King Abdullah της Σαουδικής Αραβίας που ηγείται της έρευνας. «Οι μελέτες μας παρέχουν αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία πως η ανθρώπινη ηχορύπανση αποτελεί μείζονος σημασίας παράγοντα της αναστάτωσης του θαλάσσιου οικοσυστήματος«, συμπληρώνει.  

 

Η αξιολόγηση που εκδόθηκε στο περιοδικό «Science» ανέλυσε περισσότερες από 500 μελέτες πάνω στα αποτελέσματα του θορύβου στη θαλάσσια ζωή. Το 90% των ερευνών εντόπισαν σημαντική ζημιά στα θαλάσσια ζώα, όπως οι φάλαινες, οι φώκιες και τα δελφίνια και το 80% εντόπισαν κινδύνους για τα ψάρια και τα ασπόνδυλα. «Ο ήχος είναι θεμελιώδης στοιχείο των οικοσυστημάτων και ο θόρυβος έχει διάχυτα και καταστροφικά αποτελέσματα στα θαλάσσια ζώα σε όλα τα επίπεδα», αναφέρει συμπερασματικά η μελέτη .

 

 Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV