Φοβερή συνταγή για πολίτικα γεμιστά με ρύζι! | piperata.gr Skip to main content
γεμιστά με ρύζι

Φοβερή συνταγή για πολίτικα γεμιστά με ρύζι!

Συνταγή για να δοκιμάσετε πεντανόστιμα πολίτικα γεμιστά με ρύζι στο φούρνο. Με πολλά μυρωδικά συνθέτουν ένα λατρεμένο καλοκαιρινό φαγητό που τρώγεται χλιαρό, όπως όλα τα λαδερά ή και κρύο. Την επόμενη μέρα γίνεται ακόμη πιο γευστικό που έχουν δέσει οι γεύσεις.

 

Υλικά

 

Λαχανικά (ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκύθια)

ρύζι

άφθονο κρεμμύδι

μαύρες σταφίδες

κουκουνάρια

κανέλα

δυόσμος

άνηθος

 

Εκτέλεση

 

Ξεκινώ αχνίζοντας το κρεμμύδι με λίγο νερό, σε δυνατή φωτιά αρχικά (8/9) κι ανοιχτό το καπάκι. Στην συνέχεια κλείνω το καπάκι της κατσαρόλας και ψήνω το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να πιεί τα υγρά του σε μέτρια φωτιά (5/9), για 1 ώρα περίπου.

 

Προς το τέλος αφήνω ανοιχτό το καπάκι και δυναμώνω την φωτιά ανακατεύοντας τακτικά για να εξατμισθούν εντελώς τα υγρά του.

 

Παράλληλα, πλένω καλά τα λαχανικά, τα αδειάζω και τα κρατάω στην άκρη για να τα γεμίσω στην συνέχεια.

 

Στις ντομάτες, κόβω το κάτω μέρος τους σαν καπάκι και τις αδειάζω με ένα μεγάλο κουτάλι προσεκτικά ώστε να μην τις σκίσω. Το εσωτερικό τους (δηλ. την ψίχα τους) την  πολτοποιώ και την κρατάω στην άκρη για αργότερα.

 

Στην συνέχεια αδειάζω τις μελιτζάνες είτε με το ειδικό εργαλείο για το άδειασμα των κολοκυθιών είτε με το εργαλείο για το καθάρισμα του πεπονιού το οποίο αφαιρεί την ψίχα σε μπαλίτσες(!) και δεν σκίζει τον φλοιό εύκολα.

 

Το πιο εύκολο είναι το καθάρισμα της πιπεριάς καθώς είναι κενή εσωτερικά και το μόνο που χρειάζεται είναι να κόψω το καπάκι τους από την πλευρά που είναι το κοτσάνι.

 

Αλατοπιπερώνω και ζαχαρώνω ελαφρά εσωτερικά κάθε μία ντομάτα/μελιτζάνα/πιπεριά.

 

Αφού είναι έτοιμο το κρεμμύδι προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά όπως το ρύζι, τις σταφίδες, τα κουκουνάρια, τον άνηθο, τον δυόσμο και τον μαϊντανό, την κανέλα, το αλάτι και την ζάχαρη, το 1 φλ. πολτοποιημένης ντομάτας αλλά και το ελαιόλαδο κι ανακατεύω. Η γέμιση είναι έτοιμη!

 

Γεμίζω τις ντομάτες, τις πιπεριές και τις μελιτζάνες με την γέμιση και τις τοποθετώ σε ένα πυρίμαχο σκεύος ή pyrex  όρθιες και κολλημένες μεταξύ τους για να μην πέσουν ή χυθούν κατά το ψήσιμο. Ρίχνω από πάνω τις υπόλοιπες πολτοποιημένες ντομάτες, το έξτρα ελαιόλαδο κι αλατοπιπερώνω λίγο ακόμα.

 

Ψήνω τα γεμιστά στον φούρνο στους 210°C για 1,5-2 ώρες συνολικά. Τα πρώτα 30’ έχω σκεπάσει ερμητικά το pyrex με ασημόχαρτο για να ψηθεί το ρύζι μέσα στον ατμό που δημιουργείται.

 

Στην συνέχεια, αφαιρώ το ασημόχαρτο κι αφήνω τα γεμιστά να πάρουν χρώμα και να ολοκληρώσουν το ψήσιμο τους. Αν δω κατά το ψήσιμο ότι τα γεμιστά παραπαίρνουν χρώμα, τοποθετώ το ασημόχαρτο πάνω στην επιφάνεια τους σαν τέντα. Αν πάλι τα γεμιστά στο τέλος του ψησίματος δεν έχουν πάρει αρκετό χρώμα μπορώ να τα βάλω για λίγο κάτω από το  γκριλ.

 

Τα γεμιστά με το ρύζι τρώγονται αφού κρυώσουν (όπως τα λαδερά), ενώ την επομένη είναι ακόμα καλύτερα!



Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.