Συνάντηση Μητσοτάκη-Αναστασιάδη: «Θέση μας είναι ότι η λύση στο Κυπριακό δεν πρέπει να αποκλίνει από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ» | piperata.gr Skip to main content
μητσοτακης-αναστασιαδης

Συνάντηση Μητσοτάκη-Αναστασιάδη: «Θέση μας είναι ότι η λύση στο Κυπριακό δεν πρέπει να αποκλίνει από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ»

Στο Προεδρικό Μέγαρο της Κυπριακής Δημοκρατίας έγινε σήμερα (8/2) η συνάντηση Μητσοτάκη-Αναστασιάδη. «Θέση μας είναι ότι η λύση στο Κυπριακό δεν πρέπει να αποκλίνει από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ», τόνισε ο Πρόεδρος της Κύπρου. «Παραμένουμε προσηλωμένοι στις αποφάσεις του ΟΗΕ», δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

 

Τα θέματα που απασχόλησαν την ατζέντα της συνάντησης τους αλλά και τις διευρυμένες συνομιλίες που θα ακολουθήσουν ενόψει της άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό, έθεσαν κατά το σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί.

 

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

 

Οι δηλώσεις των δύο πολιτικών ηγετών μπροστά στις κάμερες

 

Είναι πραγματικά αισθήματα ιδιαίτερης χαράς που σας υποδέχομαι ξανά στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου από κοινού για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας.

 

Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά τόσο την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού αλλά και την προσωπική άποψη του για το θέμα, σημείωσε ο ΠτΔ.

 

Είναι ξεκάθαρη η θέση μας για την επιδιωκόμενη μορφή λύσης η οποία δεν μπορεί να αποκλίνει από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και του Γενικού Γραμματέα, όπως επίσης και από τις θέσεις της Ε.Ε.

 

Μια λύση που θα πρέπει να διακρίνεται από την λειτουργικότητα, η μετεξέλιξη και η διάρκεια.

 

Μιας λύσης που θα κατοχυρώνει τα προνόμια του κάθε πολίτη, μέσω αλληλοσεβασμού, αλλά και την δημιουργία συνθηκών για την αρμονική

 

Κοινή ήταν η θέση πως η αποφασιστικότητα μας για την εμπλοκή στον διάλογο δεν θα πρέπει να σημαίνει ότι αποδεχόμαστε να εισέλθουμε σε διαπραγματεύσεις κάτω από το καθεστώς απειλών, σημείωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η ΕΕ θα επιδείξει την απαραίτητη και επιδιωκόμενη εμπλοκή στο θέμα.

 

Σε ότι αφορά τις διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, υπήρξε πλήρης ταύτιση, ότι ο διάλογος θα πρέπει να βασίζεται στα εδώ και χρόνια συμφωνημένα μεταξύ των δύο πλευρών αλλά και το διεθνές δίκαιο, πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης.
 

«Εμείς δεν είμεθα οι επιτηθέμενοι, είμεθα αυτοί που θέλουν να διατηρήσουν στην ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 

Ο κ. Μητσοτάκης με την σειρά του υπογράμμισε ότι τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία, εμμένουν πιστές στις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΗΕ, με απώτερο στόχο την λύση του Κυπριακού προβλήματος.

 

Μητσοτάκης: Λύση εντός του πλαισίου του ΟΗΕ
 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι ο τερματισμός της κατοχής και η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική. «Αθήνα και Λευκωσία μένουμε προσηλωμένοι στις αποφάσεις του ΟΗΕ,. Αυτό είναι το συμφωνημένο και αποδεκτό πλαίσιο λύσης. Τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με μία κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μία διεθνή παρουσία και εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

 

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα στην Αγκυρα ότι λύση δύο κρατών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή όχι μόνο από την Αθήνα και τη Λευκωσία αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον διεθνή παράγοντα. « Δυστυχώς οι δημόσιες δηλώσεις Τουρκίας και ηγέτη των Τουρκοκυπρίων είναι εκτός αυτού του πλαισίου καθώς εμμένουν στη λύση δύο κρατών. Αυτό το απορρίπτουμε όχι μόνο εμείς αλλά και η ΕΕ. Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζουν ότι επανέναρξη του διαλόγου νοείται μόνο εντός του πλαισίου που ανέφερα».

 

«Η Κύπρος δεν είναι μια ανοχύρωτη πολιτεία,. Εχει δίπλα της όλο τον Ελληνισμό, την ΕΕ αλλά και τη διεθνή κοινότητα. Ετσι θα πορευτούμε μέχρι να γίνει ξανά νησίδα ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας», υπογράμμισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

 

Αναφορικά με τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Αθήνα προσέρχεται με ετοιμότητα και μηδενική αφέλεια και τόνισε ότι σε αυτές θα δοκιμαστούν και οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας.
 

 Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV