Σκουρλέτης: «Απαιτείται στοχευμένη πολιτική μαζικών τεστ για τον κορωνοϊό» | piperata.gr Skip to main content
Σκουρλέτης: «Απαιτείται στοχευμένη πολιτική μαζικών τεστ για τον κορωνοϊό»

Σκουρλέτης: «Απαιτείται στοχευμένη πολιτική μαζικών τεστ για τον κορωνοϊό»

«Δεν νομίζω πως ο κ. Τσιόδρας είχε αποστασιοποιηθεί από τον έλεγχο της πορείας της υγειονομικής κρίσης», εκτίμησε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του που παραχώρησε στη RealNews.

 

Σε συνέντευξη του ο κ. Σκουρλέτης και αναφερόμενος στα θέματα της πανδημίας του νέου κορωνοιού που βρίσκεται και πάλι σε έξαρση τόνισε, επιπλέον, ότι: «Το γεγονός βέβαια ότι παίρνει ξανά τη θέση του στη δημόσια ενημέρωση δείχνει τη σοβαρότητα των πραγμάτων. Αν μπορούμε να κάνουμε ένα μικρό απολογισμό του προηγούμενου διαστήματος, από την άρση των περιοριστικών μέτρων και μετά, θα σας έλεγα πως δεν εκμεταλλευτήκαμε αυτό το διάστημα για μια μόνιμη και ισχυρή θωράκιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Αναφέρομαι στην έλλειψη ενός συγκεκριμένου σχεδίου μόνιμων προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες. Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε πως οι δημόσιες δαπάνες για την Υγεία θα πρέπει από εδώ και εμπρός να κινούνται, ως ποσοστό του ΑΕΠ, στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα, αλλά ένα δημόσιο αγαθό στο οποίο πρέπει όλοι να έχουν πρόσβαση.»

 

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε και τα εξής: «Όσον αφορά την τρέχουσα διαχείριση της πανδημίας, χαρακτηρίζεται από αντιφατικότητα στα μέτρα και αποσπασματικότητα στους ελέγχους, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού. Η κυβέρνηση με ευκολία προσπαθεί να μετακυλήσει στους πολίτες, στο όνομα της ατομικής ευθύνης, το θέμα της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης για να μειώσει τις δικές της ευθύνες. Είναι χαρακτηριστικές οι πρόσφατες αναφορές του πρωθυπουργού.

Τέλος, νομίζω πως απαιτείται μια στοχευμένη πολιτική μαζικών τεστ σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζόμενων που συναλλάσσονται με το κοινό καθώς και μια πολιτική διατίμησης στις μάσκες, ακόμη και τη δωρεάν διανομή τους σε ορισμένες περιπτώσεις.»

 

«Απορρίπτουμε το νεοφιλελεύθερο πόρισμα Πισσαρίδη»

 

Αναφορικά με την έκθεση Πισσαρίδη, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε: «Ακριβώς επειδή έχουμε ανάγκη από ένα εθνικό σχέδιο αξιοποίησης των πόρων του ευρωπαϊκού ταμείου, με σκοπό να παρέμβουμε στο εγχώριο παραγωγικό μοντέλο, απορρίπτουμε το παρωχημένο, νεοφιλελεύθερο πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη. Πρόκειται για ξεπερασμένες προτάσεις που αποσκοπούν στο να ολοκληρώσουν τις όποιες νεοφιλελεύθερες αναδιαρθρώσεις που δεν υλοποιήθηκαν την εποχή του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου. Αλήθεια, πόσο καινούργιες είναι οι προτάσεις της ιδιωτικοποίησης των δημοσίων δικτύων της χώρας που αποτελούν φυσικά μονοπώλια, η ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης και η ολοσχερής διάλυση των εργασιακών σχέσεων; Το παραγωγικό μοντέλο της χώρας έχει ανάγκη από βαθιές αλλαγές που θα το καταστήσουν πιο ισορροπημένο, αλλά και με αναβάθμιση της θέσης της εργασίας. Τέλος, θα πρέπει να αποτραπεί μια εκ νέου συγκέντρωση οικονομικής ισχύος σε λίγους σε βάρος των μεσαίων στρωμάτων.»

 

«Χρειαζόμαστε σαφή στρατηγική στην εξωτερική πολιτική»

 

Ο κ. Σουρλέτης αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά θέματα επισήμανε ότι: «Η Τουρκία έχει τη δική της στρατηγική, γνωστή εδώ και χρόνια. Το ερώτημα είναι τι κάνει η δική μας πλευρά. Στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής χρειάζεται να έχεις μια σαφή στρατηγική πλεύση. Η κυβέρνηση απευθύνεται σε ένα εσωτερικό κοινό που αρέσκεται σε υπερπατριωτικές κορώνες, ενώ ταυτόχρονα, ακολουθεί μια παθητική στάση στο εξωτερικό. Νομίζω πως έχουμε ανάγκη από μια εξωτερική πολιτική που να υιοθετεί το πνεύμα της συμφωνίας των Πρεσπών. Άρα μέσα από ένα τέτοιο πρίσμα θα πρέπει να προσεγγίσουμε και το θέμα του διαλόγου με την Τουρκία.»

 

«Να αποτιμήσουμε τη δουλειά μας ως αντιπολίτευση»

 

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ανασχηματισμό των τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ, ο γραμματέας του κόμματος απάντησε ως εξής: «Νομίζω πως μετά από ένα χρόνο στην αντιπολίτευση και ανεξάρτητα από τον κυβερνητικό “ανασχηματισμό”, θα πρέπει να αποτιμήσουμε τη δουλειά μας σε όλους τους τομείς, συνεκτιμώντας όλες τις ανάγκες και τα δεδομένα. Σίγουρα, θα μπορούσαμε να κάνουμε αρκετές αλλαγές. Η ανακατανομή των χρεώσεων, όταν έχει ως στόχο την αποτελεσματικότητα, βοηθάει.»

 

Τέλος, αναφορικά με τον χρόνο του συνεδρίου, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι: «Το συνέδριο του κόμματός μας είναι μια κορυφαία δημοκρατική διαδικασία. Ένα δεύτερο κύμα πανδημίας θα συνιστούσε ένα σοβαρό εμπόδιο. Το βέβαιο είναι πως δεν μπορούμε να κάνουμε ένα συνέδριο fast track με υποβαθμισμένο περιεχόμενο απλά για να πούμε πως το κάναμε. Ίσως θα έπρεπε να είχαμε κάνει το Συνέδριό μας στα τέλη του 2019. Όλα αυτά βέβαια θα τα εκτιμήσουμε στα τέλη Αυγούστου, σε σχέση με τα υγειονομικά δεδομένα. Το συνέδριο αποτελεί ταυτόχρονα και μια εκπαίδευση για τα μέλη μας στη δημοκρατία, τη συλλογικότητα, τον διάλογο, για να μπορούν να λειτουργούν ως κόμμα στον χώρο τους.»

 

 Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV