10 Φεβρουαρίου: Η παγκόσμια ημέρα των οσπρίων! | piperata.gr Skip to main content
οσπρια

10 Φεβρουαρίου: Η παγκόσμια ημέρα των οσπρίων!

Σήμερα, 10 Φεβρουαρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων (World Pulses Day) την οποία καθιέρωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ και που έχει σαν στόχο την ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με τα διατροφικά οφέλη των οσπρίων στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και της επισιτιστικής ασφάλειας.

 

Υπό τον όρο όσπρια εντάσσονται τα ξερά σπέρματα ορισμένων φυτών της τάξης Χεδρωπά, που χρησιμοποιούνται ως τροφή του ανθρώπου, αλλά και των ζώων. Κυριότερα όσπρια είναι η φακή, τα φασόλια, τα κουκιά, τα μπιζέλια, ο αρακάς, τα ρεβίθια, η σόγια, το λαθούρι, τα λούπινα και η αραχίδα (αράπικο φιστίκι). Αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεϊνών και άλλων θρεπτικών συστατικών, τα οποία μπορούν να συμπληρώσουν το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

 

οσπρια

Οσπρια: Τροφή μεγάλης θρεπτικής αξίας

 

Τα όσπρια είναι μία από τις παλαιότερες τροφές του ανθρώπου. Ευρήματα οσπρίων έχουν ανακαλυφθεί στη Μεσόγειο και τη Μεσοποταμία από αρχαιολόγους και ανάγονται στο 5.000 π.Χ.

 

Τα όσπρια είναι πλούσια σε αζωτούχες ενώσεις, υδατάνθρακες, βιταμίνες Β, ενώ πολλά από αυτά περιέχουν και λιποειδή. Αποτελούν κατά συνέπεια τροφή μεγάλης θρεπτικής αξίας.

 

Η πρόσληψη οσπρίων συμβάλλει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και την πρόληψη και αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης, η στεφανιαία νόσος και ο καρκίνος. Επίσης, αποτελούν σημαντική πηγή φυτικής πρωτεΐνης για τα ζώα.

 

Επιπλέον, λόγω των ιδιοτήτων αζώτου που παράγουν τα όσπρια, η καλλιέργειά τους μειώνει την εξάρτηση από τα συνθετικά λιπάσματα και παράλληλα βελτιώνει τη γονιμότητα του εδάφους.

 

Αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητά τους, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κήρυξε το 2016 ως το Διεθνές Έτος των Οσπρίων και, από το 2019 η 10η Φεβρουαρίου, ορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων.Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV