Δένδιας προς Τουρκία: «Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα – Δεν θα υπάρξει ανοχή στις ενέργειές σας» | piperata.gr Skip to main content
Δένδιας προς Τουρκία: «Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα – Δεν θα υπάρξει ανοχή στις ενέργειές σας»

Δένδιας προς Τουρκία: «Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα – Δεν θα υπάρξει ανοχή στις ενέργειές σας»

Την άμεση αποχώρηση του Oruc Reis και των συνοδευτικών του πλοίων από την υφαλοκρηπίδας της Ελλάδος, ζήτησε το μεσημέρι της Τρίτης 11 Αυγούστου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας από την Τουρκία, κάνοντας λόγο για συγκυρία για σαφή τουρκική απειλή στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

 

Ο κ. Δένδιας κατηγόρησε την Τουρκία ότι αποφάσισε να επιδοθεί «στη γνώριμη παραβατικότητά της» και χαρακτήρισε ανειλικρινείς τις δηλώσεις περί ετοιμότητας για διάλογο.

 

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί τετελεσμένα και ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή.

 

Επιπλέον, ο κ. Δένδιας επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως έγινε γνωστό μετά από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Το μήνυμα του υπουργού

 

«Μετά από τη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ζήτησα την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, με θέμα την διευρυνόμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα.

Το αίτημα διατυπώνεται σε συγκυρία κατά την οποία υφίσταται σαφής τουρκική απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Παρά την προσήλωση της χώρας μας στον διάλογο επί τη βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, προσήλωση την οποία και τώρα επαναλαμβάνουμε, η Τουρκία αποφάσισε να επιδοθεί στη γνώριμη παραβατικότητά της.

Απέδειξε και πάλι ότι οι δηλώσεις της περί ετοιμότητας για διάλογο ήταν ανειλικρινείς και προσχηματικές.

Ότι αποστρέφεται τις σύγχρονες αντιλήψεις που διέπουν τα κράτη τον 21ο αιώνα.

Ότι ζει και ενεργεί στον 19ο αιώνα.

Ότι εφαρμόζει πολιτική κανονιοφόρων.

Ότι εμμένει στον αποσταθεροποιητικό της ρόλο.

Ότι δρα εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου.

Ότι επιδιώκει να επιβάλλει τετελεσμένα.

Να γίνω λοιπόν απολύτως σαφής: Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα.

Δεν θα υπάρξει ανοχή στις απόπειρες της Τουρκίας.

Απευθυνόμαστε προς όλους.

Καθιστούμε σαφές ότι η Ελλάδα θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Καλούμε την Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα


Διπλωματικός πυρετός

 

Στην Αθήνα επικρατεί διπλωματικός «πυρετός» ήδη από χθες το πρωΐ (Δευτέρα 10 Αυγούστου), όταν και δημοσιεύτηκε η παράνομη τουρκική Navtex για σεισμικές έρευνες του Oruc Reis κοντά στο Καστελόριζο.

 

Ο κ. Μητσοτάκης είχε χθες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αλλά και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε σήμερα με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

 

Στην «ατζέντα» βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική παραβατικότητα, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

 

Σε tweet του μετά τη συνάντηση, ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε πως επιβεβαιώθηκε εκ νέου η στήριξη των ΗΠΑ σε διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και η δέσμευση στην ανάπτυξη πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, που δημιουργεί θεμέλια για διαχρονική ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία.

 

«Ως αρχή, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύουν ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά και με βάση το διεθνές δίκαιο – αποφεύγοντας ενέργειες που μπορεί να ενισχύσουν τη δυσπιστία» τόνισε ο ίδιος.

 

ΤΟΥΙΤ ΠΑΙΑΤ

 Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV