Γαλλία: Φέρνει νέα πρόταση και για φρεγάτες Belharra με τις υπογραφές για τα Rafale | piperata.gr Skip to main content
φρεγατες

Γαλλία: Φέρνει νέα πρόταση και για φρεγάτες Belharra με τις υπογραφές για τα Rafale

Μαζί με την υπογραφή των Rafale επανέρχεται στο προσκήνιο και το ζήτημα αγοράς γαλλικών φρεγατών τύπου Belharra

 

H ημερομηνία έλευσης της γαλλίδας υπουργού Άμυνας στην Αθήνα πλησιάζει και πέρα από την υπογραφή της συμφωνίας για τα Rafale, η Φλοράνς Παρλί με την επίσκεψή της αναμένεται να επισημοποιήσει τη νέα πρόταση των Γάλλων για τη ναυπήγηση τεσσάρων φρεγατών Belharra πολλαπλών ρόλων και την παραχώρηση δύο φρεγατών La Fayette ως ενδιάμεση λύση.

 

Η νέα γαλλική πρόταση αναμένεται να ξεπεράσει τα 5 δις ευρώ. Προβλέπει δύο φρεγάτες Belhara με διαμόρφωση FDI όπως δηλαδή τις έχει παραγγείλει το Γαλλικό πολεμικό ναυτικό και ακόμη δύο «φορτωμένες» με επιπλέον οπλικά συστήματα όπως επιθυμεί το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Η πρόταση δεν περιλαμβάνει το κόστος των όπλων τα οποία θα παραγγείλει η Αθήνα με τους Γάλλους να αποδεσμεύουν και τους «φονικούς» Scalp Naval εάν τους επιθυμεί το Πολεμικό Ναυτικό.

 

Η ελληνική πλευρά εξετάζει όλες τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι για το πρόγραμμα ναυπήγησης φρεγατών και εκσυγχρονισμού του του Πολεμικού Ναυτικού. 

 

Επιπλέον, εξετάζεται  η απόκτηση δύο  φρεγατών La Fayette, οι οποίες με τον κατάλληλο εκσυγχρονισμό θα μπορούσαν να διατεθούν σχετικά άμεσα στο Πολεμικό Ναυτικό μέχρι τη ναυπήγηση των νέων πλοίων. Ως γνωστόν η ολοκλήρωση ναυπήγησης των Belharra εκτιμάται να διαρκέσει τουλάχιστον 4 χρόνια.

 

Να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής εκτός της γαλλικής πρότασης υπάρχουν οι επιλογές  των αμερικανικών , των ολλανδικών και των βρετανικών φρεγατών. Μάλιστα, μετά την ανάληψη των καθηκόντων στο Λευκό Οίκο από τον νέο Αμερικανό πρόεδρο  Τζο Μπάιντεν, το Πολεμικό Ναυτικό αναμένεται  να αποστείλει στις ΗΠΑ το επίσημο αίτημα (RFI) για την αμερικανική προσφορά της φρεγάτας MMCS.

 

Στη Βουλή τα Rafale

 

Στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων εισάγεται αύριο με την κοινοβουλευτική διαδικασία του «επείγοντος» το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την απόκτηση των 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

 

Το σχέδιο νόμου με τίτλο «Έγκριση σχεδίων συμβάσεων στον τομέα της άμυνας» κατατέθηκε πριν λίγο στην Βουλή και σ’ αυτό συμπεριλαμβάνονται όλες οι σχετικές συμβάσεις απόκτησης των 6 καινούργιων και των 12 μεταχειρισμένων μαχητικών Rafale από τη γαλλική Πολεμική Αεροπορία, την προμήθεια των νέων όπλων που θα φέρουν καθώς και την υποστήριξή τους.

 

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Βουλής, η συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων θα ξεκινήσει αύριο το μεσημέρι, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίασης της ίδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής που θα επεξεργαστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια.

 

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την απόκτηση των Rafale θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση την ερχόμενη Πέμπτη 15 Ιανουαρίου.

 

Πηγές: pentapostagma.gr, on.alert

 Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV