Καταπολεμά η βιταμίνη D τον κορωνοϊό; Τι απαντά η επιστήμη | piperata.gr Skip to main content
βιταμινή d

Καταπολεμά η βιταμίνη D τον κορωνοϊό; Τι απαντά η επιστήμη

Είναι φτηνή, είναι εύκολα διαθέσιμη και μπορεί να μας προστατεύει από τον ιό.. Δεν μιλάμε για τα νέα εμβόλια αλλά για την βιταμίνη D που υπάρχει στο ηλιακό φως!

 

Επιμέλεια-Μετάφραση: Γιάννης Κατσαρός

 

Τον περασμένο Μάρτιο ενώ ο κορωνοϊός έπαιρνε διαστάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, δύο κλινικές στην βορειανατολική Αγγλία ξεκίνησαν να αντλούν στοιχεία για την περιεκτικότητα της βιταμίνης D από ασθενείς αλλά και να τους συνταγογραφούν με μεγάλες δόσεις  αυτού του θρεπτικού συστατικού. Οι μελέτες δείχνουν πως τα ψηλά επίπεδα βιταμίνης D  στον οργανισμό, η οποία παράγεται στα χαμηλά στρώματα του δέρματος από την απορρόφηση ηλιακού φωτός, έχουν βασικό ρόλο στην ανοσοποιητική και μεταβολική λειτουργία και μειώνουν τον κίνδυνο συγκεκριμένων αναπνευστικών ασθενειών. Αν και τα αποτελέσματα της μελέτης αμφισβητήθηκαν οι ενδοκρινολογικές και αναπνευστικές μονάδες του νοσοκομείου του Νιούκαστλ έκαναν ανεπίσημες συστάσεις στους γιατρούς να συνταγογραφούν τη βιταμίνη. «Η άποψη μας ήταν πως η θεραπεία αυτή είναι ασφαλής και καθώς η κρίση τεράστια δεν είχαμε χρόνο για αμφιβολίες», δήλωσε ο Δρ. Dr Richard Quinton

 

Σύντομα γεννήθηκε το ερώτημα στην ιατρική κοινότητα αν η βιταμίνη D μπορεί να καταπολεμήσει τους θανάτους από επιπλοκές της covid-19. Ένα μήνα μετά, δεκάδες γιατροί έγραψαν στο British Medical Journal πως η αναπλήρωση ανεπαρκείας  βιταμίνης D είναι ένα «ασφαλές, απλό βήμα για την πειστική θεραπεία από επιπλοκές της Covid-19».   

 

Τον περασμένο Ιούλιο οι γιατροί του νοσοκομείου του Νιούκαστλ έγραψαν στο περιοδικό Clinical Endocrinology  πως από τους 134 ασθενείς με κορωνοϊό που τους χορηγήθηκε μεγάλη δόση βιταμίνης D, οι 94 πήρανε εξιτήριο, οι 24 παρέμειναν κλινήρεις και οι 16 απεβίωσαν, αλλά οι περισσότεροι εξ αυτών με κλονισμένη την υγεία τους και άνω των 90 ετών.   

 

Επιπλέον, μέσω επιστολής η Βρετανική Ενωση Ιατρών με ινδική καταγωγή συνέστησε στα μέλη της την χορήγηση της βιταμίνης. «Πιστεύουμε βάση στοιχείων πως η ανεπάρκεια βιταμίνης D3 συνιστά μεγάλο κίνδυνο για σοβαρή μόλυνση από κορωνοϊό… άνθρωποι με πιο μελαμψή επιδερμίδα λαμβάνουν λιγότερο φως UV στα στρώματα που παράγεται η D3 και επομένως είναι πιο ευάλωτοι σε ανεπάρκεια της βιταμίνης στο τέλος του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο από ότι όσοι έχουν πι0 ανοικτή επιδερμίδα».   

 

Ως τον Απρίλιο ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας αναθεώτησε τις επίσημες οδηγίες εξαιτίας της περιορισμένης έκθεσης στον ήλιο λόγω του lockdown. Συμβούλεψε το κοινό να λαμβάνει καθημερινώς δόσεις βιταμίνης D, ανεξαρτήτως χρώματος δέρματος και ηλικίας.  

 

Η βιταμίνη που λείπει στο 80% των νοσηλευόμενων

 

Τη σημασία της επάρκειας σε βιταμίνη D για την οχύρωση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι του ιού SARS-CoV-2, ιδίως σε ηλικιωμένους και πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα, έρχεται να αναδείξει ακόμη μία μελέτη.

 

Ποσοστό άνω του 80% των νοσηλευόμενων με νόσο COVID-19 σε ισπανικό νοσοκομείο παρουσίαζε ανεπάρκεια βιταμίνης D, όπως αποτυπώθηκε σε νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Κανταβρίας στο Σανταντέρ της Ισπανίας, η οποία δημοσιεύεται στην Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

 

Η βιταμίνη D αποτελεί ορμόνη που παράγουν τα νεφρά και η οποία ελέγχει την συγκέντρωση ασβεστίου στο αίμα και επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η ανεπάρκεια έχει συνδεθεί με σειρά προβλημάτων υγείας, αν και δεν έχει ακόμη απαντηθεί επιστημονικά γιατί η συγκεκριμένη ορμόνη επηρεάζει άλλα συστήματα του οργανισμού.

 

Πολλές μελέτες έχουν ήδη καταδείξει την ευεργετική επίδραση της βιταμίνης D στο ανοσοποιητικό σύστημα, ειδικά όσον αφορά την προστασία από λοιμώξεις.

 

Οι υπογράφοντες την μελέτη υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει να ενθαρρυνθεί η μέτρηση των επιπέδων της βιταμίνης D και η αντιμετώπιση της ανεπάρκειας, ιδίως σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως οι ηλικιωμένοι, άτομα με συννοσηρότητες και όσοι διαβιούν σε οίκους ευγηρίας.

 

«Η αγωγή με βιταμίνη D πρέπει να συνιστάται σε ασθενείς με COVID-19 με χαμηλά επίπεδα κυκλοφορούσας βιταμίνης D, καθώς αυτή η προσέγγιση μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα, τόσο στο μυοσκελετικό, όσο και στο ανοσοποιητικό σύστημα», σημειώνει παράλληλα ο συν-συγγραφέας της μελέτης José L. Hernández, Ph.D. του Πανεπιστημίου της Κανταβρίας.

 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 80% σε σύνολο 216 ασθενών με COVID-19 στο νοσοκομείο Universitario Marqués de Valdecilla παρουσίαζαν ανεπάρκεια βιταμίνης D. Οι άνδρες είχαν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D από τις γυναίκες.

 

Οι ασθενείς με COVID-19 με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D παρουσίαζαν, επίσης, αυξημένα επίπεδα στους δείκτες φλεγμονής στον ορό.

 

Πηγές: Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕAdd new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV