Μπακογιάννη: Η Τουρκία αποδέχεται το Διεθνές Δίκαιο παρότι δεν το επιθυμούσε | piperata.gr Skip to main content
Μπακογιάννη: Η Τουρκία αποδέχεται το Διεθνές Δίκαιο παρότι δεν το επιθυμούσε

Μπακογιάννη: Η Τουρκία αποδέχεται το Διεθνές Δίκαιο παρότι δεν το επιθυμούσε

H βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στο ΣΚΑΪ αναφέρθηκε σε ισχυρή θέση της Ελλάδας κατά την έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία.

 

Η κ. Μπακογιάννη εκτιμά ότι «μετά από πολλές παλινωδίες και πισωγυρίσματα» η Τουρκία προσέρχεται στις διερευνητικές επαφές εξηγώντας ότι με αυτό τον τρόπο, «εκουσίως ή ακουσίως» αποδέχεται το πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, παρότι δεν είναι αυτό που επιθυμούσε.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών συνέχισε λέγοντας: «οι χώρες πρέπει να συνομιλούν και αν δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν, προσφεύγουν στο Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών.

Σχετικά με τις επιδιώξεις της Άγκυρας περί αποστρατιωτικοποίησης νησιών και για τον εναέριο χώρο, τόνισε ότι δεν θα πρέπει να εκπλήσσουν κανέναν καθώς είναι θέσεις που θέτει εδώ και 20 χρόνια, οι οποίες όμως δεν βρίσκονται στο τραπέζι των διερευνητικών».

 

Οι λόγοι που οδήγησαν την Τουρκία να δεχθεί αυτό τον «στενό κορσέ» του διαλόγου σύμφωνα με την Ντόρα Μπακογιάννη είναι ότι η επιθετική της συμπεριφορά διαπίστωσε ότι δεν της «βγήκε», στις ΗΠΑ έχει εκλεγεί ο Τζο Μπάιντεν και η ΕΕ έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου δεν αποδέχεται τις τουρκικές προκλήσεις. Ένας ακόμη λόγος είναι ότι είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας.

Πρόσθεσε τέλος ότι δεν υποτιμά την Τουρκία καθώς είναι μια μεγάλη και σημαντική χώρα για το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ωστόσο είναι σημαντική και όταν είναι fair player, ένας σύμμαχος που όλοι μπορούν να υπολογίζουν σε αυτό. Οι αλλαγές πλεύσης της Τουρκίας, δημιουργούν τεράστια ερωτηματικά ως προς αυτό και ακυρώνει μόνη της τα όποια πλεονεκτήματά της.Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV