Θάνος Πλεύρης (ΝΔ): «Ο νεκρός είναι ιερός – Αδικη μικροπολιτική κριτική να απαιτούν “συγγνώμη”» | piperata.gr Skip to main content
Θάνος Πλεύρης (ΝΔ): «Ο νεκρός είναι ιερός – Αδικη μικροπολιτική κριτική να απαιτούν “συγγνώμη”»

Θάνος Πλεύρης (ΝΔ): «Ο νεκρός είναι ιερός – Αδικη μικροπολιτική κριτική να απαιτούν “συγγνώμη”»

Ο Θάνος Πλεύρης, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Αθήνας, σηκώνει το «γάντι» και απαντά σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση για τους νεκρούς της πανδημίας. Το θεωρεί «φοβερά άδικο» και μικροπολιτική κριτική» όπως λέει στην συνέντευξή του στα Piperata.gr

Απαντά όμως και στον ισχυρισμό ότι «ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός που ζει στο ενοίκιο», τονίζοντας ότι «προβληματική μπορεί να είναι η περιουσία και κάποιου που ζει στο ενοίκιο» ενώ περνά στην αντεπίθεση χαρακτηρίζοντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως παιδί του «κομματικού σωλήνα». Προχωρά μάλιστα ακόμη παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας «δεν είχε επαγγελματική δραστηριότητα» και ουσιαστικά «ευνοήθηκε σε πάρα πολύ μικρή ηλικία» μέχρι που «πήρε δαχτυλίδι».

Παραδέχεται πάντως ότι οι πολίτες «έχουν παράπονα» από τα μέτρα στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας και κατά κάποιο τρόπο θέτει ολόκληρη την κυβέρνηση προ των ευθυνών της τονίζοντας ότι μετά την πανδημία, «θα υπάρχει μία απαίτηση του κόσμου και εκεί θα κριθούμε πάρα πολύ αυστηρά, τι μέτρα θα έχουμε πάρει», ώστε να μην ζήσει ξανά ο Έλληνας όσα έζησε τα χρόνια των μνημονίων. Στέλνει μάλιστα και δεύτερο μήνυμα στην …κυβέρνηση για την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας.

Συγκλονιστικός ωστόσο είναι στην περιγραφή του για όσα έζησε ο ίδιος νοσηλευόμενος για 9 ημέρες σε ΜΕΘ για πνευμονία στα 39 του χρόνια. Μια κατάσταση που σήμερα «φοβάται» να μην χρειαστεί να ξαναζήσει ποτέ. «Η ζωή από το θάνατο απέχει μία γραμμή» λέει με έμφαση και καλεί όλον τον κόσμο να προσέχει πολύ γιατί δεν αξίζει το ρίσκο. Αυτό όμως που πραγματικά αξίζει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή, είναι ο τρόπος που εξηγεί, για ποιο λόγο, κανείς δεν πρέπει να φοβάται το εμβόλιο, δηλώνοντας καθαρά πως θα σπεύσει να εμβολιαστεί ο ίδιος και η οικογένειά του αμέσως μόλις του δοθεί η δυνατότητα.

 

Συνέντευξη στον Σωτήρη Γιατζόγλου

 

 • Κλασσικά η πρώτη ερώτηση αφορά τον τρόπο που περνάτε την καραντίνα και ποια πρόσωπα έχετε επιθυμήσει περισσότερο από όλους. Ποιους λαχταράτε να δείτε από κοντά…

 

Πρώτα απ’ όλα, την καραντίνα την περνάμε ενδεχομένως καλύτερα οπ' ότι άλλοι πολίτες, υπό την έννοια ότι λόγω και της βουλευτικής ιδιότητας αλλά και του δικηγορικού επαγγέλματος, μας επιτρέπονται οι μετακινήσεις - έστω στοιχειωδώς. Βρισκόμαστε περισσότερο καιρό έξω από άλλους συμπολίτες μας οι οποίοι περνούν σχεδόν όλο το διάστημα στο σπίτι.

Από κει και πέρα ένα θετικό της καραντίνας είναι ότι υπάρχει πολύ περισσότερος χρόνος για την οικογένεια που συνήθως δεν έχουμε… Αλλά από την άλλη πλευρά, αυτό που προφανώς λείπει στον καθένα, είναι μια καθημερινότητα που κάποτε μας φαινόταν ρουτίνα αλλά τελικά τώρα την αναπολούμε. Από τα πιο απλά πράγματα, δηλαδή να πας για ένα φαγητό, να δεις φίλους που έχεις να δεις αρκετό καιρό, να δεις συγγενείς σου… Όταν όμως κάθε μέρα μετράς νεκρούς, αυτό για εμένα ίσως είναι και λίγο υπερβολικό να το αναζητούμε. Ας πάνε όλα καλά και θα ξανάρθουν αυτές οι μέρες.

 

 • Εσείς περάσατε και μια σοβαρή περιπέτεια με την υγεία σας οπότε φαντάζομαι είστε ακόμη πιο επιφυλακτικός και προσεκτικός με τα μέτρα προστασίας..

Ναι. Και θα σας πω και γιατί. Διότι εγώ πέρασα μία διασωλήνωση και μια νοσηλεία σε ΜΕΘ για 9 μέρες, επειδή ταλαιπωρούμουν από μια σταφυλοκοκκική πνευμονία. Δηλαδή είχα πνευμονία - αυτό το οποίο συμβαίνει και τώρα λόγω κορονοϊού – αλλά εγώ την είχα από ένα μικρόβιο το οποίο ήταν γνωστό και μπορούσαν οι γιατροί να το αντιμετωπίσουν. Και ήμουν μόλις 39 ετών, χωρίς κανένα συνοδό πρόβλημα.

Οπότε, κυρίως στα άτομα της ηλικίας μου αλλά και στους λίγο μεγαλύτερους και λίγο μικρότερους που υπάρχει μία νοοτροπία ότι «δεν μας αγγίζει τίποτα» θα πρέπει να ξέρουμε ότι τα μικρόβια, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, πότε θα σου γυρίσουν με έναν επιθετικό τρόπο. Και ειδικά ένα μικρόβιο το οποίο ακόμη μας είναι άγνωστο. Με αυτή την έννοια, ναι, θεωρώ ότι όλους μας αφορά ο κορονοϊός. Όχι μόνο για τους γονείς μας και τους μεγαλύτερους ανθρώπους, αλλά και για εμάς τους ίδιους. Και είμαι πολύ πιο επιφυλακτικός στα μέσα ατομικής υγιεινής και προστασίας και να πω την αλήθεια ενδεχομένως φοβάμαι και περισσότερο απ' ότι φοβάται ένας άνθρωπος που δεν έχει το βίωμα. Και το θεωρώ φυσιολογικό αυτό.

 

 

 • Πως ήταν η εμπειρία στην Εντατική μονάδα;

 

Η εντατική και η διασωλήνωση, φαντάζει πολύ μακριά στον κάθε άνθρωπο και καλό είναι έτσι να αισθανόμαστε και κανένας να μη ζήσει αυτό το συναίσθημα. Όταν όμως μπαίνεις σε μία εντατική και «διασωληνώνεσαι» και γνωρίζεις ότι το 30% με 40% των πιθανοτήτων είναι εις βάρος σου - στη δική μου περίπτωση ήταν ακόμη χειρότερες οι πιθανότητες, ήταν 30% η θετική έκβαση - καταλαβαίνεις ότι η ζωή από το θάνατο απέχει μία γραμμή και δεν υπάρχει κανένας λόγος ρίσκου. Όταν αυτή τη στιγμή είμαστε σε ένα σημείο που σιγά - σιγά βλέπουμε τουλάχιστον ότι η επιστήμη βρίσκεται σε ένα στάδιο που σε ένα 5μηνο - 6μηνο από τώρα, θα μπορούμε να επανέλθουμε στην καθημερινότητά μας, με μια σχετική ασφάλεια.

 

 • Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μια νέα δημοσκόπηση για το ΟΠΕΝ σύμφωνα με την οποία παρατηρείται πως σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας το 46% των πολιτών θεωρεί ότι για τα αυξημένα κρούσματα του δεύτερου κύματος ευθύνεται η καθυστερημένη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση. Εσείς θεωρείτε ότι είναι πολιτικό το θέμα ή ότι ευθύνονται εν μέρει και οι λοιμωξιολόγοι;

Σε ένα φαινόμενο το οποίο είναι «δυναμικό» και δεν είναι και απολύτως γνωστό, προφανέστατα και είναι απολύτως φυσιολογικό να λαμβάνεις μέτρα αναλόγως της εξέλιξης που υπάρχει. Πράγματι, μπορεί να πει κάποιος - και δεν το έχει αρνηθεί και ο πρωθυπουργός - ότι για τη Βόρεια Ελλάδα, εάν ξέραμε την εξέλιξη της κατάστασης, θα υπήρχαν ενδεχομένως νωρίτερα, πιο αυστηρά μέτρα, χωρίς βέβαια να τα έχει προτείνει κανείς… Εννοώ χωρίς να τα έχει προτείνει κάποιος από τους επίσημους φορείς ή να υπάρχει απόφαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, αλλά και κανένας από την αντιπολίτευση. θεωρώ ότι σε αυτό το φαινόμενο υπάρχουν συνδυαστικά θέματα.

Είναι σημαντικό ότι και στο πρώτο κύμα πήγαμε πάρα πολύ καλά και στο δεύτερο κύμα - παρόλο που τα κρούσματα και οι θάνατοι είναι εμφανώς περισσότεροι. Πάλι βλέπουμε ότι είναι ένα συνολικό φαινόμενο στην Ευρώπη. Ό,τι μέτρα και να πάρεις, πάντοτε θα έχεις μία σκέψη «μήπως αν έπαιρνες ένα άλλο μέτρο θα ήταν ακόμη καλύτερο».

Σε αυτό λοιπόν το συνδυαστικό φαινόμενο, για μένα μεγαλύτερη αξία έχει να λαμβάνεις τα μέτρα που πιστεύεις ότι είναι σωστά. Όταν πιστεύεις ότι κάτι δεν λειτουργεί, να το τροποποιείς άμεσα και να μη φοβάσαι να πάρεις και δύσκολες αποφάσεις. Γιατί και όταν επιβάλαμε το lockdown, πάλι μία πολύ δύσκολη απόφαση ήταν. Δείτε τώρα στην Ευρώπη, ότι χώρες που ξανανοίγουν οδηγούνται πάλι στο κλείσιμο. Παίρνουμε τώρα λοιπόν - όπως βλέπετε - μια απόφαση, να μην ανοίξουμε κανονικά την αγορά για τα Χριστούγεννα, όταν άλλες χώρες αποφάσισαν να την ανοίξουν.

Στα δυναμικά φαινόμενα, θα πάρεις αποφάσεις και πρέπει να είσαι έτοιμος να διορθώσεις ή να βελτιώσεις τις αποφάσεις που έχεις πάρει. Υπό αυτή την έννοια, δεν πιστεύω ότι μπορεί - και θα ήταν και άδικο - να πέφτει μία ευθύνη είτε σε λοιμωξιολόγους είτε σε αποφάσεις της κυβέρνησης. Δυναμικό φαινόμενο είναι, αποφάσεις παίρνουμε. Όπου υπάρχουν λάθη, θα τα διορθώνουμε.

 

 

 • Στην ίδια δημοσκόπηση φαίνεται να υπάρχει ένα 19% των Ελλήνων πολιτών που υποστηρίζουν ότι δεν θα εμβολιαστούν καθόλου…

Θέλω να διαχωρίσω τις περιπτώσεις. Γιατί υπάρχει η περίπτωση των ανθρώπων οι οποίοι έρχονται και λένε κάτι τελείως παράλογα πράγματα, είτε δηλαδή ότι αυτό το εμβόλιο θα μας αλλάξει το DNA, θα μας δημιουργήσει το «χάραγμα» ή ότι θα μπούνε μέσα κώδικες για να μπορούν να παρακολουθούν τα προσωπικά μας δεδομένα… Προφανώς σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορεί να υπάρχει συζήτηση. Θα πρέπει να κατανοήσουμε, ότι πάντα θα υπάρχει κι αυτός ο κόσμος, που δεν μπορεί να πεισθεί.

Υπάρχει όμως και ένας άλλος κόσμος, που εγώ ακούω την προβληματική του. Ποια είναι αυτή η προβληματική; Όταν έχεις ένα νέο άνθρωπο 20 - 22 - 23 χρονών, που ξέρει ότι και να νοσήσει από τον κορονοϊό, οι πιθανότητες μιας υποτροπής ή μιας άσχημης εξέλιξης είναι μικρές, συμπεριφέρεται περισσότερο με ένα ύφος, ότι «εγώ δεν αισθάνομαι σίγουρος για το εμβόλιο άρα δεν το κάνω». Και γι’ αυτό - αν δείτε και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά - όσο μεγαλύτερος σε ηλικία ή πιο ευάλωτος είναι κάποιος, θέλει να κάνει το εμβόλιο. Ενώ όποιος αισθάνεται ότι δεν επηρεάζεται από τον κορονοϊό άμεσα, δεν θέλει να το κάνει. Ποιο είναι λοιπόν το σημαντικό, που αυτή είναι και η δική μας δουλειά, των πολιτικών; Εμένα τυγχάνει αυτή να είναι και η διδακτορική μου διατριβή, οι «κλινικές δοκιμές φαρμάκων και εμβολίων».

Πρέπει να πείσουμε τον κόσμο ότι ασχέτως αν το εμβόλιο ολοκληρώθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ολοκληρώθηκε, όχι γιατί υπήρξε «έκπτωση» στις κλινικές δοκιμές αλλά διότι υπήρχαν πάρα πολλοί εθελοντές - που δεν υπάρχουν σε άλλες περιπτώσεις που χρειάζονται τρία και τέσσερα χρόνια για να μελετηθούν σωστά όλες οι φάσεις στην εξέλιξη του εμβολίου. Τα φάρμακα έχουν δοκιμαστεί σε πάρα πολύ κόσμο και δεν έχουν συνέπειες ή έχουν τις τυπικές συνέπειες που μπορεί να έχει ένα εμβόλιο η ένα φάρμακο. Αλλά δεν έχουνε συνέπειες.

Είναι λοιπόν δουλειά και της κυβέρνησης - κι εκεί πέρα έχουμε κι εμείς μεγάλη ευθύνη αλλά και όλοι όσοι χειριζόμαστε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είτε ως πολιτικοί είτε σε οποιαδήποτε άλλη θέση βρισκόμαστε - ώστε να πειστεί ο κόσμος. Όχι αυτός που λέει τα παράλογα πράγματα αλλά αυτός που έχει την εύλογη ανησυχία. Διότι αν δεν πειστεί ο κόσμος και αν δεν εμβολιαστεί ο κόσμος, στην πραγματικότητα θα βιώσουμε για πολύ περισσότερο χρονικό διάστημα αυτή την τραγωδία.

 

 

 • Εσείς θα κάνετε το εμβόλιο; Η οικογένειά σας;

Βεβαίως. Αμέσως μόλις μας δοθεί η δυνατότητα, υπό την έννοια ότι - απ’ όσο γνωρίζω - μπαίνουν συγκεκριμένες ομάδες σε σειρά προτεραιότητας. Εγώ δηλαδή θα ήθελα να το κάνω και από την πρώτη στιγμή αν υπήρχε η δυνατότητα. Προφανώς όχι εις βάρος κάποιου άλλου συμπολίτη μου που πρέπει να το κάνει πριν από εμένα, αλλά αν το μήνυμα είναι ότι πρέπει να το κάνουμε με έναν τρόπο εμφατικό, όσοι μπορούμε, με οποιονδήποτε τρόπο να επηρεάσουμε, θα το κάνω αμέσως μόλις μου δοθεί η δυνατότητα. Είτε στην αρχή ως βουλευτής - που πρέπει να εμβολιαστούμε για να μας δει ο κόσμος - είτε όταν έρθει η σειρά μου, βάσει της δικής μου ηλικιακής ομάδας και τον δικών μου χαρακτηριστικών. Αμέσως θα το κάνω, όπως και η οικογένειά μου.

 

 • Και στην χθεσινή δημοσκόπηση φαίνεται να υπάρχει μια - σχετικά μικρή - αλλά πάντως φθορά στη Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Φλαμπουράρης μάλιστα είπε σε συνέντευξή του στα Piperata πρόσφατα, ότι όταν επιτραπούν οι κινητοποιήσεις ο κόσμος θα εκδηλώσει την δυσαρέσκειά του με αγώνες στους δρόμους. Εσείς, ακούτε κάποια παράπονα από πολίτες, τι σας λένε;

Ίσως είναι από τις πιο ιδιαίτερες στιγμές που έχω υπάρξει ως πολιτικός… Γιατί παρόλο που πέρασα και όλη την περίοδο του μνημονίου, αυτό το διάστημα, υπάρχει μια ιδιαιτερότητα στον κόσμο, που προφανώς έχει μια έκδηλη ανησυχία για την υγεία του. Πάρα πολύ σημαντικό πράγμα… Έχει όμως μεγάλη ανησυχία και για την οικονομία - έχοντας επίγνωση σε τι οφείλεται - προφανέστατα - όλη αυτή η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Και υπάρχει έντονη ανησυχία για την επόμενη μέρα. Δηλαδή αν ο κόσμος θα μπορέσει να επανέλθει κανονικά στην εργασία του, αν η εργασία του θα υπάρχει, με την έννοια ότι υπάρχει έντονο άγχος σε πάρα πολλές μικρομεσαίες – ειδικά – επιχειρήσεις.

Πέρα από τα μέτρα τα οποία έχει πάρει - και τα έχει πάρει με πολύ σωστό τρόπο κατά την άποψη μου η κυβέρνηση - όλο αυτό το διάστημα για να στηρίξει τις θέσεις εργασίας, για να στηρίξει τις επιχειρήσεις, το μεγάλο στοίχημα, θα είναι η επόμενη μέρα. Δηλαδή όλη αυτή η οικονομική παλινωδία που έχει γίνει παγκόσμιο φαινόμενο, στο γύρισμα πλέον του φαινομένου. Πώς θα το εκμεταλλευτείς δηλαδή, για να στήσεις ένα καινούργιο παραγωγικό μοντέλο στη χώρα, ώστε να μπορέσει πραγματικά αυτός εδώ ο τόπος να δημιουργεί καλύτερες συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης.

Παράπονα προφανέστατα υπάρχουν από τον κόσμο και είναι λογικό να υπάρχουν. Και ειδικά - αν θέλετε - στα μέτρα, πάντα ο πολίτης θέλει, αν γίνεται και κάτι παραπάνω… Οφείλω όμως να πω, ότι ο πολίτης έχει δείξει ιδιαίτερη υπομονή. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει αυτό το όποιο λέει ο κύριος Φλαμπουράρης και θα το δούμε κιόλας όταν θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.

Αλλά πάντως, θα υπάρχει μία απαίτηση του κόσμου και εκεί θα κριθούμε πάρα πολύ αυστηρά, στο τελείωμα αυτού του φαινομένου, τι μέτρα θα έχουμε πάρει ώστε πραγματικά να δει ο άλλος ότι δεν θα βιώσει δεύτερη φορά μία οικονομική πίεση όπως τη βίωσε τα προηγούμενα χρόνια. Από τώρα λοιπόν δουλεύει όλο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ώστε η επόμενη μέρα να είναι ημέρα προοπτικής για τον εργαζόμενο και να μην είναι μέρα ανησυχίας.

 

 • Ξεκινά η συζήτηση για τον προϋπολογισμό στην Βουλή και φαίνεται ότι έρχονται πολύ δύσκολες μέρες. Με την ύφεση στο 10%, την ανεργία στα ύψη και ένα πρωτογενές έλλειμμα που ξεπερνάει τα 13 δις. Πως θα καλυφθούν όλα αυτά;

Προφανώς καταλαβαίνετε - και είναι πολύ σημαντικό αυτό - ότι μιλάμε για ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Όλα τα οικονομικά στοιχεία, όλων των χωρών, δείχνουν ότι βρίσκονται σε δυσμενή θέση. Θεωρώ ότι στα παγκόσμια φαινόμενα υποχρεωτικά θα δοθούν και παγκόσμιες λύσεις και τα χρήματα τα οποία θα κινηθούν για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο θα είναι πολύ περισσότερα. Και η ποσοτική χαλάρωση έχει τελείως άλλα δεδομένα πλέον καθώς δεν μιλάμε για ελλείμματα ή για ύφεση που θα έχει δομικά χαρακτηριστικά. Δηλαδή δεν είναι σαν το έλλειμμα και την ύφεση που είχε η χώρα λόγω  δυσλειτουργίας του κράτους, όπως το είχαμε τότε που η χώρα βρέθηκε σε οικονομική δυσπραγία το 2010. Τότε ήταν δομικό το πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή είναι συγκυριακό το πρόβλημα. Έχει να κάνει με την πανδημία και γι’ αυτόν τον λόγο, θα πέσουν πάρα πολλά χρήματα – συνολικά - σε παγκόσμιο επίπεδο.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό το πώς θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα ώστε στο γύρισμα της οικονομίας, αυτά τα νούμερα που βλέπουμε τώρα να έχουνε μία «έκρηξη» προς τα πάνω συνολικά, όχι μόνο στην Ελλάδα. Λογικό είναι αυτό, δηλαδή όταν η οικονομία θα μπει σε κανονικούς ρυθμούς και τα επίπεδα της ανάπτυξης θα είναι πολύ μεγαλύτερα. Είναι όμως πάρα πολύ σημαντικό τα χρήματα τα οποία θα «πέσουν», να «πέσουν» όχι για να καλύψουν τρύπες όπως γινόταν πολλές φορές στη μεταπολίτευση, αλλά και για να δημιουργήσουν τις συνθήκες μιας οικονομικής ανάπτυξης.

Δεν με φοβίζει λοιπόν το 2021, υπό την έννοια ότι όσο διαρκεί η πανδημία χρήματα θα υπάρχουν και στήριξη θα υπάρχει. Με ανησυχεί - και το μεγάλο στοίχημα είναι - στο τέλος της πανδημίας, πως θα έχεις αυτή την εκρηκτική άνοδο που πρέπει, ώστε να περάσεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τις συνέπειες της.

 

 • Πρόσφατα για την πανδημία, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ότι ο κ. Μητσοτάκης «αν και έχουμε καθημερινά εκατόμβη νεκρών δεν έχει το πολιτικό θάρρος να ζητήσει μια συγγνώμη»…

Αυτή τη στιγμή σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο και σε όλο το Δυτικό κόσμο - που έχουμε και αξιόπιστα στοιχεία - καθημερινά έχουμε νεκρούς. Ο νεκρός είναι ιερός. Οποιοσδήποτε χάνει τη ζωή του, υπάρχει σεβασμός και στον ίδιο και στην οικογένειά του. Και προφανώς υπάρχει μια λύπη κάθε φορά που ακούμε για νεκρούς. Αλλά από κει και πέρα, η ουσία είναι ότι αυτό το φαινόμενο οφείλεις να το αντιμετωπίσεις. Δυστυχώς από τον κορονοϊό θα πέθαινε κόσμος, το ξέρουμε. Και η κυβέρνηση προσπαθεί - και με τα υγειονομικά μέτρα που έχει πάρει και στην πρώτη φάση και στη δεύτερη φάση - να έχει όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες γίνεται.

Το να ζητήσεις «συγγνώμη» ή το να αναλάβεις «ευθύνη», έχει να κάνει με το εάν εσύ ο ίδιος, δεν έπραξες σωστά για να μην έχεις τις συνέπειες. Η πανδημία δεν μπορούσε να σταματήσει. Απώλειες θα είχαμε, όπως έχουν όλες οι χώρες. Εμείς θεωρούμε ότι τα μέτρα και η προσπάθεια η οποία γίνεται, είναι στην κατεύθυνση πραγματικά, ώστε αν μπορούμε να σώσουμε μία ζωή να τη σώσουμε. Βρισκόμαστε στο Δεκέμβριο αυτή τη στιγμή και ενώ υπήρχαν πολλές ανησυχίες για το εθνικό σύστημα υγείας, λόγω και του διπλασιασμού των κλινών ΜΕΘ λόγω και του ότι μπήκαν παραπάνω κρεβάτια στα δημόσια νοσοκομεία, λόγω του ότι υπήρχε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει πάρει τη θεραπεία του. Δεν υπάρχει αυτό το οποίο έγινε σε άλλες χώρες να ψάχνουμε να βρούμε να μεταφέρουμε σε τρίτες χώρες ανθρώπους γιατί δεν μπορούμε να τους νοσηλεύσουμε.

Η προσπάθεια που γίνεται είναι πάρα πολύ μεγάλη. Μακάρι να μπορέσουμε να σώσουμε τον περισσότερο κόσμο από αυτούς που νοσούν… Και ειδικά η σκέψη μου, είναι σε εκείνους που βρίσκονται διασωληνωμένοι σε κάποια ΜΕΘ, όπου η μάχη για την επιβίωση είναι πολύ πιο δύσκολη. Και από κει και πέρα το να λέγεται ότι κάποιος πρέπει να ζητήσει «συγγνώμη» για ένα παγκόσμιο φαινόμενο και μία παγκόσμια πανδημία - με συγχωρείτε - είναι φοβερά άδικο.

Και είναι φοβερά άδικο, γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν διαχειριστεί κρίσεις, που πραγματικά θα έπρεπε να έχουν πάρει σωστά μέτρα για να μην έχουμε απώλειες ζωών… Κι έρχονται αυτοί τώρα, σε ένα φαινόμενο το οποίο είναι φαινόμενο πανδημίας, να σου πουν ότι ευθύνεσαι… Δηλαδή να καταλογίσουν στην κυβέρνηση ευθύνη για θανάτους. Όχι. Να καταλογίσουν ευθύνη για το αν θα έπρεπε να πάρουμε παραπάνω μέτρα ή για το αν θα πρέπει να αλλάξουμε ένα μοντέλο, ναι. Να έρθουνε και να κάνουνε κριτική. Αλλά να σε κατηγορούνε ότι ευθύνεσαι για θανάτους, όταν παγκοσμίως όλες οι χώρες - με πολύ καλύτερα υγειονομικά συστήματα - θρηνούν περισσότερους θανάτους, με συγχωρείτε είναι μία πολύ μικροπολιτική κριτική.

 

 • Το μεγάλο θέμα των ημερών πάντως είναι οι ενδεχόμενες κυρώσεις κατά της Τουρκίας στην Σύνοδο Κορυφής που δυστυχώς έμειναν και πάλι ενδεχόμενες. Θεωρείτε πως θα καταφέρει ποτέ η Ευρώπη να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία;

Επειδή πρέπει να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, αυτό είναι ένα πρόβλημα της Ευρώπης. Ότι πέρα από την κεντρική ευρωπαϊκή πολιτική που υπάρχει, το κάθε κράτος μέλος έχει και δικά του συμφέροντα και ακολουθεί και τη δική του πολιτική. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πράγματι δυστυχώς φαίνεται ότι κάποιες χώρες και κυρίαρχα θα λέγαμε η Γερμανία, δεν βρίσκεται στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης που πρέπει να επιδείξει, ώστε να είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί μία τρίτη χώρα να απειλεί δύο χώρες της ευρωπαϊκής Ένωσης - την Ελλάδα και την Κύπρο - με πόλεμο. Και να προσπαθεί να περιορίσει τις όποιες κυρώσεις… Η Ευρώπη λειτουργεί βήμα-βήμα. Δυστυχώς δεν λειτουργεί πιο γρήγορα. Έγινε ένα πρώτο βήμα το φθινόπωρο όπου τέθηκαν τα θέματα που θα συζητηθούν το Δεκέμβριο.

Έγινε δεύτερο βήμα τώρα το Δεκέμβριο με κλιμάκωση το Μάρτιο ώστε να υπάρχουν οι σχετικές εκθέσεις… Προφανέστατα και θα θέλαμε όλο αυτό να μπορούσε να λειτουργήσει πολύ πιο γρήγορα για να είναι ακόμα πιο σαφές το μήνυμα στην Τουρκία. Από τη στιγμή όμως που - και στο εσωτερικό της - η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαφορετικές αντιλήψεις σε αυτό το θέμα, το οποιοδήποτε βήμα κάνουμε προς το πλαίσιο των κυρώσεων είναι σημαντικό. Τέθηκαν στο τραπέζι από το Σεπτέμβριο μπήκαν τώρα σε μία πιο ξεκάθαρη βάση…

Σίγουρα θα θέλαμε να έχουν επιβληθεί από τώρα οι κυρώσεις. Ευελπιστούμε ότι κι αυτούς οι οποίοι είναι διστακτικοί θα καταφέρουμε να τους πείσουμε. Γιατί εάν θέλουμε πραγματικά να ποντάρουμε σε μία ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στην κατεύθυνση του αλληλοσεβασμού των ευρωπαϊκών εθνών – κρατών, δεν μπορούν κάποιες χώρες, να κάνουν δικές τους πολιτικές με «μικροεθνικό» συμφέρον και όχι με βάση το συμφέρον της ευρωπαϊκής Ένωσης. Θεωρώ λοιπόν ότι έχουμε πολλή δουλειά πάνω σε αυτό. Ευελπιστώ ότι βήμα-βήμα θα καταφέρουμε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

 

 • Συνεχίστηκε χθες και η κατάθεση του Ευάγγελου Βενιζέλου στον Άρειο Πάγο για την διερεύνηση της υπόθεσης κατάχρησης εξουσίας εκ μέρους του πρώην αναπληρωτή υπουργού δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Από την πλευρά της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που βρίσκεται η υπόθεση; Οδεύουμε προς ειδικό δικαστήριο; Και πότε το προσδιορίζετε χρονικά;

Ολοκληρώθηκε σε πρώτη φάση - όπως ξέρουμε - το σκέλος που είχε να κάνει με την κοινοβουλευτική διαδικασία. Η Βουλή ολοκλήρωσε το έργο της με την προκαταρκτική επιτροπή και με την άσκηση δίωξης. Αυτή τη στιγμή γίνεται η κύρια ανάκριση. Έχει συσταθεί ένα συμβούλιο ειδικού δικαστηρίου και αυτό το διάστημα, η κυρία ανακρίτρια διενεργεί την ανάκριση. Αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα αποφασίσει το συμβούλιο αν θα παραπέμψει τον κύριο υπουργό και τους τυχόν συνεργούς που θα υπάρξουν από τη διαδικασία, στο ειδικό δικαστήριο. Άρα καταλαβαίνετε ότι - χρονικά τουλάχιστον - υπάρχει πολλή δουλειά. Η ανάκριση και μόνο, παίρνει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Το ίδιο το δικαστικό συμβούλιο για να αποφασίσει, πάλι θέλει ένα χρονικό διάστημα. Επίσης, έχει μαζευτεί πολύ υλικό και από τον Άρειο Πάγο και την προανακριτική επιτροπή. Η εκτίμησή μου είναι, ότι θα χρειαστεί ενδεχομένως και όλο το 2021 σε χρονική περίοδο… Ο ίδιος επειδή ήμουν και εισηγητής της πλειοψηφίας έχω επιλέξει - κι έτσι είναι το σωστό - πως ό τι δουλειά είχαμε να κάνουμε την κάναμε με το πόρισμα. Από κει και πέρα, κυρίαρχα θα έρθει η δικαιοσύνη και δεν θα πρέπει πλέον κατά την άποψή μου οι πολιτικοί με δηλώσεις μας ή με παροτρύνσεις ή κατευθύνσεις να προσπαθούμε να επηρεάσουμε τη δικαιοσύνη προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Η δουλειά μας τελείωσε. Η υπόθεση βρίσκεται στους φυσικούς δικαστές. Αυτοί έχουν την ευθύνη να αποφασίσουν με βάση το δίκαιο και τα αποδεικτικά στοιχεία που θα έχουν.

 

 

 • Είστε από τους ανθρώπους που έχουν έρθει σε μεγάλη αντιπαράθεση με συναδέλφους σας από τον ΣΥΡΙΖΑ όπως ο κ. Πολάκης. Θα μπορούσατε να καθίσετε στο ίδιο τραπέζι μαζί του να κάνετε μια πολιτισμένη συζήτηση;

Ναι, θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να κάτσουμε, με όλους τους ανθρώπους και με τον κύριο Πολάκη… Παρά τις οξύτατες κόντρες και αντιδράσεις… Και στο εντευκτήριο (σ.σ. το σαλόνι των βουλευτών), όταν δει ο ένας τον άλλον και θα χαιρετηθούμε και θα μιλήσουμε. Κι αυτό - προσέξτε - δεν είναι θέμα υποκρισίας. Γιατί πολλοί λένε, «μα τσακώνεστε μπροστά και υποκριτικά μετά μπορεί να μιλάτε». Όχι. Πρέπει να διαχωρίζουμε τον ανθρώπινο παράγοντα από τον παράγοντα της πολιτικής αντιπαράθεσης. Με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε κόντρα διαπροσωπική, σε προσωπικό επίπεδο. Η κόντρα μας είναι πολιτική και μπορεί να είναι βαρύτατη πολιτική αλλά πάντοτε υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας.

Είπατε πριν για την υγεία μου. Εμένα με συγκίνησε το ότι ενώ υπήρχαν μια σειρά από φοβερά αρνητικά σχόλια, ο κύριος Φίλης - λόγου χάρη - με τον οποίο έχω μία πλήρη πολιτική αντιπαράθεση, είχε πάρει τηλέφωνο τον πατέρα μου - προσέξτε τον πατέρα μου πήρε γιατί δεν είχε άλλη επικοινωνία - έναν άνθρωπο που προφανώς και ο κύριος Φίλης, πολιτικά τον αντιπαθεί πολύ περισσότερο, για να ρωτήσει για την υγεία μου. Ενδιαφέρον έδειξε και ο κύριος Βούτσης - που δεν ήμουνα και βουλευτής τότε - ως πρόεδρος της Βουλής…

Με τον κύριο Πολάκη, έχουμε φοβερές πολιτικές διαφορές. Θεωρώ ότι υπάρχουν και διαφορές στο πλαίσιο του ύφους. Κατά την άποψή μου ο κύριος Πολάκης, μειώνει το πολιτικό επίπεδο με φρασεολογία, με ύφος και με αντιλήψεις που εισάγει αυτό που λέμε στη Νέα Δημοκρατία ως «Πολακισμό», που είναι μια συνολική νοοτροπία, που κατά την άποψή μου προσβάλλει τον πολιτικό κόσμο. Αλλά ως άνθρωπος ο κύριος Πολάκης, δεν πρόκειται εμένα ποτέ να μου είναι αντιπαθής, υπό την έννοια ότι δεν θα κάτσω, δεν θα μιλήσω… Διαφωνούμε πολιτικά, διαφωνούμε για το ύφος, διαφωνούμε για τις αντιλήψεις. Θα συγκρουστούμε μέχρις εσχάτων σε αυτές τις αντιλήψεις αλλά ο ανθρώπινος παράγοντας για μένα είναι πάντοτε έξω, με τον οποιονδήποτε και το μεγαλύτερο μου πολιτικό αντίπαλο.

 

 

 • Το τελευταίο διάστημα είδαμε δημοσιεύματα για το σπίτι που νοίκιασε ο Αλέξης Τσίπρας στο Σούνιο και ακούστηκαν πολύ μεγάλα ποσά, μέχρι που ο ίδιος δημοσιοποίησε το μισθωτήριο στο οποίο έχει πράγματι μειωμένο τίμημα για ένα διάστημα, αλλά το δικαιολογεί αντισταθμίζοντας με τα έξοδα της ανακαίνισης. Θεωρείτε υπερβολικά όσα γράφτηκαν στον τύπο;

 

Εγώ θεωρώ ότι ο πολιτικός ζει μέσα σε γυάλα, οπότε πρέπει ο πολιτικός να ελέγχεται. Θα σας πω που διαφωνώ. Όχι σε ότι γράφεται στον τύπο. Ο δημοσιογράφος πρέπει να κάνει τη δουλειά του και σωστά κάνει τη δουλειά του. Εμείς ως πολιτικοί, θα πρέπει την πολιτική αντιπαράθεση μας να τη γυρνάμε σε θέματα πολιτικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή όλο αυτό το διάστημα, προσπαθούσε ακόμη και συγγενείς να εμπλέξει. Την γυναίκα του πρωθυπουργού, την κυρία Μαρέβα Γκραμπόφσκι, την είχε στοχοποιήσει όλο το διάστημα που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Φτάσαμε στο σημείο, στα ηχητικά του κυρίου Μιωνή να ακούμε να λέγεται αν υπάρχουν στοιχεία σε βάρος της κυρίας Γκραμπόφσκι (σ.σ. τα ηχητικά Μιωνή ήταν ηχογραφημένες συνομιλίες του επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή που περιείχαν συνομιλίες μεταξύ άλλων και με στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ)

Υπήρχε μια στοχοποίηση. Η δική μου θέση είναι ότι όλα πρέπει να ελέγχονται. Ο τύπος πρέπει να είναι πολύ αυστηρός και να κάνει τη δουλειά του. Εάν και εφόσον υπάρχουν προβλήματα, είτε με το «πόθεν έσχες», είτε με αυτά τα οποία λέμε τώρα - αν το τίμημα του ενοικίου είναι πραγματικό ή δεν είναι - είτε αν τα 500 ευρώ είναι λίγα ή πολλά… κατά την άποψή μου, δεν πρέπει να είναι αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Είναι αντικείμενο ελέγχου από τις αρχές. Ο πολιτικός θα δώσει λογαριασμό για όλα τα περιουσιακά του στοιχεία, θα δώσει λογαριασμό εκεί που πρέπει. Διαφωνώ με απειλές σε δημοσιογράφους όταν κάνουν έρευνα, είτε με εξώδικα… Είναι σαφές ότι εγώ σαν δικηγόρος έχω στείλει πολλά εξώδικα αλλά ο ίδιος κάθε φορά που κάποιος έχει γράψει για εμένα του απαντάω ποια είναι η δική μου θέση και προσπαθώ να λήξει εκεί. Δεν θέλω όμως - για να συμφωνήσω μαζί σας σε ένα πλαίσιο της ερώτησης - η πολιτική ζωή του τόπου και η πολιτική αντιπαράθεση να γίνεται σε αυτό το επίπεδο. Η πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να γίνεται σε επίπεδο ιδεών, αντιλήψεων, προγραμμάτων, θέσεων. Από κει και πέρα οπουδήποτε υπάρχει καταγγελία, πολύ σωστά ο δημοσιογράφος κάνει να την διερευνήσει. Και πολύ σωστά θα έρθει είτε η κυβέρνηση είτε η αντιπολίτευση, να ζητήσει και να ρωτήσει πράγματα. Γι’ αυτά ο πολιτικός, ο κύριος Τσίπρας, δίνει τις απαντήσεις του. Εάν αυτές οι απαντήσεις είναι επαρκείς κρίνονται από τον Ελληνικό λαό κι αν είναι προβληματικές δεν κρίνονται από τον Θάνο τον Πλεύρη, κρίνονται από τα αρμόδια όργανα.

 

 

 • Βασικό επιχείρημα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός που εξακολουθεί να μένει στο ενοίκιο…

Να σας πω κάτι… Επειδή πολλές φορές το ακούμε - και θα σας το πω με ένα ξεκάθαρο τρόπο - εγώ δεν θεωρώ ότι είναι πλεονέκτημα ενός πολιτικού να λέει, είτε «μένω στο ενοίκιο» είτε «κάνω κάτι»… Ο πολιτικός κανονικά, έχει και μια επαγγελματική δραστηριότητα. Κι αν εγώ έκανα μία κριτική στον κύριο Τσίπρα που είναι άνθρωπος της γενιάς μου, είναι ότι δεν είχε επαγγελματική δραστηριότητα και ουσιαστικά αυτό το οποίο κατακρίνει, ο «πολιτικός σωλήνας», ήταν εκείνος που ήταν πραγματικά παιδί του πολιτικού σωλήνα της αριστεράς.

Ο ίδιος ήταν που ευνοήθηκε σε πάρα πολύ μικρή ηλικία να κατέβει και σαν δήμαρχος Αθηναίων και μετά στην πραγματικότητα πήρε δαχτυλίδι. Αντιθέτως, εγώ θεωρώ ότι ένας άνθρωπος ο οποίος «συμμετέχει», είναι καλό να μπορεί να βγάζει και χρήματα με νόμιμο - βέβαια - τρόπο και να ζει. Την κριτική της αριστεράς, το «τι έχει ο καθένας», την θεωρώ μία κριτική που δεν με εκφράζει καθόλου. Εγώ θέλω ο κόσμος που έχει καταφέρει να πετύχει στη ζωή του και να βγάλει χρήματα, να συμμετέχει και στην πολιτική ζωή του τόπου. Και χαίρομαι, τα πόθεν έσχες, να είναι πόθεν έσχες που να δείχνουν έναν άνθρωπο που έχει εργαστεί και έχει μία περιουσία. Εάν είναι προβληματική περιουσία, πιστέψτε με, προβληματική μπορεί να είναι και μία περιουσία ενός που ζει σε ένα ενοίκιο. Μπορεί να είναι και μια περιουσία που μπορεί να είναι τεράστια. Δεν μας ενδιαφέρει ο πλούτος ή η περιουσία σε επίπεδο κριτικής.

Ο κύριος Τσίπρας λοιπόν, κάθε φορά που αναφέρεται κάτι για τον ίδιο, προσπαθεί να πετάει την μπάλα στην εξέδρα. Πάλι θα γυρίσω αναγκαστικά στο πόθεν έσχες που λέγανε τότε. Αν θυμόσαστε και στην κριτική που γινότανε για την Μαρέβα Γκραμπόφσκι, το πόθεν έσχες της μπήκε στο αρχείο, από την αρμόδια επιτροπή που λειτουργούσε επί ΣΥΡΙΖΑ. Για ποιο λόγο το επαναφέρουν τώρα; Δεν είναι προσπάθεια λάσπης αυτό; Κρίθηκε, ελέγχθηκε από επιτροπή επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, μπήκε στο αρχείο. Και προσπαθούν να το επαναφέρουν τώρα… Συνεπώς, το αν κάποιος βγάζει ή δε βγάζει λεφτά, μου είναι αδιάφορο. Αυτό που με ενδιαφέρει στον πολιτικό, είναι να μην βγάζει λεφτά με παράνομο τρόπο και σε βάρος του δημοσίου.

Τώρα ο κύριος Τσίπρας, κρίνεται για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Εγώ δεν θα μπω ως πολιτικός να κρίνω και να πω τα «500», τι είναι και τι δεν είναι… Το γεγονός όμως ότι κρίνεται και σε ένα επίπεδο, να παρουσιάζει έναν «άλφα» τρόπο ζωής και να επιλέγει έναν άλλο τρόπο ζωής, είτε αυτό μπορεί να είναι με τα κότερα να κάνει τις διακοπές του και να τις κάνει κρυφά… γιατί; Για να μην πουν ότι «ο αριστερός πρωθυπουργός πηγαίνει διακοπές με κότερο»; Δεν είναι αυτό υποκρισία; Ή να μην πουν «αν έχει ή δεν έχει σπίτι στην Κυψέλη» ή μένει κάπου αλλού; Κατά την άποψή μου αυτά όλα, είναι να τα ξεπεράσουμε.

Το θέμα είναι οποιοσδήποτε πλούτος του πολιτικού να μην είναι πλούτος παράνομος. Από κει και πέρα το να κατακρίνουμε κάποιον επειδή είναι πετυχημένος είναι λάθος.

 

 • Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν είστε ικανοποιημένος από όσα έγιναν τον τελευταίο χρόνο σε ότι αφορά την κατάσταση με τις πολύχρονες καταλήψεις κτιρίων και την εγκληματικότητα στο κέντρο της Αθήνας…

θεωρώ ότι το κέντρο της Αθήνας ήταν ένα από τα προβλήματα που ταλαιπωρούσαν τον Αθηναίο συμπολίτη μας. Εκλέγομαι κιόλας την πρώτη περιφέρεια Αθηνών άρα έχω ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Και στο θέμα της εγκληματικότητας και στην αθρόα παράνομη μετανάστευση και στις καταλήψεις κτιρίων αλλά και στις περιοχές που ήταν σημεία - γκέτο στην Αθήνα. Θεωρώ ότι μέσα σε αυτόν το πρώτο χρόνο (σ.σ. διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας) έχει γίνει μία μεγάλη προσπάθεια, με περισσότερη αστυνόμευση, με μείωση της εγκληματικότητας, με προσπάθεια να ανακαταληφθούν κτίρια τα οποία είχαν καταληφθεί και σίγουρα με μία προσπάθεια να ελεγχθούν συνολικά οι μεταναστευτικές ροές. Θεωρώ εύλογο, ο Αθηναίος ακόμη να μην είναι ικανοποιημένος από την κατάσταση. Έχουμε πολλή δουλειά. Αλλά κατά την άποψή μου, έχουν μπει οι βάσεις ώστε και το κέντρο της Αθήνας, να γίνει ένα κανονικό κέντρο ευρωπαϊκής χώρας. Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πέρυσιAdd new comment

Plain text

 • No HTML tags allowed.
 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
 • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV