Έρευνα Prorata: Οι πιο δημοφιλείς σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και η απογοήτευση για τον ανασχηματισμό
Τη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών αλλά και των στελεχών κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφει έρευνα της εταιρείας Prorata που πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα 8-11 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει με σημαντική διαφορά ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, με το 46% να δηλώνει πως «σίγουρα ή μάλλον συμπαθεί» τον πρωθυπουργό.
Ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 35%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με ποσοστό 29%, η Φώφη Γεννηματά με ποσοστό 24%, ο Γιάνης Βαρουφάκης με ποσοστό 23% και ως ουραγός μεταξύ των πολιτικών αρχηγών καταγράφεται ο Κυριάκος Βελόπουλος, με το αντίστοιχο ποσοστό των θετικών εντυπώσεων να περιορίζεται στο 10%.
Δένδιας ο δημοφιλέστερος υπουργός
Μεταξύ των προσώπων της κυβέρνησης, ως τα δημοφιλέστερα στο ευρύ κοινό ανεξαρτήτως εκλογικής προτίμησης καταγράφονται ο Νίκος Δένδιας με 60% (καταγράφοντας θεαματική άνοδο σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση), ο Κυριάκος Πιερρακάκης με 53%, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με 46%, ο Κωστής Χατζηδάκης με 42% και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με 42%, ενώ μεταξύ των προσώπων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως τα δημοφιλέστερα στο ευρύ κοινό αναδεικνύονται ο Ανδρέας Ξανθός με 50%, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 46% και η Έφη Αχτσιόγλου με 41%.
Αχτσιόγλου – Ξανθός πρώτοι ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ
Τα δημοφιλέστερα πρόσωπα μεταξύ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας είναι ο Νίκος Δένδιας και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, που απολαμβάνουν των θετικών εντυπώσεων του 90% της σημερινής εκλογικής βάσης του κόμματος, ενώ τα δημοφιλέστερα πρόσωπα μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ανδρέας Ξανθός με 94% και 90%, αντίστοιχα, θετικές εντυπώσεις εντός της σημερινής εκλογικής βάσης του κόμματος.
Ανασχηματισμός: Εκλογές βλέπουν οι περισσότεροι
Η πλειοψηφία (71%) δηλώνει λίγο ή και καθόλου ικανοποιημένη από τον ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση και μόλις το 24% αρκετά ή απόλυτα ικανοποιημένο.
Η αντίληψη που κυριαρχεί ως προς τις στοχεύσεις του ανασχηματισμού ήταν ότι η κυβέρνηση επιχείρησε «να δημιουργήσει ένα κυβερνητικό σχήμα εκλογικής ετοιμότητας» και «να εξυπηρετήσει φίλους και ημετέρους»
. Μικρότερη διείσδυση στον πληθυσμό παρατηρείται στα αφηγήματα ότι επρόκειτο περί «αναβάθμισης της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματος» ή ότι «επιχειρήθηκε να διορθωθούν ορισμένες άστοχες επιλογές σε συγκεκριμένες θέσεις».
Το 57% επιθυμεί να εξαντλήσει την τετραετία η ελληνική κυβέρνηση, ενώ το 38% επιθυμεί να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές. Παράλληλα, μειοψηφία αποτελούν όσοι εκτιμούν ότι τελικά η κυβέρνηση πράγματι θα εξαντλήσει την τετραετία, αφού το 33% εκτιμάει ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί, ενώ το 62% εκτιμάει ότι θα διεξαχθούν εκλογές πριν από τη λήξη της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας.