Στην κόψη του ξυραφιού η Ιταλία – Ο Ρέντσι ανακοίνωσε παραιτήσεις υπουργών του | piperata.gr Skip to main content
Στην κόψη του ξυραφιού η Ιταλία – Ο Ρέντσι ανακοίνωσε παραιτήσεις υπουργών του

Δραματικές ώρες βιώνει η Ιταλία, με την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε να βρίσκεται πλέον επί ξυρού ακμής, καθώς ο Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε πριν λίγο ότι οι δυο υπουργοί και ο ένας υφυπουργός του κόμματός του, Ζωντανή Ιταλία, παραιτούνται από την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε.

«Δεν είναι εύκολη απόφαση, αλλά η κρίση έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες. Δεν παίζουμε με τους θεσμούς, διότι η Δημοκρατία δεν είναι τηλεοπτικό σόου», τόνισε ο Ρέντσι.

Αναμένεται, τώρα, η επόμενη κίνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος είτε θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο, είτε θα παραιτηθεί μεταβαίνοντας στον προεδρικό μέγαρο, για συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ο Ματτέο Ρέντσι, πάντως, πρόσθεσε ότι «οι παραιτήσεις αυτές στοχεύουν στο να ξεκαθαρίσει το τοπίο και αν θέλουν να το πράξουν και οι άλλες δυνάμεις της κυβέρνησης, είναι κάτι το εφικτό». Ο ίδιος, μάλιστα,  πρόσθεσε ότι «δεν θα συνεργαστεί, σε καμία περίπτωση, με τις δυνάμεις της αντιευρωπαϊκής και εθνικιστικής δεξιάς».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί ότι η χώρα θα πάει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, «διότι στο κοινοβούλιο υπάρχει η αναγκαία πλειοψηφία για να σχηματισθεί νέα κυβέρνηση».

Ο Ρέντσι σημείωσε ακόμη ότι το κόμμα του, τις αμέσως επόμενες ώρες, θα ψηφίσει στο κοινοβούλιο, υπέρ της αποζημίωσης 600 εκατομμυρίων ευρώ στους επιχειρηματίες που επλήγησαν από τον κορωνοϊό, την οποία εξήγγειλε η κυβέρνηση Κόντε.

Τούτων δοθέντων μπορεί να υπάρξει ακόμη περιθώριο για διάλογο, αλλά με νέο πρόγραμμα και με νέες προτεραιότητες για την κυβερνητική δράση.

Add new comment

Plain text

• No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV