Σύνοδος Κορυφής: Το θέμα της Τουρκίας μπήκε στα κείμενο συμπερασμάτων  | piperata.gr Skip to main content
Σύνοδος Κορυφής: Το θέμα της Τουρκίας μπήκε στα κείμενο συμπερασμάτων 

Σύνοδος Κορυφής: Το θέμα της Τουρκίας μπήκε στα κείμενο συμπερασμάτων 

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και σε λίγη ώρα αναμένεται να αρχίσει η συνέντευξη Τύπου του Προέδρου.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της Τουρκίας, που έθεσαν Ελλάδα και Κύπρος, έχει ενταχθεί, τελικά, στο κείμενο των Συμπερασμάτων.

 

Στο κείμενο αναφέρεται ότι η ΕΕ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Βαρώσι και καλεί την Τουρκία να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην παράγραφο για την Τουρκία σημειώνονται τα εξής:

 

«To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων.

 

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

 

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματα του της 2ας Οκτωβρίου 2020».Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV