Τι λέει ο Καραμανλής για τις προκλήσεις των Τούρκων και την «αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων» | piperata.gr Skip to main content
Τι λέει ο Καραμανλής για τις προκλήσεις των Τούρκων και την «αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων»

Τι λέει ο Καραμανλής για τις προκλήσεις των Τούρκων και την «αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων»

Όποιος περνούσε το κατώφλι του γραφείου το προηγούμενο διάστημα για αν του πει την  παρόλα του για τα  Ελληνοτουρκικά και τη στάση των  Ευρωπαίων, ιδίως από τον Αύγουστο και δώθε  όταν το Oruc Reis πρωτοβγήκε στο Αιγαίο, εισέπραττε την εξής απάντηση υπό μορφή ερωτήματος:  «Κι η Γερμανία τι θα κάνει;».

 

Γράφει ο Μιχάλης Ι. Ασημάκης

Από την πρώτη στιγμή , ο Κ. Καραμανλής δεν είχε καμία αμφιβολία ότι οι Γερμανοί δεν επρόκειτο ποτέ να εναντιωθούν στους Τούρκους. 

Από τον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο είναι σύμμαχοι και επί δεκαετίες  συνέταιροι καθώς μεταξύ των δύο χωρών υπάρχουν μεγάλες οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές σχέσεις.

Σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός βλέποντας ότι οι  Τούρκοι, μετά την αδιάφορη Σύνοδο  Κορυφής της περασμένης εβδομάδας όπου δεν υπήρξε καν σκέψη για κυρώσεις, είναι βέβαιος ότι ο Ερντογάν θα επιμείνει με τις πλάτες της  Μέρκελ.

Κι αυτό  πολύ πιθανό να  γίνει πριν τις αμερικάνικες εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Ήδη το Τουρκικό ερευνητικό πλησιάζει το Καστελλόριζο, το οποίο είναι περικυκλωμένο από Ελληνικά  πλοία, ενώ στις 26 Οκτωβρίου, ανήμερα του Αγ. Δημητρίου και παραμονές της εθνικής επετείου, η Άγκυρα έχει προαναγγείλει την έκδοση νέας NAVTEX.  

Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι ο Μητσοτάκης ανέβηκε Σάββατο Έβρο για να επιθεωρήσει την κατασκευή του νέου φράχτη δείχνοντας ότι οι ακρίτες είναι και πάλι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την οποιαδήποτε απόπειρα εισβολής.  

 

Τι είχε πει 

 Ο Καραμανλής δεν μιλά, ούτε θα ξαναμιλήσει όσο  οι διοικούντες και οι όποιοι «δορυφόροι» τους δεν επιχειρηματολογούν πρακτικά στις τοποθετήσεις τους ή επιδίδονται σε εκτιμήσεις, προσδοκίες, εικοτολογίες.

 Ένας – δυο άνθρωποι του παραπέμπουν στην περυσινή ομιλία του  (27/10/2019) στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, όπου μεταξύ άλλων, έλεγε τα εξής: 

«Σήμερα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια απροκάλυπτη κλιμάκωση εκ μέρους της Τουρκίας, από τον Έβρο μέχρι την Κύπρο. Κλιμάκωση που είναι σχεδιασμένη και συστηματική.

Γνωρίζουμε πια που αποσκοπούν οι στρατηγικές κινήσεις της Άγκυρας. Η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να συρθεί ούτε να παρασυρθεί από τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας και δεν πρέπει να επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα. Γιατί, ας μην γελιόμαστε, η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των εθνικών συμφερόντων μας θα βασιστεί στις δικές μας δυνάμεις. Στην εμπέδωση αρραγούς εθνικού μετώπου και στη διασφάλιση της αποτρεπτικής ισχύος των ενόπλων μας δυνάμεων.

Θέλουμε μεν καλές σχέσεις με όλους τους γείτονές μας. Πιστεύουμε στο διάλογο. Με όλους θέλουμε να συνεργαστούμε. Αλλά δεν μας πτοούν απειλές και εκβιασμοί. Γιατί, όπως ήδη ελέχθη αναφορικά με την αυριανή Επέτειο του Όχι, η Ελλάδα απορρίπτει την επικράτηση της ισχύος έναντι του δικαίου.

Γι αυτό και συστάσεις και προτροπές που μας καλούν τάχα να «λογικευτούμε και να τα βρούμε», πολύ δε περισσότερο πιέσεις φίλων, συμμάχων ή εταίρων, δεν γίνονται δεκτές, αν προσκρούουν στο εθνικό συμφέρον. Χρέος δικό μας είναι να υπερασπιζόμαστε τα δίκαια και τα συμφέροντα της Ελλάδας. Στη Θράκη, στο Αιγαίο, στην Κύπρο μετριέται η αντοχή του Ελληνισμού. Και πρέπει να πείθει άπαντες ότι αυτή η αντοχή είναι μεγάλη, αποφασισμένη και αμετακίνητη».Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV