Μπλόκο στη νομιμοποίηση των δηλητηριασμένων δολωμάτων για πτηνά στη Βουλγαρία | piperata.gr Skip to main content
Ασπροπάρης σκοτωμένος από δηλητηριασμένο δόλωμα / Πηγή: ΕΟΕ

Μπλόκο στη νομιμοποίηση των δηλητηριασμένων δολωμάτων για πτηνά στη Βουλγαρία

Μια νέα απειλή προβάλει για τα πουλιά των Βαλκανίων μετά την αποκάλυψη ότι η Βουλγαρία σκοπεύει να νομιμοποιήσει τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων.

 

Όπως καταγγέλλει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και οι άλλες 4 οργανώσεις που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα προστασίας του ασπροπάρη, η νομιμοποίηση των δηλητηριασμένων δολωμάτων καθώς και άλλων μη επιλεκτικών μεθόδων θήρας, προτείνεται ως λύση για την καταπολέμηση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων!

 

Οι τροποποιήσεις αυτές, επισημαίνει η περιβαλλοντική οργάνωση, θα έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα τόσο της Βουλγαρίας, όσο και όλων των Βαλκανίων, περιλαμβανομένης της Ελλάδας.


Η τροποποίηση προβλέπει την ελεύθερη διάθεση δηλητηριασμένων δολωμάτων στη φύση και θα αποβεί καταστροφική για τον εύθραυστο πληθυσμό πολλών απειλούμενων ζώων, όπως γύπες και άλλα αρπακτικά τα οποία καθώς τρέφονται με νεκρά ζώα κινδυνεύουν να δηλητηριαστούν δευτερογενώς.

 

Να σημειωθεί ότι οι γύπες των Βαλκανίων, ενώ άλλοτε ήταν κοινά είδη, πλέον μέσα σε τρεις δεκαετίες βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης ακριβώς εξαιτίας της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων.


Σε εξέλιξη βρίσκεται συλλογή υπογραφών μέχρι και σήμερα 19 Οκτωβρίου, οι οποίες θα κατατεθούν στο Υπουργείο Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών της Βουλγαρίας, στο Συμβούλιο Υπουργών της Βουλγαρίας και την Εκτελεστική Υπηρεσία Δασών της Βουλγαρίας.
 Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV