Ερντογάν: Νέα τετελεσμένα για αναγνώριση του ψευδοκράτους από τους συμμάχους | piperata.gr Skip to main content
Ερντογάν: Νέα τετελεσμένα για αναγνώριση του ψευδοκράτους από τους συμμάχους

Ερντογάν: Νέα τετελεσμένα για αναγνώριση του ψευδοκράτους από τους συμμάχους

Ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στα Κατεχόμενα. Συγκεκριμένα μέσω του Φαγέζ αλ Σάρατζ ετοιμάζει το επόμενο βήμα της στην κατεχόμενη Κύπρο η Τουρκία, επιδιώκοντας να φέρει πιο κοντά την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

 

Χθες λιβυκά ΜΜΕ (libya24 και 218-news) μετέδιδαν, επικαλούμενα δημοσιογραφικές πηγές, ότι ο Φαγέζ αλ Σάρατζ σχεδιάζει επίσκεψη στην κατεχόμενη Κύπρο, με τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησής του Μοχάμεντ Σαϊγιάχ, προκειμένου να αναγνωρίσει επίσημα η Λιβύη το ψευδοκράτος ως «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», συνάπτοντας παράλληλα και πλήρεις διπλωματικές σχέσεις.

Τα λυβικά δημοσιεύματα εντάσσονται στο πλαίσιο μιας νέας εκστρατείας αναβάθμισης του ψευδοκράτους, για αναγνώρισή του από συμμάχους.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ερντογάν, κατά την επίσκεψη του στα Κατεχόμενα την Κυριακή, αναφέρθηκε σε επικείμενη επίσκεψη του εκλεκτού της Αγκυρας τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, στο Αζερμπαϊτζάν, το επόμενο διάστημα, η οποία κατά τα λεγόμενα του θα αλλάξει την κατάσταση.

Τούρκοι αναλυτές συνδέουν το σενάριο αναγνώρισης με τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, που υποστηρίζεται ότι έβαλε τέλος στις αναστολές της αζερικής ηγεσίας για ένα τέτοιο βήμα, σε σχέση με το αίτημα των Αρμενίων για αυτοδιάθεση.

Εκτιμάται δε ότι η Αγκυρα θα επιδιώξει ένα νέο αδιέξοδο στις συνομιλίες και εκτροχιασμό των διαπραγματεύσεων. 

 

Το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαρώσια θα θέσουν σήμερα στην τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ τόσο ο Νίκος Δένδιας όσο και ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Σχετική αναφορά έκανε κατά την τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, με ατζέντα την προετοιμασία της Συνόδου του Δεκεμβρίου, χθες και ο ΑΝΥΠΕΞ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τονίζοντας ότι οι ηγέτες της Ενωσης θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους για τη λήψη μέτρων εις βάρος της Τουρκίας.



Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV