Κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες: Τα μυστικά για να παραμείνει ζουμερό | piperata.gr Skip to main content
Κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες: Τα μυστικά για να παραμείνει ζουμερό

Κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες: Τα μυστικά για να παραμείνει ζουμερό

Το κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες, φαινομενικά είναι μια εύκολη συνταγή που όλοι έχουμε προσπαθήσει να κάνουμε στο σπίτι μας. Ωστόσο, το σωστό ψήσιμο σε συνδυασμό με τα μυρωδικά είναι τα μικρά μυστικά που θα απογειώσουν το κοτόπουλο στο φούρνο και θα το κρατήσουν ζουμερό.

 

Τι υλικά θα χρειαστούμε για το κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες

  • 1 κοτόπουλο ολόκληρο (1,5 – 2 κιλά)
  • 1 λεμόνι
  • 20 κλωνάρια θυμάρι
  • 10 κλωνάρια δεντρολίβανο
  • 125 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • πατάτες
  • αλάτι

 

Για τις πατάτες

  • 1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
  • 200 γρ. ελαιόλαδο
  • 20 γρ. σκόρδo, ψιλοκομμένο
  • 5 γρ. θυμάρι
  • 5 γρ. δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • 50 γρ. μουστάρδα Dijon
  • 75 γρ. χυμός λεμονιού
  • ξύσμα λεμονιού
  • 50 γρ. μέλι
  • αλάτι

 

Εκτέλεση: Για το κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες

Βάζουμε τις μαριναρισμένες πατάτες σε ένα ταψί. Κόβουμε από το κοτόπουλο τις άκρες από τις φτερούγες και τον λαιμό. Αλατίζουμε καλά το κοτόπουλο εξωτερικά και εσωτερικά και το τοποθετούμε, με το στήθος στην πάνω πλευρά στο ταψί με τις πατάτες.

Κόβουμε το λεμόνι στη μέση και το τοποθετούμε στο εσωτερικό του κοτόπουλου μαζί με το θυμάρι και τη μισή ποσότητα από το βούτυρο.

Αλείφουμε το κοτόπουλο εξωτερικά με το υπόλοιπο βούτυρο και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 90°C μέχρι το στήθος να έχει εσωτερική θερμοκρασία 60°C (2 ώρες περίπου).

Βγάζουμε το κοτόπουλο από τον φούρνο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή έως μία ώρα. Αλείφουμε το κοτόπουλο παντού με το ελαιόλαδο.

Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στο μέγιστο και επαναφέρουμε το κοτόπουλο για να ψηθεί, μέχρι να πάρει σκούρο και έντονο χρώμα, περίπου 15 με 20 λεπτά. Προσέχουμε να μην καεί.

Αποσύρουμε το κοτόπουλο και το μεριδοποιούμε, αφαιρώντας τα μπούτια και το στήθος με ένα κοφτερό μαχαίρι.

 

Tips: Η διαδικασία με το μαγείρεμα στη χαμηλή θερμοκρασία θα μας δώσει ένα εξαιρετικά ζουμερό αποτέλεσμα στο κοτόπουλο. Μπορούμε να έχουμε μαγειρέψει το κοτόπουλο από την προηγούμενη μέρα και να δώσουμε χρώμα και να ζεστάνουμε την ώρα που θέλουμε.

 

Για τις πατάτες

Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της σάλτσας με σύρμα και ανακατεύουμε με τις πατάτες.

 

Πηγή: yiannislucacos.gr



Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV