Βουλή: Τροπολογία ΚΙΝΑΛ για μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά Βορείου Αιγαίου | piperata.gr Skip to main content
Φώφη

Βουλή: Τροπολογία ΚΙΝΑΛ για μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά Βορείου Αιγαίου

Ένταξη στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 30% για όλα τα νησιά που υπάγονται στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ζητάει το Κίνημα Αλλαγής.


Με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή, το ΚΙΝΑΛ εισηγείται την άρση της άνισης και άδικης αντιμετώπισης νησιών όπως ο Άγιος Ευστράτιος, η Λήμνος, η Ικαρία, οι Φούρνοι Κορσεών, οι Οινούσσες, τα Ψαρά και η Κάλυμνος που ανήκουν στις ίδιες Περιφερειακές Ενότητες και ταυτόχρονα στις ίδιες ΔΟΥ με τη Λέρο, τη Μυτιλήνη, τη Σάμο, τη Χίος και την Κω.


«Με την παρούσα τροπολογία πραγματοποιείται το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της κατάκτησης υπέρ των κατοίκων όλων των νησιών του Αιγαίου για μειωμένο κατά 30% συντελεστή Φ.Π.Α., η οποία φέρει την υπογραφή του Ανδρέα Παπανδρέου και η οποία έμεινε αλώβητη έως και το 2015 παρά την δημοσιονομική κρίση που έπληξε τη χώρα», αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας.


Όπως επισημαίνεται, από τη σταδιακή κατάργηση του μειωμένου αυτού συντελεστή μεταξύ των ετών 2015-2018, δεν έχουν εξαιρεθεί τα μικρότερα νησιά όπως Άγιος Ευστράτιος, Λήμνος, Ικαρία, Φούρνοι Κορσεών, Οινουσσών, Ψαρών και Καλύμνου, «που ανήκουν στις ίδιες Περιφερειακές Ενότητες και ταυτόχρονα στις ίδιες Δ.Ο.Υ. με τα υπαγόμενα».


Σημειώνεται ότι με την προτεινόμενη ρύθμιση επανέρχεται από την 1η Ιανουαρίου 2020 ο μειωμένος κατά 30% συντελεστής Φόρος Προστιθέμενης Αξίας για όλα τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και των νησιών που υπάγονται στη Δ.Ο.Υ. Κω, χωρίς τις προϋποθέσεις της έκδοσης Υπουργικής Απόφασης ανά εξάμηνο, όπως προβλεπόταν αρχικά από το άρθρο 21 του Κώδικα Φορολογίας Προστιθέμενης Αξίας.
 Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV