Κρανίου τόπος η πραγματική οικονομία – Αδεια πορτοφόλια και ταμεία δείχνουν τα στοιχεία από την αγορά | piperata.gr Skip to main content
Κρανίου τόπος η πραγματική οικονομία – Αδεια πορτοφόλια και ταμεία δείχνουν τα στοιχεία από την αγορά

Κρανίου τόπος η πραγματική οικονομία – Αδεια πορτοφόλια και ταμεία δείχνουν τα στοιχεία από την αγορά

Στα πρόθυρα ενός οικονομικού κραχ και της ανθρωπιστικής καταστροφής φαίνεται πως βρίσκεται ο τόπος, καθώς τα διαθέσιμα στοιχεία από το λιανικό εμπόριο, δείχνουν μείωση των πωλήσεων ακόμα και στα σούπερ μάρκετ, τα οποία πάντα αποτελούσαν ένα «βαρόμετρο» για τις οικονομικές δυνατότητες των πολιτών.

 

Όλα δείχνουν λοιπόν πως τα χρήματα των πολιτών τελειώνουν και ότι οι οικονομίες που υπήρχαν «για την ώρα ανάγκης» όπως μάθαμε να το λέμε, μάλλον άρχισαν και… στραγγίζονται.

 

Την ίδια στιγμή οι έμποροι στέλνουν αγωνιώδη επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για να του ζητήσουν να ανοίξουν οπωσδήποτε τα μαγαζιά την 1η Δεκεμβρίου ενόψει και της -πάντα κρίσιμης- Χριστουγεννιάτικης περιόδου.

 

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία οι πωλήσεις σε σύγκριση με την πρώτη καραντίνα έχουν σημειώσει βουτιά κατά 40%. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθεί η πιο κρίσιμη περίοδος για τον εμπορικό κόσμο, που ξεκινά από την Black Friday και κορυφώνεται μέσα στις γιορτές, όπου γίνεται περίπου το 25% του ετήσιου τζίρου.

 

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη εάν ληφθεί υπ’ όψιν ότι βρισκόμαστε ήδη στη δεύτερη εβδομάδα του lockdown και η διασπορά της πανδημίας δεν φαίνεται να περιορίζεται.

 

Η εικόνα της αγοράς είναι απογοητευτική. Η κίνηση σχεδόν ανύπαρκτη και τα ταμειακά αποθέματα των περισσότερων επιχειρήσεων τείνουν να μηδενίσουν. Το ακόμα χειρότερο είναι ότι υπάρχει σοβαρή πτώση και στις ηλεκτρονικές πωλήσεις των καταστημάτων, μικρών και μεγάλων. 

 

«Το κρίσιμο στοίχημα είναι η αγορά να καταφέρει να δουλέψει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αυτή είναι μια περίοδος εξαιρετικά σημαντική. Η αρχή της σεζόν με το lockdown χάθηκε. Εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί και χάσουμε την κορύφωση της εμπορικής κίνησης φέτος, αυτό θα αποτελέσει και την ταφόπλακα για ένα μεγάλο κομμάτι του εμπορικού κόσμου, και κυρίως των μικρομεσαίων», σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας.

 

Τα σούπερ μάρκετ, όπως και στην περίοδο του πρώτου lockdown έχουν συγκεντρώσει στα… ταμεία τους τη μερίδα του λέοντος από τον τζίρο που γίνεται στην αγορά αλλά πρόκειται για τζίρο που σε καμία περίπτωση δεν κρίνεται ικανοποιητικός.

 

Συντριπτικές οι απώλειες για το εμπόριο

 

Την ίδια ώρα, οι απώλειες στο κομμάτι του εμπορίου που ανέστειλε τις δραστηριότητές του είναι συντριπτικές, με δεδομένο ότι ελάχιστες από τις 220.000 μικρές και μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας σήμερα διαθέτουν ψηφιακό κανάλι πωλήσεων, αλλά και δυνατότητες να το υποστηρίξουν.

 

Ακόμα όμως και για όσες διαθέτουν ηλεκτρονικό κανάλι πωλήσεων η πτώση του τζίρου είναι κάθετη, ιδίως σε τομείς όπως η ένδυση και η υπόδηση.

 

Χωρίς ακόμα να υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία, οι φορείς της αγοράς κάνουν λόγο για -50% τουλάχιστον.

 

Γι’ αυτό εξάλλου υπήρξε και η πίεση της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ να σταματήσουν οι πωλήσεις τέτοιων προϊόντων μέσω των σούπερ μάρκετ, κάνοντας ευθέως λόγο για «αθέμιτο ανταγωνισμό».

 

Σκληρά χτυπά η «καραντίνα» και τομείς όπως η γουνοποιία στην οποία ο τζίρος έχει πέσει από τα 250 εκ. ευρώ στα 3 εκ. ως αποτέλεσμα τόσο της μειωμένης τουριστικής κίνησης αλλά και των δύο lockdown. Όπως με δραματικούς τόνους προειδοποιούν άνθρωποι του τομέα: «αν ο κλάδος της γούνας εξαφανιζόταν, θα χάνονταν 2000 επιχειρήσεις, πέρα από τα εκτροφεία. Θα έμεναν άνεργοι 6000 άνθρωποι (σ.σ. αυτοαπασχολούμενοι, εργαζόμενοι σε γουνοποιητικές επιχειρήσεις, εκτροφεία και βυρσοψεία) και θα χανόταν τζίρος 250 εκατ. ευρώ ετησίως.»

 

Στην επιστολή της προς τον κ. Μητσοτάκη, την οποία κοινοποιεί και στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση, η ΕΣΕΕ τονίζει πως «τα μικρά και μεσαία εμπορικά καταστήματα, όπως επανειλημμένως έχει καταγραφεί στις επιδημιολογικές μετρήσεις και έχει αναγνωρίσει η ίδια η κυβέρνηση, δεν αποτελούν πηγές μετάδοσης της πανδημίας»

 

Και τα μαγαζιά αυτά έχουν κλείσει με κυβερνητική εντολή, με αποτέλεσμα να ασφυκτιούν από παντελή έλλειψη ρευστότητας, καθώς δεν υπάρχει και πρόσβαση στη τραπεζική χρηματοδότηση για το 85% των ΜμΕ.

 

Δραματική δήλωση Καρανίκα

 

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας δήλωσε σχετικά:

 

«Ο εμπορικός κόσμος είναι σάρξ εκ της σαρκός της ελληνικής κοινωνίας, μαζί με την οποία δίνει τον τιτάνιο αγώνα ανάσχεσης της πανδημίας. Επί μήνες οι μικρομεσαίοι έμποροι αποδεικνύουν ότι η τήρηση των κανόνων προστασίας της δημόσιας υγείας μέσα στα εμπορικά καταστήματα είναι υποδειγματική και αυτό αποτελεί και επίσημη παραδοχή της κυβέρνησης.

 

Σήμερα όμως βρίσκεται στην κορύφωσή της και η «μητέρα των μαχών» για την επιβίωση του ελληνικού εμπορίου, από την έκβαση της οποίας θα κριθεί το παρόν και το μέλλον χιλιάδων επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές. Με την επιστολή της στον πρωθυπουργό η ΕΣΕΕ εκφράζει την διογκούμενη αγωνία των συναδέλφων μας σε όλη τη χώρα, καθώς η 1η Δεκεμβρίου πλησιάζει και δεν υπάρχει καμία επίσημη διαβεβαίωση ότι τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν κανονικά.

 

Οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις μπορούν και πρέπει να πρωτοστατήσουν με ασφάλεια στο ξαναζωντάνεμα της αγοράς, τον πιο κρίσιμο, για την αγορά, μήνα του χρόνου. Η έγκαιρη αποδοχή του εύλογου αιτήματος μας είναι απαραίτητη, συν τοις άλλοις,, για να μη χάσουν κι άλλο πολύτιμο χρόνο τα εμπορικά καταστήματα στην προετοιμασία τους για την εορταστική περίοδο».

 

 Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV