Κώστας Μελάς (Καθηγητής Παντείου) «Οι απώλειες θα είναι τρομακτικές για εργαζόμενους και επιχειρήσεις» | piperata.gr Skip to main content
Κώστας Μελάς (Καθηγητής Παντείου) «Οι απώλειες θα είναι τρομακτικές για εργαζόμενους και επιχειρήσεις»

Κώστας Μελάς (Καθηγητής Παντείου) «Οι απώλειες θα είναι τρομακτικές για εργαζόμενους και επιχειρήσεις»

Πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και του εργατικού δυναμικού της χώρας ζητεί ο καθηγητής οικονομικών, στον τομέα της διεθνούς χρηματοοικονομικής και τραπεζικής, του Παντείου Πανεπιστημίου, Κώστας Μελάς.

 

Ο καθηγητής με συνέντευξη του στα piperata.gr στέκεται ιδιαίτερα στα μεγέθη της προβλεπόμενης ύφεσης, εκτιμώντας ότι εάν δεν ενισχυθεί η ρευστότητα και δεν δοθούν κίνητρα για ουσιαστική επανεκκίνηση των πληττόμενων κλάδων, τότε την επόμενη μέρα της καραντίνας η κατάσταση θα επιδεινωθεί έτι περαιτέρω.

 

Συνέντευξη στον Μιχάλη Ι. Ασημάκη

 

 • Κύριε καθηγητά, στην  αρθρογραφία σας εστιάζετε ιδιαιτέρως  στους κινδύνους από  την αλματώδη αύξηση της ύφεσης άνω του 10%. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Καταρχάς σημαίνει ότι το ετήσιο εισόδημα της χώρας μειώνεται κατά 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, τι σημαίνει αυτό για τις επενδύσεις, τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, και ποιες συνέπειες θα έχει για τις κοινωνικές ομάδες με χαμηλά εισοδήματα.

Αν, δε, αναλογιστούμε συγκριτικά ότι τα προηγούμενα 10 χρόνια χάθηκε το 25% και εφέτος –σε έναν χρόνο– χάνουμε το 10%, τούτο και μόνο αρκεί για να χαρακτηρίζουμε τρομακτικές τις απώλειες αυτές.

 

 • Σαφώς, αλλά αυτή τη μακρά περίοδο της καραντίνας οι δαπάνες μας έχουν περιοριστεί κατά πολύ...

Έχετε δίκιο, από τη στιγμή που είμαστε σε lockdown δεν μπορούμε να ασκήσουμε κανονικά τις δραστηριότητές μας. Όμως όταν επανέλθουμε, τότε θα αντιληφθούμε τα πολύ δυσάρεστα που μας περιμένουν.

 

 • Πώς θα μπορούσαν  να αποτραπούν τα χειρότερα;

Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν κι ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Νομίζω πάντως ότι αν είχε δημιουργηθεί δίχτυ ασφαλείας το οποίο θα ήταν συνεχές και όχι αποσπασματικό, δηλαδή αν από τον περασμένο Μάρτιο είχαμε βάλει μακράς διαρκείας στόχους, ιδίως στα οικονομικά, τους οποίους θα αναθεωρούσαμε μεν αναλόγως των εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας αλλά δεν θα αναιρούσαμε, τότε θα ήμασταν πολύ καλύτερα.

Δεν σημαίνει ότι θα είχαμε μικρότερη ύφεση, αλλά ότι θα φτιάχναμε καλύτερες βάσεις, ώστε με την πρώτη ευκαιρία να ξεκινούσαμε αμέσως και πιο προετοιμασμένοι. Όταν λέμε «σε μια βδομάδα βγαίνουμε», «σε πέντε μέρες ανοίγουμε», αλλά ούτε βγαίνουμε ούτε ανοίγουμε, αλλά παραμένουμε ερμητικά κλειστοί, η ψυχολογία των ανθρώπων, των επαγγελματιών ή των επενδυτών, καταρρακώνεται.

 

 • Σκέφτεστε κάποιο αντίστοιχο πρόγραμμα διαχείρισης στο εξωτερικό;

Λίγο πολύ και η Ευρώπη έχει κάνει τα ίδια και ας μην ψάχνουμε να αποδώσουμε ευθύνες δεξιά-αριστερά. Το μόνο που μπορώ να αποδώσω στην κυβέρνηση είναι ότι υποτίμησε τον ιό. Η ελληνική οικονομία έχει πολλές ιδιομορφίες σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές επειδή στηρίζεται πολύ στον τουρισμό και σε συναφείς δραστηριότητες.

Οι περισσότεροι εταίροι μας έχουν διαφορετικά παραγωγικά-αναπτυξιακά μοντέλα τα οποία στηρίζονται στη βιομηχανία, τη μεταποίηση, την υψηλή τεχνολογία. Άρα εμείς οφείλαμε να αντιληφθούμε έγκαιρα ότι η κρίση –και λόγω της μνημονιακής εμπειρίας– θα μας «χτυπούσε» πολύ βαρύτερα.

 

 • Πιστεύετε, λοιπόν, πως στη μικρομεσαία δραστηριότητα, τον τουρισμό, στον επισιτισμό, στον ξενοδοχειακό κλάδο και γενικότερα στο λιανεμπόριο, θα υποστούμε μεγάλες απώλειες;

Σαφώς, ήδη καταγράφονται στον τουρισμό. Ακολούθως ο επισιτισμός εμφανίζει τεράστιες ζημιές οι οποίες καθημερινώς διογκώνονται. Τα εστιατόρια, απ’ ό,τι μας λεν, θα αργήσουν να ανοίξουν.

Πολύ αργότερα θα έχουμε νέα από την ψυχαγωγία και τη διασκέδαση. Με δεδομένο ότι στους τομείς αυτούς απασχολούνται πολλές δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων, σε συνδυασμό με τους τζίρους εκατομμυρίων αυτών των καταστημάτων, τότε η περαιτέρω μείωση των εσόδων θα είναι πολύ μεγάλη.

 

 • Πώς κρίνετε τα μέτρα για το λιανεμπόριο και τις επιχειρήσεις, και κυρίως τις αποφάσεις για τη χρονική μετατόπιση και όχι διαγραφή των χρεών και υποχρεώσεων;

Με αυτήν την τακτική το μόνο που επιτυγχάνεται από τους λαμβάνοντες τέτοιες αποφάσεις είναι να σπρώχνουν παρακάτω το «τενεκεδάκι των οφειλών». Τούτο άλλωστε καταγράφεται και στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε  προσφάτως. Όμως οι αναστολές τελειώνουν, άρα οι υποχρεώσεις θα πρέπει να αρχίσουν να εισπράττονται. Κι επειδή κάτι τέτοιο εκ των πραγμάτων δεν θα είναι εφικτό, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αναθεώρηση του προϋπολογισμού.

Επίσης, όταν μια οικονομία προσπαθεί να ξανακερδίσει τα όσα έχει χάσει, οποιαδήποτε υποχρέωση μπαίνει σε κίνηση, δηλαδή γίνεται αφαίμαξη εισοδήματος, και αυτό δρα ενάντια στη μεγέθυνση του εισοδήματος που επιδιώκεται. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση τελικώς θα αντιμετωπίσει το εν λόγω πρόβλημα. Θα δούμε στο μέλλον με ποιον τρόπο...

 

 • Υιοθετείτε λοιπόν την πρόταση  για την ανάγκη «ανακεφαλαιοποίησης» των επιχειρήσεων;

Οπωσδήποτε. Νομίζω ότι μπορεί να βρεθεί δραστική λύση απομείωσης των οφειλών και γενικότερης αναδιάρθρωσης των τεράστιων υποχρεώσεων των μικρομεσαίων και των καταστηματαρχών, που κοντά έναν χρόνο τώρα έχουν υποστεί τα πάνδεινα. Τα μαγαζιά είναι κλειστά και τα έξοδα τρέχουν. Παράγονται διαρκώς νέα που αθροίζονται στα παλαιότερα και υπό αυτές τις συνθήκες είναι σίγουρο ότι τα πράγματα θα είναι πολύ άσχημα για την πραγματική οικονομία αν δεν ληφθούν πρόσθετες κυβερνητικές δράσεις.

 

 • Οι τράπεζες, κύριε καθηγητά, γιατί πιστεύετε ότι θέτουν τόσες αυστηρές προϋποθέσεις, αποκλείοντας στην ουσία τους ενδιαφερομένους;

Διότι έχουν πολλά κόκκινα δάνεια και οι προβλέψεις τους για νέα κόκκινα δάνεια ανέρχονται ήδη σε επιπλέον 10-12 δις ευρώ. Φοβούνται ότι θα γίνουν μέρος της επιχειρηματικής αβεβαιότητας και θα  υποστούν περαιτέρω απώλειες. Κακώς, κατά τη γνώμη μου, κι εδώ η κυβέρνηση θα έπρεπε να παρέμβει περισσότερο υπέρ της τραπεζικής χρηματοδότησης των εταιρειών που αποδεδειγμένα έχουν μικρό πιστοληπτικό κίνδυνο.

 

 • Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για τα πραγματικά μεγέθη της ανεργίας;

Πάντως όχι αυτό που βλέπουμε σήμερα, αφού –για να το πούμε απλά– οι δείκτες είναι λίγο ανακατεμένοι λόγω της υποαπασχόλησης, της τηλεργασίας, των αναστολών κ.λπ. Το τεράστιο ζήτημα της  ανεργίας θα αρχίσει να φαίνεται συνάμα με τη σταδιακή επαναλειτουργία της αγοράς. Και μην ξεχνάτε ότι στην Ελλάδα η παραγωγικότητα στηρίζεται κατεξοχήν στη συμμετοχή των εργαζομένων, κι όχι τόσο στις μηχανές ή στο κεφάλαιο.

Από την άλλη, περιμένουμε τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η εκταμίευση θα καθυστερήσει κι άλλο. Παρά ταύτα, αν καταφέρουμε να τα αξιοποιήσουμε σωστά και άμεσα, έστω και αν προορίζονται για συγκεκριμένους κλάδους και όχι  για όλους, τότε θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας. Γενικώς νομίζω ότι θα βρεθούμε σε καλύτερη θέση με τη συνδρομή της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

 Add new comment

Plain text

 • No HTML tags allowed.
 • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
 • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV