Απόφαση για το «Noor 1»: Έγιναν δεκτές από την έδρα... οι «καυτές» συνομιλίες των Μαρινάκη, Κοτσώνη, Συντυχάκη! | piperata.gr Skip to main content

Απόφαση για το «Noor 1»: Έγιναν δεκτές από την έδρα... οι «καυτές» συνομιλίες των Μαρινάκη, Κοτσώνη, Συντυχάκη!

Κι ενώ κατά την ακροαματική διαδικασία στη δίκη για το ναρκόπλοιο, που διεξάγεται σε δεύτερο βαθμό, στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, ήταν προγραμματισμένο να αναγνωστούν οι αποκαλυπτικές συνομιλίες μεταξύ πρωτοκλασάτων κατηγορουμένων στην υπόθεση του ναρκόπλοιου «Noor 1», τελικά δόθηκε «σκληρή μάχη» από τον συνήγορο του Αιμίλιου Κοτσώνη, προκειμένου να μη διαβαστούν, η οποία, όμως, χάθηκε!

...διά χειρός Πάρι Κουρτζίδη

Για την ακρίβεια δεν διαβάστηκαν τώρα, αλλά αυτό θα γίνει σε λίγες ημέρες, καθώς η εισαγγελέας της έδρας, κυρία Βασιλική Βλάχου,  χαρακτήρισε τις συνομιλίες «άκρως ενδιαφέρουσες» και αποκαλυπτικές, επιμένοντας στη χρήση τους, προκειμένου μάλιστα να απευθύνει πάνω σε αυτές ερωτήσεις σε πρόσωπα που ακούγονται, όπως είναι για παράδειγμα το πρώην στέλεχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Αιμίλος Κοτσώνης, που ήταν και στενότατος συνεργάτης, αλλά και φίλος, του επίσης υπόδικου (δις) Βαγγέλη Μαρινάκη.

Να θυμίσουμε ότι οι εν λόγω συνομιλίες είναι αυτές που είχαν καταγραφεί σε ανύποπτο χρόνο το 2012 στο πλαίσιο διερεύνησης άλλης υπόθεσης, του περιβόητου ποδοσφαιρικού «Κοριόπολις» για τα στημένα παιχνίδια στο ποδόσφαιρο.

Μάλιστα, μέσα στις συνομιλίες αυτές, εκτός από τον Αιμίλιο Κοτσώνη, ο οποίος αντιμετωπίζει πρωτόδικη ποινή κάθειρξης δέκα ετών, διακρίνονται πρόσωπα τα οποία δικάζονται στο επίμαχο εφετείο, όπως όμως και άλλοι, για παράδειγμα οι κ. Μαρινάκης και Συντυχάκης, για τους οποίους εκκρεμεί η έναρξη της τακτικής ανάκρισης στον Πειραιά. Στην ουσία οι συνομιλίες αυτές τούς κατέγραφαν για τα στημένα, αλλά τελικά τούς έπιασαν στα πράσα και για άλλα... πολλά!

Αναπτύσσοντας λοιπόν την επιχειρηματολογία του, ο δικηγόρος - συνήγορος, Ιωάννης Ηρειώτης, τα έβαλε με τον λιμενικό Παναγιώτη Χριστοφορίδη, που έκανε τις επίμαχες απομαγνητοφωνήσεις (κατόπιν όμως εισαγγελικής παραγγελίας), αναφέροντας τον... ως «ο κύριος δέκα χρόνια ΣΥΡΙΖΑ».

Σύμφωνα με τον Ιωάννη Ηρειώτη, οι επίμαχες απομαγνητοφωνήσεις «παρανόμως εισήχθησαν στη δικογραφία», ενώ με αφορμή ένα έγγραφο που υπέγραφε ο λιμενικός Παναγιώτης Χριστοφορίδης, ο συνήγορος ξεσπάθωσε, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί να δεχόμαστε παράνομες πράξεις από κανένα ανθυπασπιστή... Τέτοια αίσχη δεν έχω ξαναδεί! Έχουν στοχοποιήσει έναν άνθρωπο... και, στον βωμό να τον εξοντώσουν, δεν διστάζουν...».

Η μάχη του συνηγόρου, εν τέλει, όπως προαναφέραμε, δεν κερδήθηκε, καθώς οι συνομιλίες ναι μεν δεν αναγνώστηκαν (την Τρίτη 5/11/2019), εν τούτοις θα αναγνωστούν λίαν συντόμως!

Το δικαστήριο μπορεί κατ' αρχήν να δέχτηκε τις αιτιάσεις του συνήγορου του Αιμίλιου Κοτσώνη, όπως για παράδειγμα ότι τα επίμαχα έγγραφα (των απομαγνητοφωνήσεων) δεν ήρθαν δια της επισήμου οδού στο δικαστήριο, ωστόσο, έδωσε εντολή να γίνουν εκ νέου οι συγκεκριμένες απομαγνητοφωνήσεις και να χρησιμοποιηθούν τυπικώς στη δίκη το συντομότερο!

Αυτό σημαίνει ότι στις επόμενες συνεδριάσεις, όπου θα έχουν -από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ασφάλειας- προσκομιστεί αυτές οι «καυτές» και άκρως ενδιαφέρουσες απομαγνητοφωνήσεις, όπως ακριβώς τις χαρακτήρισε η ίδια η εισαγγελέας της έδρας,  -και με δεδομένο ότι υπάρχει σχετικό βούλευμα που επιτρέπει τη χρήση τους-, θα ακουστούν όλα όσα έλεγαν μεταξύ τους οι εμπλεκόμενοι - πρωταγωνιστές της υπόθεσης του «Noor 1».

Ανάμεσα στους οποίους είναι οι πρωτοδίκως καταδικασθέντες, Αιμίλιος Κοτσώνης και Ευθύμιος Γιαννουσάκης, οι οποίοι όπως είχαν αποκαλύψει η zoogla.gr, τα Piperata.gr, το Documento, το sdna.gr, η «Δημοκρατία», αλλά κι αρκετά ακόμη μέσα ενημέρωσης, ακούγονται να κανονίζουν δουλειές... με τόνους πετρελαίου και τσιγάρων, οι οποίες γίνονταν με πλοία στο εξωτερικό. Μάλιστα, σε κάποιες από τις συνομιλίες εκτιμάται ότι κάποια από τα πρόσωπα που ακούγονται αναφέρονται σε λαθρεμπόριο πετρελαίου.

Στις επίμαχες ημερομηνίες ακούγεται και ο Νίκος Συντυχάκης, που είναι κατηγορούμενος στη δεύτερη δικογραφία για το «Noor1», αλλά και πρόσωπα όπως ο υπόδικος εφοπλιστής -και για τα στημένα παιχνίδια στο ποδόσφαιρο-, Ευάγγελος Μαρινάκης, ο οποίος ακούγεται να συνομιλεί για παράδειγμα με τον Κοτσώνη και τον Συντυχάκη, καθώς και με τρίτα πρόσωπα, μη ελεγχόμενα για το «Noor 1».

 Τι ακριβώς διαδραματίστηκε στο δικαστήριο 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή για να δούμε τι ακριβώς συνέβη στην τελευταία αποδεικτική διαδικασία στη δίκη για το «Noor 1».

Όταν η εισαγγελέας της έδρας κυρία Βλάχου αναφέρθηκε στο θέμα των «άκρως ενδιαφερουσών συνομιλιών», επιθυμώντας να κάνει χρήση τους, ο Ιωάννης Ηρειώτης εξέφρασε έντονα την αντίρρηση του, χαρακτηρίζοντας «βούλευμα φάντασμα» αυτό που επικαλέστηκε η εισαγγελέας για τη χρήση τους, διερωτώμενος «πώς μπήκαν αυτές οι συνομιλίες στη δικογραφία;».

  • «Αν αποφασίσετε να απομαγνητοφωνηθούν να απομαγνητοφωνηθεί το σύνολο των συνομιλιών για όλα το χρονικό διάστημα, πλην των αυστηρά προσωπικών, κι όχι να γίνεται σύνθεση. Να σταλούν στον εισαγγελέα οι υπάρχουσες για να ελεγχθεί η νομιμότητα αυτών που φέρονται ως συντάκτες», είπε αυτολεξεί, απευθυνόμενος στην έδρα.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον συνήγορο κι άλλους υπερασπιστές στη δίκη, οι συνομιλίες αυτές δεν έχουν σχέση με την υπόθεση. Η σχετική παραγγελία είχε δοθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά (τον Νοέμβριο του 2015) και με αυτή ζητούνταν από την αρμόδια υπηρεσία του Λιμενικού όπως προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την απομαγνητοφώνηση των επίμαχων συνομιλιών και σε διερεύνηση εγκλημάτων, όπως η λαθρεμπορία και τα ναρκωτικά. Εν προκειμένω υπήρχε και βούλευμα του 2015 που έδινε την δυνατότητα για απομαγνητοφώνηση και χρήση.

Παραγγέλθηκε εκ νέου απομαγνητοφώνηση 

Το δικαστήριο κινούμενο στο ίδιο πνεύμα με την εισαγγελέα της έδρας, που επέμεινε για τη χρήση ορισμένων από τις επίμαχες συνομιλίες, τελικά, αποφάσισε να δώσει εντολή να προσκομιστούν οι απομαγνητοφωνήσεις -από τον επίμαχο σκληρό δίσκο- από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ, καθώς η χρήση τους επιτρέπεται, βάσει σχετικών βουλευμάτων που έχουν εκδοθεί.

Θα ζητήσει μάλιστα, ώστε να διαλευκανθεί το θέμα απολύτως για να μην υπάρξουν ενστάσεις από πλευράς συνηγόρων, να προσκομιστεί από την Εισαγγελία Πειραιά η έγγραφη παραγγελία με την οποία διατάχθηκε η εν λόγω απομαγνητοφώνηση από το Γραφείο Ασφάλειας Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, αλλά και να απαντηθεί ποια είναι η περαιτέρω πορεία αυτών των απομαγνητοφωνήσεων.

 Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV