Κορωνοϊός: Ποιες επιχειρήσεις θα στηριχτούν πρώτες- Πως προκύπτουν τα στοιχεία | piperata.gr Skip to main content

Κορωνοϊός: Ποιες επιχειρήσεις θα στηριχτούν πρώτες- Πως προκύπτουν τα στοιχεία

Οι πληροφορίες ως αργά χθες το βράδυ ανέφεραν ότι τα μέτρα στήριξης αυτών των επιχειρήσεων θα ανακοινωθούν μετά το Eurogroup της Δευτέρας.

Οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών συνηγορούν σε αυτό το χρονοδιάγραμμα, καθώς όλα δείχνουν ότι στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας θα αποφασιστούν οι λεπτομέρειες 1) των όρων ευελιξίας που ήδη παρέχει το Σύμφωνο Σταθερότητας 2) των κρατικών ενισχύσεων σε επιχειρήσεις και κλάδους 3) της σύστασης και λειτουργίας του νέου Επενδυτικού Ταμείου που θα έχει «προίκα» 25 δις ευρώ.

Στην Αθήνα η προεργασία έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς ο Μηχανισμός Παρακολούθησης, που έχει στηθεί στο ΓΛΚ, άρχισε να συγκεντρώνει στοιχεία από όλα τα μέτωπα της οικονομίας. Στο «στρατηγείο» του ΓΛΚ έρχονται δεδομένα από:

Από τις τράπεζες, για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, που θα αποτελέσουν κρίσιμο στοιχείο για τη μέτρηση των απωλειών τζίρου ανά κλάδο. Σύμφωνα, μάλιστα, με αρμόδια πηγή δεν εξετάζεται η αλλαγή του ορίου του 30%
Από την ΕΡΓΑΝΗ για τις ΑΠΔ, που είναι δείκτης για τις όποιες επιπτώσεις στην απασχόληση
Από την ΑΑΔΕ
Από τα αεροδρόμια της χώρας, για την παρακολούθηση της τουριστικής κίνησης
Από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για τις μετακινήσεις των πολιτών
Από δραστηριότητες με μετρήσιμα στοιχεία π.χ. εισιτήρια κινηματογράφων, θεάτρων
Το «μοντέλο Ιταλίας» εξετάζεται για επιχειρήσεις με απώλειες τζίρου

Κορωνοϊός: Τα μέτρα για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με απόφαση της κυβέρνησης- Πώς θα καλυφθούν οι εργαζόμενοι

Το μοντέλο Ιταλίας, για επιχειρήσεις με απώλειες τζίρου άνω του 25%, είναι υπό εξέταση, ωστόσο στην παρούσα φάση μελετώνται διαφορετικά μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας αυτών των επιχειρήσεων π.χ. άτοκα δάνεια, παρά φοροεκπτώσεις και φοροαπαλλαγές. Η ενεργοποίηση, πάντως, της ρήτρας ευελιξίας του Συμφώνου Σταθερότητας και η προσαρμογή των δημοσιονομικών στόχων στην κυκλικότητα της οικονομίας- δηλαδή στην επιβράδυνση ή ύφεση της Ευρωζώνης- μπορεί να λύσει τα χέρια του οικονομικού επιτελείου, που θα αποκτήσει έτσι ένα «οπλοστάσιο» ως και 2 δις ευρώ, για την απορρόφηση των κραδασμών του κορωνοϊού.

Το ΔΝΤ, ανοίγοντας ειδικό τομέα για τις επιπτώσεις του ιού στην παγκόσμια οικονομία και διαθέτοντας 50 δις ευρώ για την ενίσχυση των πιο αδύναμων οικονομιών, συστήνει και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν δημοσιονομικά «εργαλεία» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων. Σε άρθρο των οικονομολόγων του, Vitor Gaspar και Paolo Mauro, το Ταμείο θέτει ως προτεραιότητα την αύξηση των δαπανών Υγείας- και μάλιστα ανεξαρτήτως των δημοσιονομικών περιθωρίων- κι από εκεί και πέρα συστήνει την επιχορήγηση μισθών π.χ. για γονικές άδειες, την καταβολή ή ενίσχυση προνοιακών και λοιπών επιδομάτων π.χ. ανεργίας, την πρόβλεψη φοροαπαλλαγών για φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα βρεθούν σε αδυναμία πληρωμών π.χ. στον τομέα του Τουρισμού.Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

WebTV