Οικονομία

«Κόκκινα» δάνεια: Προς μονοψήφιο ποσοστό οι τράπεζες (pics)

Στις πρωτοβουλίες που θα ξετυλίξει η κυβέρνηση για τα «κόκκινα» δάνεια και την περαιτέρω μείωσή τους αναφέρθηκε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Αρχικά ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στην παράταση του προγράμματος «Ηρακλής».

«Κόκκινα» δάνεια

Όπως τόνισε, την προηγούμενη Παρασκευή, κατατέθηκε το επίσημο αίτημα της Ελληνικής Κυβέρνησης για την παράταση του Προγράμματος προς τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ανάφερε πως αυτό είναι ιδιαίτερης σημασίας γεγονός, καθώς μέχρι το τέλος του 2022, όλες οι συστημικές τράπεζες μπορούν να έχουν επιτύχει ένα μονοψήφιο ποσοστό «κόκκινων» δανείων, πιθανόν κάποιες και μέσα στο 2021.

«Κόκκινα» δάνεια και δεύτερη ευκαιρία

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στην δρομολόγηση της σταδιακής εφαρμογής της ρύθμισης οφειλών και της παροχής δεύτερης ευκαιρίας.

Επεσήμανε συγκεκριμένα ότι η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς (τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης από δάνεια και πιστώσεις, ΕΦΚΑ, ΑΑΔΕ κ.α.), έχει συστήσει ομάδες εργασίας, οι οποίες εργάζονται, σε καθημερινή βάση, για τη σταδιακή υλοποίηση της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Επίσης τόνισε ότι έχει ήδη υλοποιηθεί ένα μεγάλο μέρος του νομοθετικού έργου και έχουν εκδοθεί οι πρώτες Υπουργικές Αποφάσεις, που αφορούν την ενεργοποίηση, από την 1η Μαρτίου, της διαδικασίας εξυγίανσης των επιχειρήσεων οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερχρέωσης.

«Κόκκινα» δάνεια: Νέες δυνατότητες ρύθμισης

«Με την εν λόγω διαδικασία, οι επιχειρήσεις, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, έχουν τη δυνατότητα, ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να συνεχίσουν την επιχειρηματική δραστηριότητά τους.

Ταυτόχρονα, υλοποιείται η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, με επιμέρους πλατφόρμες, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο προς λειτουργία την 1η Ιουνίου, ημερομηνία που θα ξεκινήσει και η εφαρμογή του Νόμου για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», είπε.

Νέο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ

Ο κ. Σταϊκούρας ενέταξε στις ίδιας πρωτοβουλίες την άμεση υλοποίηση ενός νέου προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που όπως είπε θα παρέχει επιδότηση μεγάλου μέρους της δόσης επιχειρηματικών δανείων, για διάστημα 8 μηνών.

«Επιλέξιμες θα είναι μεσαίες, μικρές, πολύ μικρές και ατομικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επιχειρηματιών, οι οποίες έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία και πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια επιλεξιμότητας», τόνισε.

Συμπλήρωσε πως όπως και στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ για την πρώτη κατοικία, έτσι και στο νέο πρόγραμμα, η κυβέρνηση παρέχει επιβράβευση στους συνεπείς δανειολήπτες, με υψηλά ποσοστά επιδότησης, που φτάνουν στο 90% της δόσης. Ενώ σε όσους έχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο, θα παρέχει επιδότηση έως 80% της δόσης.

Η επιδότηση θα καλύπτει τόσο το κεφάλαιο όσο και τους τόκους του δανείου.

Τέλος, αναφέρθηκε στην ενίσχυση και επέκταση της τραπεζικής χρηματοδότησης, με τη διοχέτευση στην οικονομία των κονδυλίων του ευρωπαϊκού μέσου ανάκαμψης Next Generation EU.

«Το ποσό που αναλογεί στη χώρα μας ανέρχεται στα 32 δισ. ευρώ, κυρίως επιχορηγήσεις, που θα κατευθυνθούν σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις οι οποίες ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας», είπε.

«Κόκκινα» δάνεια: Ικανοποίηση από ΕΚΤ

«Εύσημα απέδωσε το μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Εlizabeth McCaul στον “ΗΡΑΚΛΗ” για τη συμβολή του στη σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων.

Στο πλαίσιο αυτό μιλώντας σήμερα στο συνέδριο της Ethos Group για τα κόκκινα δάνεια ανέφερε ότι είναι «ευπρόσδεκτη από την ΕΚΤ η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να παρατείνει τη διάρκεια του ΗΡΑΚΛΗ έως το 2022.

Επίσης υπογράμμισε ότι στην μείωση των κόκκινων δανείων θα συμβάλλει και η αναμόρφωση του Πτωχευτικού Κώδικα και τάχθηκε υπερ της δημιουργίας ενός Πανευρωπαικού Δικτύου Εταιρειών Διαχείρισης Ενεργητκού.

«Κόκκινα» δάνεια

Η ίδια προέβλεψε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) θα αυξηθούν σε ολόκληρη την ευρωζώνη εξαιτίας της πανδημίας, όχι όμως τόσο όσο προέβλεπε αρχικώς ο SSM.

Όπως ανέφερε η ίδια, οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν πραγματοποιήσει αξιοσημείωτη πρόοδο στην αντιμετώπιση της «βαρείας κληρονομιάς των κόκκινων δανείων.

Η Ελλάδα είχε έναν από τους υψηλότερους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων μετά την κρίση.

Ωστόσο το ποσοστό τους μειώνεται σταθερά, από τότε που ξεκίνησε η ΕΚΤ να έχει την εποπτεία του πιστωτικού συστήματος με αποτέλεσμα από 40% που ήταν το 2015 να υποχωρήσει σε περίπου 28% στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2020.

Απέδωσε την επιτυχία αυτή στον μεγάλο όγκο των NPLs που διέθεσαν οι τράπεζες στην αγορά μέσω του Συστήματος Παροχής Κρατικής Εγγύησης, γνωστό ως ΗΡΑΚΛΗΣ.

Παράλληλα η θετική αυτή εξέλιξη συνδέεται και με τη συγκράτηση του ρυθμού δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων χάρις στα μορατόρια που επιβλήθηκαν.

LEAVE A RESPONSE

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *