αρχαία ολυμπία
Πολιτισμός

Αρχαία Ολυμπία: Ανακάλυψαν χάλκινο ειδώλιο ταύρου

Στο φως ήρθε ένα χάλκινο ειδώλιο ταύρου στην Αρχαία Ολυμπία. Ομάδα επιστημόνων, η οποία αποτελούνταν από στελέχη Κεντρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, το ανακάλυψαν τυχαία κατά τη διάρκεια αυτοψίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το ειδώλιο εντοπίστηκε ακέραιο από την αρχαιολόγο Ζαχαρούλα Λεβεντούρη.

αρχαία ολυμπία

Ο εντοπισμός του έγινε κοντά στο Ναό του Διός στην Ιερή Άλτη, στην Αρχαία Ολυμπία. Το ένα κέρατο του εξείχε από την επιφάνεια του εδάφους λόγω των έντονων βροχοπτώσεων των προηγούμενων ημερών. Αποσπάστηκε από το μέρος αμέσως μετά τον εντοπισμό του και μεταφέρθηκε άμεσα στα εργαστήρια. Τη φροντίδα του ανέλαβαν οι συντηρητές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας.

Πλέον βρίσκεται καθαρό και αναμένεται να ξεκινήσει ενδελεχής μελέτη από τους αρχαιολόγους, προκειμένου να εξεταστεί σε ποια χρονολογική περίοδο ανήκει και να χαρακτηριστεί τυπολογικά.

Με μία πρώτη εκτίμηση, το Υπουργείο αναφέρει ότι το καλοφτιαγμένο ειδώλιο, ίσως αποτελεί ένα από τα χιλιάδες αναθήματα, που έχουν αφιερωθεί στον πανίσχυρο Δία στο μεγάλο ιερό της Ολυμπίας κατά τη γεωμετρική εποχή (1050-700 π.Χ.).

αρχαία ολυμπία

Ο ταύρος και ο ίππος σημαντικά ζώα για την επιβίωση του ανθρώπου

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, τα δύο αυτά ζώα θεωρούνται σημαντικά για την επιβίωση του ανθρώπου. Αλλά και τη δημιουργία πολιτισμού εως και τη σύγχρονη εποχή.

Αυτός είναι και ο λόγος, που δικαιολογεί τον ιδιαίτερο ρόλο του στη λατρεία των αρχαίων θεών. Αποτελούσε το αντικείμενο, το οποίο συνήθιζαν να αφιερώνουν οι πιστοί στους θεούς παρακλητικά ή ως ένδειξη ευαρέσκειας, προκειμένου να εξευμενιστούν.

Όπως και δεκάδες ακόμα παρόμοια ειδώλια, που αναπαριστούν ζώα ή ανθρώπινες μορφές, έτσι και το χάλκινο ταυράκι φαίνεται να αποτελεί προσφορά κάποιου πιστού.

Μάλιστα, ίσως πρόκειται για προσφορά, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά την ώρα κάποιας θυσίας. Αυτό μαρτυρούν τα έντονα ίχνη καύσης, που φέρει στις επικαθίσεις και τα ιζήματα που αφαιρέθηκαν κατά τον καθαρισμό του.

Μεγάλη συλλογή ειδωλίων από αυτά, που βρέθηκαν στο παχύ στρώμα τέφρας στο βωμό του Διός, που κάλυπτε ολόκληρη την περιοχή της Άλτεως, εκτίθεται σήμερα στη δεύτερη αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ολυμπίας και δηλώνει τη σπουδαιότητα του Ιερού της Ολυμπίας ως πανελλήνιου κέντρου.

LEAVE A RESPONSE

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *