κρούσμα Αθήνα
Featured Υγεία

Εντοπίστηκε κρούσμα με συνδυασμό μεταλλάξεων στην Αθήνα

Συναγερμός σήμανε στην Αθήνα όταν εντοπίστηκε κρούσμα με νέο μεταλλαγμένο στέλεχος κορωνοϊού. Τα κρούσματα στη χώρα την Πέμπτη 18/3 ξεπέρασαν ακόμη μια φορά το φράγμα των 3.000.

Έντονη ανησυχία φαίνεται να έχει προκαλέσει το μεταλλαγμένο στέλεχος. Καθώς αποτελεί συνδυασμό της βρετανικής μετάλλαξης και μιας μετάλλαξης που εντοπίζεται και στο νοτιοαφρικανικό και στο βραζιλιάνικο στέλεχος.

Το κρούσμα που εντοπίστηκε στην Αθήνα είναι υπό διερεύνηση, καθώς οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ποια είναι ακριβώς η επικινδυνότητά του.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι πιο μεταδοτικό όπως και η βρετανική μετάλλαξη. Ενώ είναι πιθανό να είναι και πιο ανθεκτικό στα αντισώματα, όπως το νοτιοαφρικανικό και το βραζιλιάνικο στέλεχος.

Ο κοινός παράγοντας των μεταλλάξεων που τις κάνει πιο μεταδοτικές

Νέα αμερικανική μελέτη εντόπισε την κοινή συνισταμένη των τριών μεταλλάξεων του ιού, που τον κάνουν πιο μεταδοτικό. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science.

Τι υποστηρίζουν οι ερευνητές του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστόνης

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μια πιο ανθεκτική πρωτεΐνη ακίδα S, είναι αυτή που μπορεί να αιτιολογήσει την ταχύτερη εξάπλωση των μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τη δομή των αλλαγών στις πρωτεΐνες της S που αφορούσαν στην μετάλλαξη D614G, που είναι κοινό χαρακτηριστικό και των τριών νέων παραλλαγών του κορωνοϊού.

Δηλαδή της βρετανικής, της βραζιλιάνικης και της νοτιοαφρικανικής. Στόχος ήταν να δουν πως αυτές καταφέρνουν να εξαπλώνονται τόσο γρήγορα πυροδοτώντας το τρίτο κύμα της πανδημίας.

Η μετάλλαξη D614G κάνει την ακίδα S πιο σταθερή

Αυτή η σταθερότητα έχει ως αποτέλεσμα η S να γίνεται πιο λειτουργική και να προσδένεται καλύτερα στους υποδοχείς ACE2 των ανθρωπίνων κυττάρων, κάνοντας έτσι τον ιό πιο μολυσματικό.

Στην αρχική μορφή του SARS-CoV-2, η πρωτεΐνη ακίδα S προσδενόταν στους υποδοχείς ACE2 και στη συνέχεια άλλαζε σχήμα ώστε να μπορεί να «διπλώσει» εντός των υποδοχέων. Αυτό επέτρεπε στον ιό να συγχωνεύει τη μεμβράνη του με τις μεμβράνες των κυττάρων και να μπαίνει μέσα.

Ωστόσο, όπως είχε αναφέρει ο Δρ. Τσεν και οι συνάδελφοί του τον Ιούλιο του 2020, οι S μερικές φορές άλλαζαν πρόωρα σχήμα πριν ο ιός καταφέρει να εισβάλλει στα κύτταρα.

Κι ενώ αυτό κατέστειλε τον ιό, η αλλαγή του σχήματος έκανε επίσης πιο δύσκολο για το ανοσοποιητικό μας σύστημα να συγκρατήσει τον ιό.

«Επειδή η αρχική πρωτεΐνη ακίδα S θα απομακρυνόταν εύκολα, δεν ήταν αρκετά καλή για να προκαλέσει μια ισχυρή απόκριση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων», εξηγεί ο Δρ. Τσεν.

Είναι ενδιαφέρον ότι η μετάλλαξη αυτή κάνει επίσης τις ακίδες να συνδέονται πιο χαλαρά με τον υποδοχέα ACE. Αλλά το γεγονός ότι οι S είναι λιγότερο ικανές να αποδυναμωθούν πρόωρα καθιστά τον ιό γενικά πιο μολυσματικό.

«Αν υποθέσουμε ότι ο αρχικός ιός έχει 100 ακίδες S, λόγω της αστάθειας του σχήματος, μπορεί μόλις το 50% από αυτές να είναι λειτουργικές. Στις παραλλαγές G614, μπορεί να έχει το 90% λειτουργικές, οπότε οι πιθανότητες λοίμωξης είναι είναι μεγαλύτερες». Σύμφωνα με τον Δρ. Τσεν.

Και προτείνει να γίνει ανασχεδιασμός των εμβολίων ώστε να ενσωματώσουν τον κώδικα για αυτήν τη μεταλλαγμένη πρωτεΐνη ακίδα S. «Όσο πιο σταθερό το σχήμα της ακίδας τόσο πιο αποδοτικό θα γίνει και οποιοδήποτε εμβόλιο που στοχεύει σε αυτήν. (όπως είναι τα εμβόλια των Moderna, Pfizer και Johnson & Johnson). Αρα πιο πιθανό να προκαλέσει προστατευτικά αντισώματα έναντι της νόσου COVID-19», λέει ο ειδικός.

LEAVE A RESPONSE

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *