ΠΟΥ
Κόσμος

ΠΟΥ: «Θετικό προφίλ για το εμβόλιο AstraZeneca»

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπερθεματίζει για τα οφέλη που συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του νέου κορωνοϊού έναντι των κινδύνων.

Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκαν οι σημερινές δηλώσεις ειδικών του ΠΟΥ, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση που ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, 18 Μαρτίου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

«Το εμβόλιο της AstraZeneca (…) εξακολουθεί να έχει ένα θετικό προφίλ κινδύνου-οφέλους, με τεράστια δυναμική πρόληψης λοιμώξεων και μείωσης των θανάτων παγκοσμίως», υπογράμμισε σε ανακοίνωση η Παγκόσμια Συμβουλευτική Επιτροπή για την Ασφάλεια των Εμβολίων (GACVS) του ΠΟΥ.

Τι δείχνουν τα δεδομένα

Η επιτροπή που έχει συστήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τόνισε παράλληλα ότι τα δεδομένα από το εμβόλιο της AstraZeneca δεν δείχνουν συνολική αύξηση των συνθηκών εμφάνισης θρομβώσεων, τονίζοντας ωστόσο πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιδράσεις του εμβολίου.

Η ανακοίνωση της επιτροπής του ΠΟΥ εκδόθηκε μετά τη συνάντηση που είχαν την Τρίτη και την Πέμπτη ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες για να επανεξετάσουν τα δεδομένα του εμβολίου.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Χθες, Πέμπτη, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) κατέληξε σε ένα σαφές, όπως το χαρακτήρισε, συμπέρασμα, ότι τα οφέλη του εμβολίου στο να προστατεύουν τους ανθρώπους από θάνατο ή νοσηλεία λόγω του κορωνοϊού υπερτερούν των πιθανών κινδύνων.

Ωστόσο, ο ΕΜΑ ανέφερε ότι η σύνδεση μεταξύ σπάνιων περιστατικών θρόμβων αίματος στον εγκέφαλο και του εμβολίου δεν μπορεί να αποκλειστεί οριστικώς και θα συνεχίσει να το παρακολουθεί στενά, παράλληλα με την βρετανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων MHRA.

«Είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο», ανέφερε η διευθύντρια του ΕΜΑ Έμερ Κουκ σε χθεσινή ενημέρωση. «Εάν επρόκειτο για μένα, θα εμβολιαζόμουν αύριο».

Ο ΕΜΑ ανέφερε ότι επικαιροποιεί τις κατευθυντήριες γραμμές του για το εμβόλιο προκειμένου να συμπεριλάβει μια σύσταση προς τους ασθενείς για τους δυνητικούς κινδύνους και πληροφορίες για τους επαγγελματίες υγείας, προκειμένου να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναγνωρίζουν συμπτώματα για το οποία ίσως χρειαστούν να ζητήσουν ιατρική βοήθεια μετά τον εμβολιασμό τους.

Γιατί θεωρείται σημαντικό

Μετά την κίνηση του ΕΜΑ και άλλοι προσπάθησαν να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο παγκοσμίως θεωρείται σημαντικό λόγω της σχετικά εύκολης αποθήκευσης και μεταφοράς του και της χαμηλής του τιμής, συγκριτικά με τα εμβόλια mRNA που ανέπτυξαν η Pfizer και η Moderna.

«Αυτό στο οποίο θα έπρεπε πραγματικά να επικεντρωνόμαστε είναι ότι αυτό είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικό. Οι διαδικασίες λειτουργούν, η παρακολούθηση της ασφάλειας, που όλοι αναμένουμε από τις αρχές μας, γίνεται», δήλωσε ο Άντριου Πόλαρντ, επικεφαλής του Oxford Vaccine Group, στο ραδιόφωνο του BBC, αφού και οι δύο ρυθμιστικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι εμβολιασμοί μπορούν να συνεχιστούν μετά τις αναφορές για θρόμβους αίματος.

«Πράγματι χρειάζεται να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την ασφάλεια, αλλά στο τέλος είναι ο ιός τον οποίο πολεμάμε, όχι τα εμβόλια», τόνισε ο κ. Πόλαρντ.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης συνεργάζεται με την AstraZeneca για το εμβόλιο αυτό.

LEAVE A RESPONSE

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *