Σκέρτσος
Πολιτική

Σκέρτσος: Οι ανακοινώσεις για δωρεάν τεστ κορωνοϊού

Σημαντικά μέτρα ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, σήμερα, Παρασκευή, 19 Μαρτίου, κατά την τακτική ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών από το υπουργείο Υγείας, για τα μέτρα έναντι του κορωνοϊού.

Ειδικότερα ο κ. Σκέρτσος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα που θα εφαρμόσει την καθολική δωρεάν παροχή self-test σε όλους τους πολίτες Κάθε πολίτης θα μπορεί να προμηθεύεται από το φαρμακείο δωρεάν, ένα self-test την εβδομάδα. Τα test θα είναι διαθέσιμα και μπορούμε να φτάσουμε τα 10.000.000 test την εβδομάδα».

Στη συνέχεια ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ είπε: «Απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πολίτες για την στωικότητα και την υπομονή τους απέναντι στην τήρηση του μέτρων».

«Μαζικά δωρεάν rapid τεστ Covid 19»

Ο κ. Σκέρτσος δήλωσε ότι η κυβέρνηση θεσμοθετεί νέο πλαίσιο, βάσει του οποίου προβλέπονται άμεσα μαζικά δωρεάν τεστ έναντι του κορωνοϊού για τους πολίτες μέσω των φαρμακείων.

Υπό το πρίσμα αυτό, υπάρχει πρόβλεψη για την παροχή ενός τεστ σε εβδομαδιαία βάση για κάθε πολίτη, ο οποίος θα μπορεί να το κάνει στο φαρμακείο της γειτονιάς του, επιδεικνύοντας τον αριθμό ΑΜΚΑ του.

Στόχος είναι, πάντα κατά τον κ. Σκέρτσο, να πάμε από τα 300.000 τεστ ανά εβδομάδα, σε δυνητικά 10 εκατ. τεστ την εβδομάδα.

Αρχαιολογικοί χώροι, επέκταση ωραρίου και επαναλειτουργία κομμωτηρίων και κέντρων περιποίησης άκρων

Ο κ. Σκέρτσος, ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων, την επέκταση του ωραρίου για τις μετακινήσεις των πολιτών έως τις 21:00 για όλες τις ημέρες της εβδομάδας σε όλη την επικράτεια.

Παράλληλα, ανοίγουν εκ νέου τα κομμωτήρια με αυστηρούς υγειονομικούς όρους, ενώ προβλέπεται και η διευκόλυνση της ατομικής άσκησης με μέτρα προφύλαξης από την Δευτέρα, 22 Μαρτίου

Οι επόμενοι εμβολιασμοί

Ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι τον Απρίλιο θα εμβολιαστεί η ευπαθής ομάδα Α (60+) και το Μάιο η ευπαθείς ομάδα Β, οι ειδικές επαγγελματικές ομάδες και ο γενικός πληθυσμός.

Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου και τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Στη σημερινή ενημέρωση συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος απάντησε σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Παπαευαγγέλου: «Βεβαρημένο το επιδημιολογικό φορτίο»

«Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο στη χώρα μας αλλά και σε πολλές χώρες της ΕΕ», δήλωσε κατά την έναρξη της ενημέρωσης η Βάνα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται στο 6%.

Όπως είπε η παρατηρείται μια μικρή σταθεροποίηση σε ορισμένες περιφερειακές ενότητες της χώρας ενώ σε άλλες παρουσιάζεται αύξηση των κρουσμάτων σε άλλες.

Η αποτύπωση της κατάστασης παρατηρείται στην αύξηση των κρουσμάτων -πέραν της Αττικής- στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης.

Το σύστημα υγείας συνεχίζει να πιέζεται και όπως είπε χαρακτηριστικά είναι η μεγάλη πρόκληση, σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο κυλιόμενος μέσος όρος εισαγωγών το 7ημερο ήταν 450 εισαγωγές και ο μ.ό. των κρουσμάτων 2.250. Ο δείκτης θετικότητας έφτασε στο 6%, τα ενεργά κρούσματα παραμένουν σταθερά στα 20.000 στην επικράτεια. Στην επικράτεια σε απλές κλίνες covid νοσηλεύονται 4.600 ασθενείς εκ των οποίων 2.500 στην Αττική.

Η περίπτωση της Αττικής

Η κυρία Παπαευαγγέλου επιχείρησε να εξηγήσει τι συνέβη στην Αττική και τα μέτρα δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Όπως είπε η Αττική διαφέρει από άλλες αστικές περιοχές καθώς είναι πυκνοκατοικημένη με πέντε εκατομμύρια πληθυσμό. «Πιστεύουμε ότι τα μέτρα είναι αποτελεσματικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ακόμη κι αν είχαμε ένα μαγικό ραβδάκι και δεν υπήρχε κορωνοϊός στην Αττική και πάλι το ΕΣΥ θα δεχόταν πίεση», υπογράμμισε η κυρία Παπαευαγγέλου.

«Τώρα πλέον πρέπει να σκεφτούμε τους ενήλικες αλλά και προς τα παιδιά, που πρέπει να επιστρέψουν στην κανονικότητα.

«Δεν θα πρέπει να μας ξεγελάσει η εβδομάδα της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου και να χαλαρώσουμε», είπε η καθηγήτρια.

H ψυχική κόπωση των πολιτών

Στη συνέχεια η κυρία Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στην ψυχική κόπωση των πολιτών, λέγοντας τα εξής: «Μιλήσαμε εκτενώς στην Επιτροπή για το θέμα αυτό, αλλά στην παρούσα φάση δεν μπορούμε να μιλήσουμε για άνοιγμα δραστηριοτήτων», είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε:

«Είναι πολύ πιθανό να συναντήσουμε ασυμπτωματικό φορέα σε κάθε δραστηριότητά μας. Να αποφεύγουμε συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους με άτομα έξω από τη “φούσκα” μας. Δεν υπάρχουν ούτε μαγικές συνταγές αλλά ούτε και μαγικές λύσεις. Μόνο με την τήρηση των μέτρων, θα καταφέρουμε να ελέγξουμε την πανδημία».

Μαγιορκίνης: «Η κατάσταση στο ΕΣΥ»

Ενδείξεις αποσυμπίεσης του ΕΣΥ δεν υπάρχουν και αυτό θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να γίνει, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση για την πανδημία.

«Η επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου στην Αττική την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε κατά 15%, ενώ ο δείκτης Rt παραμένει πάνω από το 1. Οι ηλικίες που καταγράφουν τα περισσότερα κρούσματα είναι οι 40-65 και ακολουθούν οι 18-39», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Μάλιστα, ο καθηγητής Επιδημιολογίας σημείωσε ότι «στο επίκεντρο της διασποράς του ιού είναι οι άτυπες κοινωνικές συγκεντρώσεις όπου η μάσκα δεν χρησιμοποιείται και γι’ αυτό συνέστησε περιορισμό των επαφών και πρότεινε οι συναντήσεις να γίνονται σε ανοιχτούς και καλά αεριζόμενους χώρους, ωστόσο το κλειδί παραμένει η τήρηση των μέτρων προστασίας.»

Εκκλησίες, ψάρεμα και άσκηση

Ο κ. Χαρδαλιάς, αναφέρθηκε στα θέματα αρμοδιότητας της Πολιτικής Προστασίας.

Αναφερόμενος στις εκκλησίες, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι «επιτρέπεται η Θεία Λειτουργία μόνο στον Καθεδρικό Ναό εκάστης πόλεως, αρχής γενομένης από την Κυριακή 21/03, οπότε εορτάζεται η Κυριακή της Ορθοδοξίας.»

Στη συνέχεια τόνισε ότι «επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία από πλωτό μέσο ή προσεγγίζοντας τον αιγιαλό με τα πόδια ή με ποδήλατο.»

Ποιες περιοχές μπαίνουν σε «βαθύ κόκκινο»

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, σε βαθύ κόκκινο εισέρχονται οι εξής περιοχές:

  • Μύκονος,
  • Ζάκυνθος,
  • δήμος Αμφίπολης Σερρών,
  • Καστοριά και ο Δήμος Ορεστίδος Καστοριάς,
  • δήμος Καρδίτσας

Σε ειδικό καθεστώς Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται η Λέρος μέχρι τις 26 Μαρτίου το πρωί.

Οι περιοχές που επιστρέφουν στο «κόκκινο»

Πάντα κατά τον κ. Χαρδαλιά, από το βαθύ κόκκινο βγαίνουν και πάνε στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου («κόκκινο») οι εξής περιφερειακές ενότητες:

  • Φωκίδας
  • Σάμου
  • Άρτας
  • Λευκάδας και
  • ο Δήμος Ρόδου

Το βίντεο από τη σημερινή ενημέρωση 

 

LEAVE A RESPONSE

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *