κορωνοϊός βρετανική μετάλλαξη
Featured Υγεία

Κορωνοϊός: Η βρετανική μετάλλαξη εντοπίστηκε και σε κατοικίδια

Μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν επίσημα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο κορωνοϊός δεν προσβάλλει μόνο ανθρώπους. Ωστόσο, η βρετανική μετάλλαξη του ιού, ξ οποία αποτελεί την πιο μεταδοτική παραλλαγή του, ανιχνεύθηκε πρόσφατα σε κατοικίδια. Συγκεκριμένα σε σκύλους και γάτες.

Συγκεκριμένα δύο ανεξάρτητες επιστημονικές ομάδες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ αποκάλυψαν ότι Είναι η πρώτη παραλλαγή του κορωνοϊού, η οποία ανακαλύπτεται σε ζώα. Ο εντοπισμός των κρουσμάτων έγινε σε Βρετανία, Ιταλία και ΗΠΑ.

κορωνοϊός βρεανική μετάλλαξη

Προς το παρόν, δεν είναι σαφές αν η εν λόγω παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική και πιο επικίνδυνη για τα ζώα, όπως υπάρχουν ενδείξεις πως συμβαίνει για τους ανθρώπους.

Κορωνοϊός: Τα κατοικίδια που προσβλήθηκαν με την βρετανική μετάλλαξη έπασχαν από μυοκαρδίτιδα

Σύμφωνα με το περιοδικό Science, τα πρώτα κατοικίδια που βρέθηκαν στη Βρετανία με την εν λόγω παραλλαγή, έπασχαν από μυοκαρδίτιδα. Δηλαδή φλεγμονή του καρδιακού ιστού. Η μυοκαρδίτιδα οδηγεί σε καρδιακή ανεπάρκεια. Αλλά δεν υπάρχει απόδειξη ότι γι’ αυτό ευθύνεται η παραλλαγή του κορωνοϊού.

«Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα υπόθεση, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία ότι όντως ο κορωνοϊός προκαλεί αυτά τα προβλήματα». Δήλωσε ο κτηνίατρος Σκοτ Βίζε του καναδικού Πανεπιστημίου του Γκουέλφ.

Μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει σχεδόν 123 εκατομμύρια κρούσματα Covid-19 παγκοσμίως, ελάχιστα κατοικίδια ζώα έχουν βρεθεί θετικά στον κορωνοϊό.

Ίσως όμως επειδή δεν γίνονται σχεδόν καθόλου τεστ σε ζώα. Στις λίγες αυτές διαγνωσμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα των ζώων ήταν σχεδόν πάντα ήπια έως μηδαμινά.

Οι λοιμωξιολόγοι θεωρούν μάλλον απίθανο τα κατοικίδια να παίζουν ρόλο στην εξάπλωση του κορωνοϊού στους ανθρώπους.

Κορωνοϊός: Διαφορετική εξέλιξη του ιού με την βρετανική μετάλλαξη

Σύμφωνα με τον ιολόγο Ερίκ Λερουά, με τη «βρετανική» παραλλαγή τα πράγματα να εξελιχθούν διαφορετικά. Ο ιολόγος του Γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών Βιώσιμης Ανάπτυξης, ειδικεύεται στις ζωονόσους.

Μάλιστα υπήρξε επικεφαλής μιας από τις δύο έρευνες που βρήκε την παραλλαγή Β.1.1.7 σε πέντε σκύλους και γάτες στη νοτιοανατολική Αγγλία και έκανε τη σχετική προδημοσίευση στο bioRxiv.

Η έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Τέξας

Η δεύτερη έρευνα, από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Α & Μ του Τέξας, ανίχνευσε τη «βρετανική» παραλλαγή σε ένα σκύλο και μια γάτα στο ίδιο σπίτι. Ο ιδιοκτήτης είχε νωρίτερα διαγνωστεί θετικός για τον κορωνοϊό.

Όλα τα κατοικίδια, τόσο στη Βρετανία όσο και στις ΗΠΑ, έχουν ανακάμψει πλήρως, εκτός από μια γάτα που χρειάστηκε ευθανασία.

Ο Λερουά δήλωσε ότι παραμένει ασαφές κατά πόσο, σε σχέση με τον αρχικό κορωνοϊό, η «βρετανική» παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική από τους ανθρώπους στα ζώα ή το αντίστροφο.

Προς το παρόν, ανέφερε: «είναι αδύνατο να ειπωθεί ότι τα κατοικίδια που μολύνονται με τη Β1.1.7, μπορεί να παίξουν πιο σοβαρό ρόλο στην πανδημία, πάντως αυτή η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί».

κορωνοϊός βρετανική μετάλλαξη

Ο Βίζε εκτιμά πως ούτε τα αμερικανικά ούτε τα βρετανικά ευρήματα πρέπει να δημιουργήσουν ανησυχία ότι τα κατοικίδια μπορεί να μολύνουν τους ιδιοκτήτες τους.

«Ο κίνδυνος να αποτελούν πηγή λοίμωξης, παραμένει πολύ χαμηλός. Αν ο σκύλος μου έχει κορωνοϊό, πιθανότατα τον κόλλησε από μένα. Κι εγώ είναι πολύ πιο πιθανό να μολύνω την οικογένεια μου και τους γείτονες μου, προτού το κάνει ο σκύλος μου», πρόσθεσε.

Λίγο μετά τις δύο δημοσιεύσεις, έγινε γνωστό, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, ότι μια οκτάχρονη γάτα στην Ιταλία, βόρεια του Μιλάνου, διαγνώστηκε επίσης με τη «βρετανική» παραλλαγή.

LEAVE A RESPONSE

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *