Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021

Ροή ειδήσεων

Καθηγητής ΑΠΘ: Μπαίνουμε ξανά στα δύσκολα με 4ο Μνημόνιο

Αναπόφευκτο χαρακτηρίζει το 4ο Μνημόνιο ο αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Βασίλης Πολυμένης εκτιμώντας ότι οι ευρωπαϊκές αρχές θα πρέπει να λάβουν γενναίες αποφάσεις για τη στήριξη των οικονομιών με σοβαρά προβλήματα Χρέους όπως η Ελληνική.

Συνέντευξη του Μιχάλη Ι. Ασημάκη

Η συνέντευξη του στα piperata.gr έχει ως εξής:

Κύριε καθηγητά, σας προβληματίζει η νέα παράταση των ήδη σκληρών περιοριστικών μέτρων;

Σίγουρα, όσο παρατείνεται το lock down, η επιβάρυνση στην πραγματική οικονομία μεγαλώνει. Κι αυτή η νέα παράταση αναμένεται ότι θα προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα, ιδίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κάποιες θα δοκιμαστούν πέρα από τα όρια που μπορούν έως τώρα να ανταπεξέλθουν. Είναι σημαντικό να υπάρξουν περαιτέρω παρεμβάσεις γιατί θα ανακύψουν σοβαρά ζητήματα για κάποιες επιχειρήσεις.

Αρκεί το πακέτο των 2,5 δις ευρώ και τι άλλο θα μπορούσε επιπλέον να γίνει;

Αναμφίβολα σε βραχυχρόνιο επίπεδο είναι κάτι θετικό ωστόσο μεσομακροπρόθεσμα δεν μπορεί η κατάσταση να αντιμετωπιστεί έτσι. Τα προβλήματα αθροίζονται όπως και η κόπωση του επιχειρηματικού κόσμου καθώς προερχόμαστε από μία ήδη παρατεταμένη περίοδο οικονομικής κρίσης που έχει ήδη απομειώσει τη δυνατότητα του να απορροφήσει τέτοιου είδους απώλειες. Δηλαδή, δεν ξεκινήσαμε από μια ισχυρή αφετηρία. Ήμασταν μεν σε φάση ανάκαμψης από την προηγούμενη δεινη κατάσταση, τώρα όμως με την πανδημία πολλοί είναι εκείνοι που επανέρχονται στον μηδενικό κύκλο εργασιών. Χρειάζεται προσοχή κι όχι μόνο από την πλευρά της κυβέρνησης αλλά γενικότερα από την Ε.Ε. Το κομμάτι της χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών οικονομιών και ειδικότερα των υπερχρεωμένων χωρών, θα πρέπει να απασχολήσει ιδιαίτερα τις ευρωπαϊκές αρχές.

Μεγαλύτερη ρευστότητα απευθείας προς τους μικρομεσαίους ή περισσότερες φορολογικές – ασφαλιστικές διευκολύνσεις ή ένα μίγμα και των δύο αυτών μεθόδων;

Προφανώς, όποιες δράσεις ελαφρύνουν τις επιχειρήσεις σε επίπεδο πάγιου εσωτερικού κόστους, είναι θετικό. Από ‘κει και πέρα πρέπει να δούμε το μείζον ζήτημα των υποχρεώσεων που διαμορφώνονται και δημιουργούνται μέσα στην πανδημία και σε ποιο βαθμό μπορούν να αντιμετωπίσουν τη δανειακή τους επιβάρυνση.

Γίνονται μεν κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση αλλά θα πρέπει να είμαστε πιο αποφασιστικοί και πιο γενναίοι. Ας μην ξεχνάμε ότι το ζητούμενο δεν είναι μόνον πότε θα επανέλθει η κανονικότητα αλλά και πως θα αντιμετωπίσει τον χαμένο χρόνο ο επιχειρηματίας. Για παράδειγμα, το ξενοδοχείο που από πέρυσι είναι άδειο, δεν θα γεμίσει διπλά στο μέλλον ώστε να αναπληρώσει τις απώλειες του. Ο τζίρος του δεν θα είναι ίδιος, όσο και να δουλέψει. Άρα πρέπει να δούμε πως θα καλυφθεί το τεράστιο κενό που δημιουργήθηκε εξαιτίας του πρωτόγνωρου φαινομένου.

Υιοθετείτε την πρόταση για το κούρεμα χρέους των πληγεισών επιχειρήσεων;

Νομίζω ότι αυτή η συζήτηση θα πρέπει να γίνει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και να ληφθούν ανάλογα γενναίες αποφάσεις. Το βασικό, λοιπόν, είναι να στηριχθεί η οικονομία και η επιχείρηση να ξεπεράσουν την κρίση, εδώ που έχουμε φτάσει όμως, μεγαλύτερη προτεραιότητα αποτελεί να ασχοληθούμε με το πώς θα διαχειριστούμε τα χρέη. Ο διάλογος, στην Ε.Ε. έχει ξεκινήσει ώστε να καταλήξει έγκαιρα και έγκαιρα να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη. Δεν σας κρύβω όμως ότι καταγράφονται διϊστάμενες απόψεις, εκείνων που θέλουν να είναι σκληρότεροι και των ηπιότερων. Συντάσσομαι με εκείνους που πιστεύουν ότι θα πρέπει να είμαστε λιγότερο αυστηροί.

Αν μια επιχειρηματική μονάδα, λυγίσει από την υπερχρέωση , η βλάβη που θα παραχθεί θα είναι μεγαλύτερη από το να αναλάβεις τη διευθέτηση του χρέους της. Άρα η κατά μέρους διαγραφή των οφειλών και παράλληλα η διάθεση των κοινοτικών κονδυλίων προς τις ΜμΕ χωρίς την προϋπόθεση- σε αυτή τη φάση – της αποπληρωμής των δανείων τους, βοηθά στη συνέχιση της λειτουργίας τους. Με νομοθετικές παρεμβάσεις αυτής της κατεύθυνσης, νομίζω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να φύγουμε προς τα εμπρός.

Κατά πόσο θα επηρεαστεί το μοντέλο της εργασίας και ποιες είναι οι προβλέψεις σας για την αύξηση της ανεργίας;

Η αλλαγή στο μοντέλο εργασίας κυοφορείται διεθνώς. Και τούτο διότι σχετίζεται με τη χρήση των νέων τεχνολογιών που δίνουν τη δυνατότητα της εξ΄ αποστάσεως εργασίας. Συνεπώς, πάνω στην τηλε – εργασία θα κινηθεί αναπόφευκτα σε μεγάλο βαθμό τα επόμενα χρόνια η αγορά.

Ειδικά στην Ελλάδα, είμαστε οικονομία η οποία – δυστυχώς κατά την άποψη μου- στηρίζεται περισσότερο από όσο πρέπει στον τουρισμό. Αποκαλούμε τον συγκεκριμένο κλάδο ως «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας, επειδή εισφέρει σε σημαντικό βαθμό στο ΑΕΠ, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε τα προβλήματα του. Για παράδειγμα είναι περισσότερο εκτεθειμένος σε κινδύνους όπως αυτόν που έχουμε σήμερα με την πανδημία. Άρα, ο τουρισμός έχει υποστεί ζημιά. Κι ένα μέρος αυτής θα περιορίζεται, όσο προχωράμε προς το καλοκαίρι και μετά προς το 2022, όμως το έτερο μέρος της μόνιμης ζημιάς δεν θα είναι αμελητέο. Ακριβώς επειδή κινούμαστε σε αχαρτογράφητα ύδατα, οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί όσο εξελίσσονται οι σχετικές διαβουλεύσεις.

Πιστεύω πάντως ότι σε κάθε περίπτωση η Ελληνική οικονομία έχει ένα ιδιαίτερα θετικό χαρακτηριστικό, τη μικρομεσαία οικογενειακή δομή της επιχειρηματικότητας. Έχει χαμηλότερο δανεισμό , μεγαλύτερη ευελιξία και ικανότητα ανάκαμψης όταν παρουσιαστούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Από αυτή την άποψη, είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι οι μικρομεσαίοι που έχουν επιδείξει μεγάλη ελαστικότητα στην απορρόφηση των κραδασμών, θα πάρουν μπρος αμέσως και πρώτοι όταν η οικονομία μας «επαναλειτουργήσει». Αν λοιπόν η Ε.Ε. και η κυβέρνηση τις προστατεύσουν τώρα, θα μας εκπλήξουν θετικά όπως τόσες φορές συνέβη στο παρελθόν.

Πόσο απέχουμε από ένα 4ο Μνημόνιο;

Αν εννοήσουμε ως μνημόνιο κάποιας μορφής συμφωνία με ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για το πώς θα κινηθούμε από ‘δω και πέρα, θα σας έλεγα με βεβαιότητα ότι αυτό θα υπάρξει. Η ελληνική οικονομία και γενικότερα οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα εισέλθουν σε μια νέα κατάσταση, με πολύ αυξημένους τους δείκτες χρέους. Επιμένω, ότι το κυρίαρχο είναι πως θα χειριστεί η Ευρώπη το σκέλος της ανάκαμψης. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι κι ας μην ξεχνάμε ότι δεν έχουμε μόνον εμείς αυτούς τους προβληματισμούς αλλά και αρκετοί εταίροι μας.

Latest Posts

Viral Posts