Μαντώ Μαυρογένους
Viral

Γούρι Μαντώ Μαυρογένους: Το απόλυτο viral

Viral έγινε ένα γούρι από το Μουσείου Μπενάκη το οποίο απεικονίζει τη Μαντώ Μαυρογένους. Η ηρωίδα της Επανάστασης του 1821 απεικονίζεται ως γυναίκα που σφίγγει το μπράτσο της. Μια εικόνα εμπνευσμένη από την αμερικανική πολεμική αφίσα του 1943 με το μήνυμα «We can do it».

Κάτω από το εν λόγω γούρι με τη Μαντώ Μαυρογένους το οποίο κοστολογούταν στα 25 ευρώ στο e-shop του Μουσείου Μπενάκη πριν εξαντληθεί, υπάρχει η υποσημείωση «ΥΓΕΙΑ Κ@@ΛΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑCH». To επίμαχο γούρι ξεσήκωσε πλειάδα σχολίων στα social media…

Μαντώ Μαυρογένους

Η ανακοίνωση του μουσείου

Αργά το απόγευμα το Μουσείο Μπενάκη εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη, πρώτο στην Ελλάδα και με συνεχή παρουσία για πάνω από 40 χρόνια, άνοιξε από νωρίς τον δρόμο σε νέους σχεδιαστές και σε σύγχρονους καλλιτέχνες, με πολλούς από τους οποίους διατηρεί σταθερή συνεργασία. Χωρίς να παρεμβαίνει στα έργα τους, πόσω μάλλον να τα λογοκρίνει, το Πωλητήριο παραμένει δεκτικό στις δημιουργικές θεωρήσεις των καλλιτεχνών που φιλοξενεί, πράγμα που συνέβη και στην περίπτωση του αντικειμένου που κυκλοφόρησε ως πρωτοχρονιάτικο γούρι τον Δεκέμβριο του 2020 και που το τελευταίο εικοσιτετράωρο πυροδότησε συζητήσεις σε μερίδα του κοινού. Το αντικείμενο αυτό, που σχεδιάστηκε από τη δημιουργική ομάδα Β612 και κυκλοφόρησε σε περιορισμένο αριθμό (40 κομμάτια), περιλαμβάνει μια φράση που αποτελεί εδώ και χρόνια το γνωμικό των Β612. Σε κάθε περίπτωση, το εν λόγω γούρι έχει αυτή την στιγμή εξαντληθεί».

Η εξήγηση της δημιουργού

Σημειώνεται εδώ πως πριν από λίγες ημέρες, η δημιουργός των B612, Κατερίνα Σαββοπούλου έλεγε σε συνέντευξή της στο Marie Claire το εξής: «Η Μαντώ είναι το σύμβολο του φεμινισμού. Έπεσε θύμα της πατριαρχίας, δεν ήταν η Τουρκοκρατία που την σκότωσε». Και συμπλήρωσε: «Η Μαντώ δεν δίστασε να κάνει μήνυση στον Υψηλάντη για αθέτηση υπόσχεσης γάμου, αλλά έπρεπε να αποδείξει ότι δεν υπήρξε παρθενοφθορία, πράγμα δύσκολο και υποτιμητικό, οπότε παραιτήθηκε και δεν βρήκε ποτέ το δίκιο της. Πέθανε μόνη και ξεχασμένη στην Πάρο. Πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής της μέσα στην εξαθλίωση, καθώς είχε διαθέσει όλη τη μεγάλη περιουσία της στην Επανάσταση”. «Πατήσαμε» στο πόστερ ως διεθνή γλώσσα για να ενισχύσουμε τη σημειολογία του φυλαχτού».

LEAVE A RESPONSE

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *