διώρυγα σουέζ
Κόσμος

Διώρυγα του Σουέζ: Δεύτερη επιχείρηση απομάκρυνσης του Ever Given

Ξεκίνησε η δεύτερη επιχείρηση ρυμούλκησης του τεράστιου πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, που έχει προσαράξει στη Διώρυγα του Σουέζ.

Σε περίπτωση που αποτύχει ξανά η απόπειρα αποκόλλησης του πλοίου Ever Given, θα γίνει ακόμη μια προσπάθεια το πρωί της Κυριακής 28/3.

Όπως ανέφεραν τρείς επίσημες πηγές που γνωρίζουν την επιχείρηση ρυμούλκησης, για να αποκολληθεί το πλοίο θα πρέπει να απομακρυνθούν τόνοι άμμου γύρω από την πλώρη του.

Οι βυθοκόροι είχαν έως χθες απομακρύνει περίπου 20.000 τόνους άμμου γύρω από την πλώρη του πλοίου. Ωστόσο η επιχείρηση ρυμούλκησης του σκάφους ανεστάλη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Διώρυγα του Σουέζ

Προβλήματα στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα

Το 400 μέτρων πλοίο Ever Given, το οποίο προσάραξε στο νότιο τμήμα της Διώρυγας του Σουέζ εν μέσω ισχυρών ανέμων νωρίς την Τρίτη, προκάλεσε προβλήματα στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα. Καθώς απέκλεισε μια από τις βασικότερες θαλάσσιες διόδους του κόσμου.

Ελπίδες ότι το πλοίο θα έχει αποκολληθεί έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας

«Στόχος μας είναι να τα καταφέρουμε μετά το σαββατοκύριακο, αλλά όλα θα πρέπει να λειτουργήσουν υπέρ αυτού». Δήλωσε αργά χθες στην ολλανδική τηλεόραση ο Πέτερ Μπερντόφσκι, διευθύνων σύμβουλος της Boskalis.

Η Boskalis είναι η ιδιοκτήτρια εταιρία της Smit Salvage, στην οποία ανατέθηκε αυτή την εβδομάδα να βοηθήσει την αιγυπτιακή αρχή της Διώρυγας του Σουέζ (SCA) να αποκολλήσει το σκάφος.

Η εταιρία Smit Salvage έχει εμφανιστεί πάντως πιο επιφυλακτική από τον πρόεδρο της Shoei Kisen, της ιδιοκτήτριας εταιρίας του Ever Given, ο οποίος δήλωσε πως ευελπιστεί το πλοίο να αποκολληθεί σήμερα το βράδυ.

Από την Τετάρτη 24/3 η επιχείρηση ρυμούλκησης

Η αιγυπτιακή αρχή στη Διώρυγα του Σουέζ (SCA) προσπαθεί να αποκολλήσει το σκάφος με βάρος άνω των 220.000 τόνων και μήκος ίσο με τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου.

Το περιστατικό συνέβη την Τρίτη 23/3, εξαιτίας δυνατών ανέμων σε συνδυασμό με αμμοθύελλα. Σύμφωνα με διάφορες πηγές, και έχει προκαλέσει τεράστια συμφόρηση στη θαλάσσια δίοδο.

Σύμφωνα με τη Lloyd’s List, περίπου 200 πλοία ήταν εγκλωβισμένα χθες στις δύο άκρες του καναλιού. Στην περιοχή αναμονής στο μέσο της διώρυγας. Γεγονός που έχει προκαλέσει σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις πετρελαίου και άλλων προϊόντων, με πρόσκαιρη επίπτωση στην τιμή του μαύρου χρυσού.

LEAVE A RESPONSE

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *