το μυστικό του ταντάλου
Απόψεις - Συνεντεύξεις

Το μυστικό του Ταντάλου: Ο συγγραφέας GEORGE GIO μας μιλάει για το νέο του βιβλίο

Ο GEORGE GIO, ο συγγραφέας του μυθιστορήματος «Το μυστικό του Ταντάλου», είναι ένας πραγματικός φίλος της τέχνης. Πιστεύει βαθιά ότι μέσω αυτής, μπορείς να φτιάξεις ένα κόσμο καλύτερο -και γιατί όχι- να τον αλλάξεις.

Το συγγραφικό του δημιούργημα είναι ένα περιπετειώδες ταξίδι στον χρόνο. Μια πυξίδα ζωής, όπως μας περιγράφει στη συνέντευξή του.

το μυστικό του ταντάλου

Δύο ήρωες, μια ατέρμονη εσωτερική αναζήτηση, ένα συνεχές μαγευτικό ταξίδι στον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Η πένα του GEORGE GIO αγγίζει τη ψυχή ακόμη και του πιο απαιτητικού αναγνώστη, γιατί το «Το μυστικό του Ταντάλου» αποτελεί μια στάση ζωής.

Συνέντευξη στην Ελίνα Μπαχαρίδη

 

Γιατί επιλέξατε το ψευδώνυμο GEORGE GIO, πείτε μας λίγα λόγια για τον συγγραφέα που βρίσκεται από πίσω του.

Δεν πιστεύω πως ένα όνομα, ένα βιογραφικό, οι σπουδές, μία επαγγελματική σταδιοδρομία, οι τίτλοι γενικώς, έχουν ιδιαίτερο νόημα. Αυτό που έχει αξία, στην τέχνη γενικά, είναι τα βιώματα του καλλιτέχνη. Κυρίως, το πώς τα φιλτράρει ή τα αναδημιουργεί, προτού τ’ αποτυπώσει στο έργο του.

Άλλωστε, ζούμε σε μία εποχή όπου κατηγοριοποιούμε τους πάντες με ταμπέλες. Δε μου αρέσουν οι ταμπέλες, ποτέ δε μου άρεσαν. Μου αρέσει να ακούω τι έχει να μου πει ο κάθε άνθρωπος. όποια κι αν είναι η ιδιότητά του, και τότε θα βγάλω τα συμπεράσματά μου, επιφυλακτικά και πάλι.

Το έργο του καλλιτέχνη, στην προκειμένη τα γραφόμενά του, είναι που δημιουργούν και τ’ όνομά του, όλα τα υπόλοιπα μπορούν απλώς να αποπροσανατολίσουν τον αναγνώστη. Γι’ αυτό και γράφω:

Μία φωτογραφία τη φθείρει ο χρόνος, ένα βιογραφικό το εμπλουτίζει ο καιρός, μα, το Μυστικό του Ταντάλου, το βιβλίο αυτό, είναι ό,τι πιο αντιπροσωπευτικό απ’ το μέσα μου, θα τολμούσα να πω πως σχεδόν είναι εγώ…

Πώς προέκυψε η συγγραφή;

Πάντα με έλκυε η τέχνη. Από μικρός, ήρθα σε επαφή με διάφορες εκφάνσεις της, με τη ζωγραφική, το θέατρο, τη φωτογραφία. Όμως, αργά ή γρήγορα – σχετικός σχεδόν πάντα ο χρόνος – συνειδητοποίησα πως η συγγραφή είναι η πιο ισχυρή μορφή τέχνης.

Καθώς πλέον πιστεύω, ακράδαντα, ότι με τον λόγο μπορείς, συνήθως με μεγαλύτερη ένταση από τις υπόλοιπες τέχνες, να εξιτάρεις το μυαλό. Να αποκαλύψεις κρυμμένα μυστικά και ν’ αποτυπώσεις διαφορετικές φιλοσοφίες ζωής. Μπορείς να ταξιδέψεις ανά τον κόσμο, να παρακινήσεις πράξεις απλές, καθημερινές ή ακόμη και να εμπνεύσεις κινήματα.

μπορείς ακόμη και ν’ αλλάξεις τον κόσμο…

Ποιο ήταν το εφαλτήριο για το βιβλίο αυτό, «Το μυστικό του Ταντάλου»;

Η αλήθεια είναι πως μέσα από τα προσωπικά μου βιώματα, πολλαπλασιασμένα από τη δύναμη της πληροφορίας (που πλέον είναι πιο χαώδης από ποτέ) συνειδητοποίησα κάποια στιγμή πως σαν οντότητες, σαν άνθρωποι, έχουμε χαθεί στους λαβύρινθους των πρέπει και των μη της κοινωνίας του σήμερα.

Αντιλήφθηκα πως έχουμε χάσει τα νοήματα της ανθρωπιάς και της ζωής. Έτσι άρχισα να γράφω, θέλοντας πίσω από μία όμορφη ιστορία, από μία περιπέτεια χαμένη πίσω στον χρόνο, όταν οι αξίες και τα ιδανικά ήτανε κάπως πιο αγνά, πιο απλά, ν’ αποδώσω μία στάση, μία πυξίδα ζωής. Έτσι κι έγραψα το βιβλίο αυτό, «Το μυστικό του Ταντάλου».

Αυτό αποτελεί δηλαδή «Το μυστικό του Ταντάλου», μία στάση, μία πυξίδα ζωής;

Αυτό είναι το βαθύτερο νόημα του βιβλίου. Περαιτέρω, «Το μυστικό του Ταντάλου» αποτελεί ένα ιστορικό μυθιστόρημα. Κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι μία ωραία ιστορία συνεχούς εσωτερικής αλλά κι εξωτερικής αναζήτησης. Μίας πάλης, μία ευχάριστη και συνάμα δυσάρεστη περιπέτεια, πλαισιωμένη από υπαρξιακά και φιλοσοφικά ερωτήματα των δύο πρωταγωνιστών του, του Αλέξανδρου και της Αγγελικής.

Μέσα από την ιστορία ο αναγνώστης ταξιδεύει στον αρχαίο ελληνικό κόσμο για να θαυμάσει κάποια από τα πιο λαμπρά επιτεύγματά του και να συναντήσει φυσιογνωμίες της εποχής που έμελλαν, με το έργο τους, να διαμορφώσουν μεγάλο μέρος του κόσμου όπως σήμερα το γνωρίζουμε.

Έτσι, οι ήρωες του βιβλίου, θα συναντήσουν προσωπικότητες της αρχαιότητας. Όπως ο Αριστοτέλης, ο Αχιλλέας, ο Πυθαγόρας, ο Λυκούργος, ο Αρχιμήδης, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Σωκράτης… Θα συμμετάσχουν στον Τρωικό πόλεμο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην πολιορκία των Συρακουσών απ’ τους Ρωμαίους, σε διονυσιακά μυστήρια, στη μάχη της Ισσού και του Υδάσπη ποταμού, στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, στους δημοκρατικούς θεσμούς της Αρχαίας Αθήνας…

Θυσιάζοντας μία κανονική ζωή για ν’ ανακαλύψουν Το μυστικό του Ταντάλου, το μυστικό της ίδιας της ζωής…

το μυστικό του ταντάλου

Στην προσωπική σας σελίδα στο Facebook, ως GEORGE GIO – AUTHOR, διάβασα ότι για τις ανάγκες του βιβλίου κοιμηθήκατε δύο νύχτες στο κέντρο της Αθήνας, γιατί;

Στην αρχή του βιβλίου, ο ήρωάς του Αλέξανδρος βρίσκεται σε αδιέξοδο κι αναγκάζεται να χαθεί στο περιθώριο του κέντρου της Αθήνας.

Επιδιώκοντας να μπω στην ψυχοσύνθεση τόσο του ίδιου όσο και των χαρακτήρων που συναντά, είπα να ζήσω την εμπειρία, επιθυμώντας να νιώσω όπως πραγματικά θα ένιωθαν κι οι ήρωές μου… Έτσι βρέθηκα δύο βράδια στο τρίγωνο Μοναστηράκι – Σύνταγμα – πλατεία Κουμουνδούρου, όπου διαδραματίζονται και τα γεγονότα του βιβλίου.

Η αλήθεια είναι πως ένιωσα μεγάλη ανασφάλεια, σχεδόν δεν έκλεισα μάτι, είδα όμως πολλά, μία πόλη διαφορετική, πιο σκοτεινή και θλιβερή, όταν ο συνηθισμένος αστικός κόσμος ακροβολίζεται στη ζεστασιά ενός σπιτιού…

Πού θα μπορέσουν να προμηθευτούν οι αναγνώστες «Το μυστικό του Ταντάλου»;

Προς το παρόν «Το μυστικό του Ταντάλου» διατίθεται μόνο στον ιστότοπο των εκδόσεων ΘΡΥΑΛΛΙΣ, δηλαδή στο www.thriallis.com

Πέρα από τους ήρωες του βιβλίου, τον Αλέξανδρο και την Αγγελική, πώς νιώθει ο συγγραφέας GEORGE GIO μέσα του, τι ανησυχίες έχει ο ίδιος;

Νιώθει, όπως κάθε καλλιτέχνης πιστεύω, μία αστείρευτη θλίψη για πολλά απ’ όσα συμβαίνουν γύρω του, για τον εγωκεντρισμό μιας ικανής μερίδας της ανθρωπότητας.

Ωστόσο νιώθει, ταυτόχρονα, και μία έκδηλη χαρά για την καλοσύνη και το ποιόν πολλών συνανθρώπων του και μία ανεξάντλητη ευδαιμονία, ένα μοναδικό πάθος για το θαύμα της ζωής, που στο τέλος πάντα κυριαρχεί…

Τι θα ήθελε, επιπλέον, να πει ο συγγραφέας GEORGE GIO προς τους αναγνώστες, προς τους συνανθρώπους του;

Διαβάστε, διαβάστε όσο περισσότερο μπορείτε. Διαβάστε διαφορετικές απόψεις, διαφορετικούς πολιτισμούς και κουλτούρες. Ανοίξτε τους ορίζοντές σας κι αγαπήστε, αγαπήστε πραγματικά… Γιατί μόνο όταν κατανοήσουμε κι αποδεχθούμε τη διαφορετικότητα, θα έχουμε αγαπήσει πραγματικά, και, κυρίως, θα έχουμε γίνει ένα κομματάκι πιο ελεύθεροι. Θα έχουμε αλλάξει τον κόσμο μας αλλά κι ολόκληρο τον κόσμο…

LEAVE A RESPONSE

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *