ΓΙΟΧΑΝΣΟΝ
Featured Ελλάδα

Γιόχανσον: Να κάνουμε ευρωπαϊκό θέμα το προσφυγικό

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε η επίτροπος της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης, Ίλβα Γιόχανσον και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης στη Μυτιλήνη. Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου η Ίλβα Γιόχανσον παραδέχθηκε ότι υπάρχει έλλειψη ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής και ότι κάποια νησιά ακριτικά έχουν επωμιστεί το βάρος και αυτό δεν είναι ανεκτό.

«Πρέπει να κάνουμε ευρωπαϊκό το θέμα του προσφυγικού. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν όρια στην υπομονή και ότι αυτά έχουν εξαντληθεί», τόνισε η Ιλ. Γιόχανσον».Παίρνοντας το λόγο ο Ν.Μηταράκης, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι σε καμία περίπτωση το νέο σύμφωνο Μετανάστευσης δεν πρέπει να επιτρέψει τη δημιουργία υπερδομών όμοιες με αυτές της Μόριας.

Ένταση σε Σάμο και Μυτιλήνη

Ένταση επικράτησε το πρωί στη Σάμο κατά την διάρκεια επίσκεψης του Νότη Μηταράκη και της Ιλβα Γιόχανσον στην οποία θέλησαν να μιλήσουν Αφρικανοί πρόσφυγες που παραμένουν στο νησί.

Η ίδια θέλησε αρχικά να τους μιλήσει, αλλά τελικά μπήκε, υπό την προστασία συνοριοφυλάκων, στο αυτοκίνητό που έφυγε με την όπισθεν, καθώς επικρατούσε αναβρασμός.

Ένταση σημειώθηκε και νωρίτερα, όταν περίπου 100 ακροδεξιοί έφτασαν για να εκφράσουν τη διαφωνία τους στην κατασκευή νέας δομής στην θέση «Ζερβού», όπου εκτός από την επίτροπο Μετανάστευσης και τον υπουργό βρισκόντουσαν ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο κ. Μάνος Λογοθέτης, προκειμένου να επιβλέψουν την πρόοδο των εργασιών. και η αναπλ. γενική διευθύντρια της DG HOME, Beate Gminder, ώστε να επιβλέψουν την πρόοδο των εργασιών.

Οι διαμαρτυρόμενοι υποχώρησαν, αφού έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι η νέα δομή θα φιλοξενεί 1.300 πρόσφυγες, αλλά προειδοποίησαν ότι θα υπάρξει πρόβλημα εάν τις ξεπεράσει.

ΓΙΟΧΑΝΣΟΝ

Ο Μουτζούρης αρνήθηκε να συναντήσει την Επίτροπο

Στη συνέχεια, η κ. Γιόχανσον, που βρίσκεται από χθες στην Ελλάδα για διήμερη επίσκεψη στο Βόρειο Αιγαίο, έφτασε στη Λέσβο, όπου κάτοικοι πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις ενάντια στο Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν θα δεχτούν τη μετατροπή των τόπων τους σε φυλακές της Ευρώπης.

Μεγάλος αριθμός ατόμων απέκλεισε το κτήριο της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου στο λιμάνι, όπου είχε προγραμματιστεί συνάντηση της Επιτρόπου και του υπουργού με τον περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη και τους δημάρχους Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη και δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο.

Οι διαδηλωτές έφτασαν έξω από τη Γενική γραμματεία όπου βρίσκεται η Ευρωπαία Επίτροπος. Ενώ αντιπροσωπία της Επιτροπής Αγώνα της επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας.
Ο κ. Μουτζούρης απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους, οι οποίοι στη συνέχεια προχώρησαν σε πορεία προς τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, διαμήνυσε πως «αν θέλει η κ. Γιόχανσον ας συναντηθεί με τους δημάρχους ο ίδιος όμως δεν πρόκειται να συναντηθεί μαζί της».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κύκλοι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σχολιάζοντας τη δήλωση Μουτζούρη σημείωσαν ότι «αν δεν έχει κάτι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να καταθέσει στο διάλογο για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης τότε πράγματι δεν έχει νόημα η συνάντηση».

Μετά από διαπραγματεύσεις αποχώρησαν οι ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας που εμπόδιζαν τους διαδηλωτές από το να φτάσουν στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και stonisi.gr

LEAVE A RESPONSE

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *