συνεδρίαση λοιμωξιολόγων
Featured Ελλάδα

Συνεδρίαση λοιμωξιολόγων: Αλλαγές στο μείγμα των μέτρων

Η σημερινή συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, υπό το βάρος του αρνητικού ρεκόρ κρουσμάτων που σημειώθηκε στις 31/3, θα κρίνει την πορεία των μέτρων απαγόρευσης στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση προτείνεται σταδιακή χαλάρωση στο μείγμα των υφιστάμενων μέτρων. Μια δόση αποσυμπίεσης για τους πολίτες ύστερα από ένα πολύμηνο lockdown.

«Ανάσες ελευθερίας»

Το σκεπτικό πίσω από την κυβερνητική εισήγηση για ένα σταδιακό και με κανόνες άνοιγμα είναι η ανάγκη αποφόρτισης της κοινωνίας. Η οποία δείχνει να είναι στα όρια της και η καλύτερη τήρηση των μέτρων.

Κοινή εκτίμηση των κυβερνητικών στελεχών είναι ότι το υφιστάμενο lockdown έχει συνεισφέρει ότι μπορούσε στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ήρθε η ώρα για μια επαναξιολόγηση για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της κατάστασης.

Επιδίωξη είναι η μεταφορά δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους. Περιορίζοντας κατ’ αυτόν των τρόπο τις συγκεντρώσεις σε σπίτια και χώρους που αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης.

Το πνεύμα αυτής της στρατηγικής περιέγραψε χθες ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης: «Δεν θέλουμε να δώσουμε το σήμα ότι όλα επανέρχονται στην κανονικότητα τους. Αλλά είναι σίγουρα προτιμότερο τώρα που βελτιώνεται ο καιρός να είμαστε διάχυτα σε μεγάλη κλίμακα στην ύπαιθρο. Αντί να βρισκόμαστε σε οικιακές συναθροίσεις».

Τα δεδομένα αναλύθηκαν σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, που πραγματοποιήθηκε στις 20/3 μέσω τηλεδιάσκεψης. Σε αυτήν συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας, ο υπουργός Υγείας, η υπουργός Παιδείας,  ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Σε αυτήν συζητήθηκε η εισήγηση της κυβέρνησης και το πλαίσιο λήψης των αποφάσεων. Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη ο τελευταίος λόγος ανήκει στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που θα κάνει και την τελική εισήγηση προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Συνεδρίαση λοιμωξιολόγων: Πρώτα λιανεμπόριο, μετά τα σχολεία

Το πρώτο μέτρο που μπορεί να αναθεωρηθεί είναι η απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων από το προσεχές Σάββατο. Χωρίς ωστόσο να επέλθουν αλλαγές στην απαγόρευση κυκλοφορίας που θα παραμείνει από τις εννέα το βράδυ έως τις πέντε το πρωί.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη είπε χαρακτηριστικά ότι: «Κι εγώ θεωρώ ότι αν απελευθερωθούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις θα έχουμε μικρότερους συνωστισμούς σε πλατείες και καφέ».

Στόχος, είναι το άνοιγμα «με κάποιο τρόπο» και του λιανεμπορίου. Η εισήγηση που έχει καταθέσει το υπουργείο Ανάπτυξης είναι να ξεκινήσει η λειτουργία των επιχειρήσεων. Με φυσική παρουσία ύστερα από αποστολή μηνύματος στο 13032 και χρονικό όριο για τις αγορές, τις τρεις ώρες.

Επικρατέστερο σενάριο, είναι η αρχή να γίνει με την μέθοδο του click away και στη συνέχεια, οι πρώτοι πελάτες να περάσουν εντός των καταστημάτων. Με βάση και τα όσα συζητούν οι επιστήμονες, αρχικά η χαλάρωση θα αφορά τις μικρές επιχειρήσεις και όχι τα πολυκαταστήματα.

Για μια εβδομάδα αργότερα μετατίθεται το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων. Η επαναλειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει συνδεθεί με την διεξαγωγή self tests σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Με δεδομένο ότι στην καλύτερη περίπτωση θα είναι διαθέσιμα προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας κρίνεται ότι δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν πριν τις 12 Απριλίου.

LEAVE A RESPONSE

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *