Μόσιαλος
Υγεία

Μόσιαλος: Δεν αποκλείω τέταρτο κύμα της πανδημίας (pic)

Ο Ηλίας Μόσιαλος δεν αποκλείει ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας τον Δεκέμβριο, που όμως θα επηρεάσει μικρότερες ομάδες πληθυσμού

Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Covid-19: H επόμενη μέρα στην Υγεία» φιλοξένησε η Generali σε συνεργασία με την Affidea, με κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή Πολιτικής της Υγείας και Διευθυντή του κέντρου Οικονομικών της Υγείας του London School of Economics κ. Ηλία Μόσιαλο.

Μόσιαλος

Απαντώντας στο ερώτημα για το πότε θα εισέλθουμε σε συνθήκες κανονικότητας, ανέφερε ότι αυτό θα συμβεί όταν θα έχει εμβολιαστεί ποσοστό μεγαλύτερο του 60% του ελληνικού πληθυσμού ή το 70% -75% των άνω των 50 ετών και υπογράμμισε την ανάγκη μελέτης για ανοσία του πληθυσμού και την παρακολούθηση εξέλιξης των μεταλλάξεων του ιού, καθώς δεν αποκλείεται ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας τον Δεκέμβριο, που όμως θα επηρεάσει μικρότερες ομάδες πληθυσμού και ομάδες που δεν έχουν εμβολιαστεί (π.χ. αρνητές εμβολίων).

Ο ίδιος ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία και την ψυχραιμία του για τις εξελίξεις, εφόσον οι εμβολιασμοί προχωρήσουν ομαλά.

Σε ό,τι αφορά στις επιπτώσεις του κορωνοϊού στον οργανισμό, ο κ. Μόσιαλος ανέφερε ότι έχουν παρατηρηθεί νεφρολογικές, καρδιακές και νευρολογικές επιπτώσεις στην υγεία και ότι οι έρευνες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Σημαντικές όπως είπε είναι και οι επιπτώσεις του lockdown στην ψυχική υγεία, οι οποίες θα πρέπει να συνεκτιμηθούν, ειδικά σε νεότερες ομάδες πληθυσμού.

Μόσιαλος για εμβόλιο AstraZeneca

Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής του εμβολίου της AstraZeneca στις ΗΠΑ, σχολιάζει ο καθηγητής πολιτικής υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν αναφορικά με τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της AstraZeneca, δύο δόσεις του εμβολίου με μεσοδιάστημα 4 εβδομάδων παρέχουν 79% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη συμπτωματικού COVID-19.

Την ίδια ώρα, από τις δοκιμές προκύπτει 100% αποτελεσματικότητα πρόληψης ενάντια σε σοβαρή ή κρίσιμη ασθένεια και νοσηλεία, μετά τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Τέλος, ο Ηλίας Μόσιαλος επισημαίνει για το θέμα που προκάλεσε αναταράξεις στη διαδικασία εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ευρώπη, πως δεν καταγράφηκε αυξημένος κίνδυνος θρόμβωσης ή περίπτωση εγκεφαλικής αιμορραγίας στη συγκεκριμένη κλινική δοκιμή μεταξύ των 21.583 συμμετεχόντων που έλαβαν τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου.

LEAVE A RESPONSE

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *