ΣΚΡΕΚΑΣ
Οικονομία

Σκρέκας: «Ηλεκτρική ενέργεια σε ανταγωνιστικές τιμές»

Τα εργαλεία για την εξασφάλιση ηλεκτρικής ενέργειας σε ανταγωνιστικές τιμές ανέπτυξε σε συνέντευξή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Ειδικότερα, ο κ. Σκρέκας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» τόνισε πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται «στην τόνωση του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της ανάπτυξης διεθνών διασυνδέσεων, στους διαγωνισμούς για την αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές και στη σύναψη διμερών πράσινων συμβολαίων»

Παράλληλα, ο κ. Σκρέκας πρόσθεσε πως «για την προστασία των πιο ευάλωτων νοικοκυριών, έχουμε προχωρήσει στην επέκταση της ρύθμισης που αφορά στην επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος για πολίτες, οι οποίοι αποδεδειγμένα αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους».

 Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

Για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων και των υδάτων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας ο κ. Σκρέκας επισήμανε ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας διαθέτει την τεχνογνωσία και θα μπορούσε να επεκτείνει τη δραστηριότητά της και σε άλλους κλάδους εκτός από την ενέργεια, πάντα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι το 37% των πόρων θα διοχετευθεί σε «πράσινες» δράσεις στις οποίες περιλαμβάνεται το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. υπουργός «μέσα στο καλοκαίρι, θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε όχι ένα, αλλά δύο προγράμματα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης: το ένα θα αφορά στα νοικοκυριά και το άλλο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οι συνολικές επενδύσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων θα ανέλθουν σε πάνω από 3 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία.

Συγκεκριμένα, για την επιδότηση των κατοικιών, θα δίνεται προτεραιότητα στα κτίρια με τη μεγαλύτερη ανάγκη ενεργειακής αναβάθμισης, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ των κριτηρίων της παλαιότητας του κτιρίου, του βαθμού της ενεργειακής απόδοσης και των βαθμοημερών – δηλαδή των ημερών ψύχους και υπερβολικής ζέστης».

Τέλος ερωτηθείς για το θέμα της ενεργειακής φτώχειας ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι «στον νέο κύκλο του προγράμματος θα στηρίξουμε σημαντικά τα ευάλωτα νοικοκυριά, τις πολυμελείς οικογένειες και εκείνες που έχουν μέλος με αναπηρία.

Στόχος μας είναι η μείωση του αποτυπώματος των ενεργειακά φτωχών νοικοκυριών κατά 50% έως το 2025 και κατά 75% έως το 2030».

 

LEAVE A RESPONSE

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *