Εστίαση
Featured Ελλάδα

Εστίαση: Η πολύμηνη καραντίνα έχει διαλύσει τον κλάδο

Στο ζύγι φαίνεται πως… βάζουν οι κυβερνώντες τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων που ασχολούνται με την εστίαση, καθώς την ώρα που ανοίγουν το λιανεμπόριο επιμένουν να κρατούν κλειστό αυτόν τον πολύ αποδοτικό για την οικονομία κλάδο.

Γράφει η Χρυσάνθη Κρητικού

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΕ, το 43% των εστιατορίων και αναψυκτηρίων δεν πρόκειται να λειτουργήσει ξανά, ενώ οι απώλειες υπερβαίνουν τα 2,5 δισ. ευρώ, μόνο το 2020.

Εστίαση

Οι επιχειρηματίες που ασχολούνται με την εστίαση βρίσκονται πλέον σε απόγνωση -ειδικά εκείνοι που δεν λειτουργούν ούτε με delivery- και δηλώνουν πως, αφού δεν άνοιξαν τώρα, δεν θα καταφέρουν να ανοίξουν ποτέ.

Ιδιοκτήτες εστιατορίων και καφέ αναφέρουν στα PIPERATA.GR, ότι πολύμηνη καραντίνα έφερε οικονομικό μαρασμό σ’ έναν κλάδο που συνεισφέρει σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας.

«Από την στιγμή που δεν έχουμε έσοδα και δεν λαμβάνουμε τις επιστρεπτέες προκαταβολές ούτε εντασσόμαστε στις ευνοϊκές ρυθμίσεις η μόνη επιλογή που έχουμε είναι να κλείσουμε», υποστηρίζουν χαρακτηριστικά.

Εστίαση

«Πως θα ανοίξουμε όταν ο τζίρος μας είναι μηδενικός και οι υποχρεώσεις μας αθροίζονται συνέχεια», αναρωτιέται η ιδιοκτήτρια καφέ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Η ίδια υπογραμμίζει επιπλέον ότι τα προϊόντα έχουν λήξει και θα πρέπει να λάβουν καινούργιες προμήθειες, πράγμα αδύνατον, καθώς το ταμείο είναι παντελώς άδειο.

«Αν μας είχαν επιτρέψει να δουλέψουμε την Σαρακοστή θα μπορούσαμε ως το Πάσχα να παίρναμε μια μικρή ανάσα», συμπληρώνει ιδιοκτήτρια μεζεδοπωλείου με ψαρικά είδη στην ίδια περιοχή.

Παπαθανάσης: «Μετά το Πάσχα η εστίαση»

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, αναφέρθηκε το πρωί της Τρίτης, 6 Απριλίου Στον χρόνο επανεκκίνησης της εστίασης αλλά και στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτή.

Ο κ. Παπαθανάσης, σημείωσε μεταξύ άλλων πως «όταν θα είμαστε στην κατάλληλη στιγμή, θα επιτραπεί να λειτουργήσει η εστίαση. ΄

Προφανώς, το βλέπουμε κάποια στιγμή μετά το Πάσχα. Έχουμε μια χώρα που μπορεί να λειτουργήσει η εστίαση και σε εξωτερικούς χώρους.

Εστίαση

Πέρυσι ξεκινήσαμε την λειτουργία της εστίασης σε εξωτερικούς και ημι-υπαίθριους χώρους.

Υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσει έτσι. Φαίνεται όμως ότι αυτό θα συμβεί μετά το Πάσχα

Παράλληλα, ο κ. Παπαθανάσης γνωστοποίησε ότι εντός Μαΐου θα εκταμιευθούν οι πόροι του πακέτου στήριξης της εστίασης.

LEAVE A RESPONSE

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *