Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021

Ροή ειδήσεων

Παγκόσμια ημέρα υγείας: Ίσες ευκαιρίες για όλους στην περίθαλψη

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα υγείας, ο ΠΟΥ απευθύνει κάλεσμα σε συμμετοχή σε μια νέα εκστρατεία για το χτίσιμο ενός πιο δίκαιου και υγιέστερου κόσμου. Αυτό είναι και το φετινό σύνθημα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο κόσμος είναι άνισος και όπως έδειξε ο COVID-19, ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν πιο υγιείς και να έχουν καλύτερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας από άλλους. Αποκλειστικά λόγω των συνθηκών κάτω από τις οποίες γεννιούνται, μεγαλώνουν, ζουν, εργάζονται και γερνούν.

παγκόσμια ημέρα υγείας

Παγκόσμια ημέρα υγείας: Να έχουν όλοι ίσες ευκαιρίες

Σε όλο τον κόσμο, κάποιες ομάδες αγωνίζονται για να καλύψουν τα έξοδα διαβίωσής τους με ελάχιστο ημερήσιο εισόδημα. Αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης και εκπαίδευσης, έχουν λιγότερες ευκαιρίες απασχόλησης και βιώνουν μεγαλύτερη φυλετική ανισότητα. Τέλος, έχουν μικρή ή καθόλου πρόσβαση σε ασφαλή περιβάλλοντα, καθαρό νερό και αέρα, επισιτιστική ασφάλεια και υπηρεσίες υγείας.

Αυτό οδηγεί σε περιττή ταλαιπωρία, ασθένειες που μπορούν να αποφευχθούν και πρόωρο θάνατο. Παράλληλα, βλάπτει τις κοινωνίες και τις οικονομίες.

Ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι αυτό είναι άδικο και μπορεί να προληφθεί. Γι’ αυτό καλεί τους ηγέτες να διασφαλίσουν συνθήκες διαβίωσης και εργασίας που συμβάλλουν στην καλή υγεία.

Ταυτόχρονα, καλεί τις κυβερνήσεις να παρακολουθούν τις ανισότητες στον τομέα της υγείας και να διασφαλίζουν ότι όλοι οι άνθρωποι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, όταν και όπου τις χρειάζονται.

Η παγκόσμια κρίση του κορωνοϊού

Ο COVID-19 έχει πλήξει σκληρά όλες τις χώρες, αλλά ο αντίκτυπός του ήταν μεγαλύτερος στις ήδη ευάλωτες κοινότητες, οι οποίες είναι πιο εκτεθειμένες στην ασθένεια, έχουν λιγότερες ευκαιρίες πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και περισσότερες πιθανότητες δυσμενών επιπτώσεων, αποτέλεσμα των μέτρων που εφαρμόστηκαν για τον περιορισμό της πανδημίας.

Ο ΠΟΥ δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι όλοι, παντού, μπορούν να εξασφαλίσουν το δικαίωμα στην καλή υγεία.

Latest Posts

Viral Posts