Τετάρτη, 14 Απριλίου, 2021

Ροή ειδήσεων

Αγιά Σοφία: Παραιτήθηκε ο ιμάμης μετά από πιέσεις

Την παραίτησή του υπέβαλλε ο ιμάμης της Αγίας Σοφίας ύστερα από έντονες παρασκηνιακές ενέργειες και πιέσεις της κυβέρνησης Ερντογάν στην Τουρκία.

Ο ιμάμης είχε αναλάβει τα καθήκοντά του στην Αγιά Σοφία το περασμένο καλοκαίρι όταν ο Ναός μετατράπηκε σε τζαμί, μια κίνηση που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

ιμάμης

«Πλήρωσε» για τα σχόλια του στα social media

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα τα δημόσια σχόλια του Μεχμέτ Μποϊνουκαλίν, κυρίως αυτά που ανέβαζε στα social media, έφερναν σε δύσκολη θέση την τουρκική κυβέρνηση. Αν και υπερσυντηρητικός αλλά και ιδιαίτερα μορφωμένος ο ιμάμης είχε τον τρόπο του να εκφράζει τις συντηρητικές μάζες. Άφηνε δηλαδή το στίγμα του δημιουργώντας προβλήματα στο κυβερνών ΑKP του Ταγίπ Ερντογάν.

Σε μία σειρά από θέματα, από τις γυναικοκτονίες μέχρι την οικονομική πολιτική, ο ιμάμης είχε διατυπώσει θέσεις που δεν συμβάδιζαν με όσα προωθεί Ερντογάν. Ούτε όμως είχαν σχέση με την προοδευτική Τουρκία και τη νεολαία.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Για τον όρο γυναικτονία ο Μποϊνουκαλίν πιστεύει ότι χρησιμοποιείται “για να στρέψει τις γυναίκες κατά των ανδρών”. Και αυτή η άποψη διατυπώθηκε ανήμερα την ημέρα της Γυναίκας ενώ οι γυναικτονίες στην Τουρκία είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Παράλληλα, διαφώνησε και με την αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τουρκική τράπεζα. Μία κίνηση που είχε ως στόχο τη διάσωση της τουρκικής λίρας της οποίας η αξία κατρακυλά συνεχώς τους τελευταίους μήνες έναντι του δολαρίου.

Η έντονη αυτή πολιτικοποίηση προκάλεσε πολιτική αμηχανία στο AKP και μετά τις σχετικές πιέσεις οι κυβερνητικοί κύκλοι εξασφάλισαν την παραίτηση του ιμάμη. Μερικούς μήνες μόλις μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Latest Posts

Viral Posts