Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021

Ροή ειδήσεων

Καραμανλής: Σκληρή απάντηση σε Σημίτη και σαφής προειδοποίηση σε Μητσοτάκη

Σε δήλωση-«βόμβα», μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου (ΑΠΕ), σχετικά με την Συμφωνία του Ελσίνκι και όσα ανιστόρητα ισχυρίστηκε ο Κώστας Σημίτης, αλλά και τις διερευνητικές διαπραγματεύσεις που πραγματοποιεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προέβη ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Γράφει ο Πάρις Κουρτζίδης

Η δήλωση αυτή του κ. Καραμανλή έρχεται σε απάντηση του προκλητικού άρθρου που δημοσίευσε το Σαββατοκύριακο στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο Κώστας Σημίτης, αλλά και ως προειδοποίηση μετά την ύποπτη και απαράδεκτη σιωπή του Μεγάρου Μαξίμου.

Η παρέμβαση Καραμανλή τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, εκτός των άλλων, συνιστά ασφαλώς ενδιαφέρουσα πολιτική κίνηση, αφενός διότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι πλέον από τους ανθρώπους που δημοσίως μιλούν σπανιότατα (μόνο για εθνικά θέματα) και αφετέρου επειδή τους αμέσως επόμενους μήνες θα κριθούν πολλά στο πεδίο των ελληνοτουρκικών.

Διαβάζοντας δε κανείς κάτω από τις γραμμές και τις λέξεις, αλλά και γνωρίζοντας το πως σκέφτεται, ενεργεί και εκφράζεται προειδοποιητικά ο Κώστας Καραμανλής, διαπιστώνει ότι η σημερινή του δήλωση δεν αποτελεί μόνο απάντηση σε Σημίτη, αλλά πρωτίστως συνιστά το δεσμευτικό πλαίσιο στο οποίο οφείλει να κινηθεί ο σημερινός πρωθυπουργός.

«Είναι πράγματι αληθές ότι έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις με τον κ. Σημίτη και όσους συμμερίζονται τις απόψεις του. Για εμάς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Δεν διαπραγματευόμαστε εθνική κυριαρχία και δεν την θέτουμε στην κρίση κανενός. Μοναδικό θέμα προς επίλυση με την Τουρκία: η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Διαφορετικές αντιλήψεις θα με βρίσκουν πάντα αντίθετο», υπογραμμίζει με ιδιαίτερο νόημα στο κλείσιμο της δήλωσής του ο πρώην πρωθυπουργός, φωτογραφίζοντας εμμέσως πλην σαφώς και τον νυν πρωθυπουργό, όπως και το στενό επιτελείο συνεργατών του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως σας είχε προαναγγείλει η στήλη «Πιπεράτα Παρασκήνια» ο Κώστας Καραμανλής είναι σφόδρα δυσαρεστημένος με τις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και με τη σιωπή που επέδειξε αμέσως μετά τα όσα ανεκδιήγητα ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός των Ιμίων…

Το Piperata.gr με αποκλειστικό δημοσίευμα προ 3 μηνών (διαβάστε περισσότερα εδώ) είχε αποκαλύψει τις πρωτοβουλίες που θα έπαιρνε ο κ. Καραμανλής (έπονται κι άλλες), σε περίπτωση που τις έκρινες αναγκαίες για το εθνικό συμφέρον. Ωστόσο, είχε δώσει περίοδο χάριτος στον κ. Μητσοτάκη.

Καραμανλής: Σοβαρή η κατηγορία κατά Σημίτη

Ο κ. Καραμανλής κατηγορεί τον προκάτοχό του ότι διαπραγματευόταν την παραπομπή της εδαφικής μας ακεραιότητας στην δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης, εισηγούμενος στις ΗΠΑ και την ΕΕ να προτρέψουν την Τουρκία να παραπέμψει ακόμα και το θέμα των Ιμίων και των «γκρίζων ζωνών».

Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή δημόσια κατηγορία κατά της κυβέρνησης Σημίτη που θα προκαλέσει πολιτικές αντιδράσεις και έρχεται σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή που οι απόψεις του εκσυγχρονιστικού μπλοκ αλλά και του ιδίου του κ. Σημίτη επιχειρούν να διαμορφώσουν την γενικότερη συζήτηση περί τις διερευνητικές επαφές και το πλαίσιο των ελληνοτουρκικών.

Η κατακλείδα, δε, της ανακοίνωσης Καραμανλή εκλαμβάνεται αβίαστα και ως «σύσταση» προς την παρούσα κυβέρνηση σχετικά με το πως πρέπει να διαχειριστεί το θέμα.

«Για εμάς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Δεν διαπραγματευόμαστε εθνική κυριαρχία και δεν την θέτουμε στην κρίση κανενός. Μοναδικό θέμα προς επίλυση με την Τουρκία: η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Διαφορετικές αντιλήψεις θα με βρίσκουν πάντα αντίθετο.»

«Έχω πάντα επιφυλάξεις ως προς το κατά πόσο αυτές οι δημόσιες τοποθετήσεις διευκολύνουν τον χειρισμό κρίσιμων εθνικών θεμάτων και, μάλιστα, σε μια δύσκολη φάση τους που είναι τώρα σε εξέλιξη.

Όμως, η εμμονή και η συνεχής επανάληψη επιβάλλουν να ειπωθούν τελικά κάποια πράγματα, για λόγους ιστορικής ακρίβειας. Και αφού παραβλέψω την αναφορά σε μια συνάντηση που δεν έγινε ποτέ με αυτήν τη σύνθεση και με αυτό το περιεχόμενο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

Η βαρυσήμαντη δήλωση Καραμανλή

Ο πρώην πρωθυπουργός, με τη γραπτή δήλωσή του, ξεκαθάρισε σε αυστηρό τόνο το πλαίσιο των ελληνοτουρκικών διαφορών, απευθυνόμενος εμμέσως πλην σαφώς προς τον πρωθυπουργό, αλλά και κάθε ξένο παράγοντα, το περιεχόμενο της οποίας έχει ως ακολούθως:

«Συνεχίζει ο κ. Σημίτης να γράφει για τη λεγόμενη “επιτυχία” του Ελσίνκι. Έχω πάντα επιφυλάξεις ως προς το κατά πόσο αυτές οι δημόσιες τοποθετήσεις διευκολύνουν τον χειρισμό κρίσιμων εθνικών θεμάτων και, μάλιστα, σε μια δύσκολη φάση τους που είναι τώρα σε εξέλιξη. Όμως, η εμμονή και η συνεχής επανάληψη επιβάλλουν να ειπωθούν τελικά κάποια πράγματα, για λόγους ιστορικής ακρίβειας. Και αφού παραβλέψω την αναφορά σε μια συνάντηση που δεν έγινε ποτέ με αυτήν τη σύνθεση και με αυτό το περιεχόμενο.

Για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους: η δήθεν “επιτυχημένη” στρατηγική του Ελσίνκι οδηγούσε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, την ελληνική κυριαρχία νησιών και βραχονησίδων, στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης!

Από τα Ίμια μέχρι το Ελσίνκι, η κυβέρνηση Σημίτη ζητούσε ουσιαστικά από ΗΠΑ και Ευρωπαίους εταίρους να ωθήσουν την Τουρκία να προσφύγει στη Χάγη εναντίον μας για τα Ίμια και τις λεγόμενες “γκρίζες ζώνες”.

Φρόντιζε να συμπεριληφθούν αντίστοιχες προβλέψεις στα επίσημα Ευρωπαϊκά κείμενα. Δεν έχει ξανασυμβεί κράτος, και μάλιστα Ευρωπαϊκό, να ζητά από όλον τον κόσμο να θέσει τρίτο κράτος σε δικαστική αμφισβήτηση την εδαφική του ακεραιότητα!

Με τη συμφωνία της Μαδρίτης τον Ιούλιο 1997, έγινε και ένα ακόμα σοβαρό ολίσθημα. Αναγνώρισε ότι η Τουρκία έχει νόμιμα, ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα στο Αιγαίο, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική της κυριαρχία και ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να ασκήσει μονομερώς κανένα δικαίωμά της! Προφανώς ούτε το μονομερές δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, όπως ρητά προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο για όλες τις χώρες.

Το 1999 με το Ελσίνκι, η ΕΕ ως Πόντιος Πιλάτος θα προωθούσε την προσφυγή της Τουρκίας στη Χάγη εναντίον μας για “εκκρεμείς συνοριακές διαφορές και άλλα συναφή θέματα”, μέχρι τα τέλη του 2004! Όχι μόνο για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ που είναι η μόνη διαφορά που αναγνωρίζουν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 1974. Και όχι από κοινού με την Ελλάδα με συνυποσχετικό. Μονομερώς!

Δηλαδή, η Τουρκία θα προσδιόριζε μόνη της τα επίδικα θέματα. Και, καθώς η Ελλάδα αποδεχόταν ακόμα τότε την υποχρεωτική δικαιοδοσία της Χάγης, δεν θα είχε επιλογή.

Αυτομάτως αποδεχόταν το άνευ προηγουμένου: ότι εδάφη της, κυριαρχία της και ό,τι άλλο θεωρούσε η Τουρκία “συναφές” θα ετίθεντο υπό δικαστική αίρεση. Και, ενώ στο Ελσίνκι η Τουρκία κέρδιζε αυτό που διακαώς επεδίωκε επί 36 χρόνια, δηλαδή τον χαρακτηρισμό της ως υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ, η Ελλάδα δεν φρόντισε να λάβει ως αντάλλαγμα ούτε καν τα αυτονόητα: την άρση του casus belli και τον έμπρακτο σεβασμό από την Άγκυρα του διεθνούς δικαίου στο σύνολό του, ιδίως δε του Δικαίου της Θάλασσας. Αντιθέτως, θέταμε οι ίδιοι την εδαφική μας ακεραιότητα υπό επανεξέταση.

Στο άρθρο του κ. Σημίτη αναφέρεται μάλιστα ότι διαφορά μας προς επίλυση με την Τουρκία δεν είναι μόνον η υφαλοκρηπίδα, αλλά και τα χωρικά μας ύδατα! Από πότε; Και μας εγκαλεί ότι τάχα δεν αξιοποιήσαμε το Ελσίνκι, για να “επιλύσουμε” και αυτό το ζήτημα! Φαίνεται, γι’ αυτό η κυβέρνηση Σημίτη διαπραγματευόταν με την Τουρκία αποκλειστικά το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μ.! Για να “επιλύσει” το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας – που το Ελσίνκι έκανε πακέτο με όλες τις τουρκικές διεκδικήσεις – με τρόπο αποδεκτό από την Τουρκία!

Το Δεκέμβριο 2004, όταν κρινόταν η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στις Βρυξέλλες, η δική μας προτεραιότητα ήταν πράγματι η απεμπλοκή μας από το τετελεσμένο του Ελσίνκι.

Πίστευα και πιστεύω ότι, πέραν της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ, τίποτε άλλο από όσα θέτει η Τουρκία δεν μπορεί να τεθεί υπό διαπραγμάτευση ή δικαστική αίρεση. Το προηγούμενο του Ελσίνκι ήταν πλέον πραγματικότητα, αλλά έπρεπε να αποδυναμωθεί.

Προσθέσαμε τη διατύπωση ότι στη Χάγη θα πάμε “εφόσον απαιτείται”, για να αποφύγουμε να συρθούμε για θέματα που δεν υφίστανται. Διαμορφώσαμε μία νέα στρατηγική που μετέτρεπε τα προβλήματα με την Τουρκία από ελληνο-τουρκικά σε Ευρω-τουρκικά. Η ΕΕ, από το να παραπέμπει την εδαφική μας ακεραιότητα στη Χάγη, γεγονός αδιανόητο, επόπτευε πλέον η ίδια και με τη δική μας ενεργό συμμετοχή τη συμμόρφωση της Τουρκίας με τις σχέσεις καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο, ως προαπαιτούμενο της ενταξιακής διαδικασίας (Διαπραγματευτικό Πλαίσιο με την Τουρκία, Οκτώβριος 2005).

Πρόσθετη απόδειξη των κινδύνων που περιέκλειε το Ελσίνκι είναι ότι αυτό ενταφιάστηκε και τυπικά τον Ιανουάριο 2015, από την κυβέρνηση Σαμαρά.

Με δήλωση που κατέθεσε ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος στα Ηνωμένα Έθνη, η χώρα μας δεν αναγνωρίζει την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης για θέματα εδαφικής μας κυριαρχίας, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών μας υδάτων.

Είναι πράγματι αληθές ότι έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις με τον κ. Σημίτη και όσους συμμερίζονται τις απόψεις του. Για εμάς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Δεν διαπραγματευόμαστε εθνική κυριαρχία και δεν την θέτουμε στην κρίση κανενός. Μοναδικό θέμα προς επίλυση με την Τουρκία: η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Διαφορετικές αντιλήψεις θα με βρίσκουν πάντα αντίθετο.»

 

Latest Posts

Viral Posts