ενόργανη γυμναστική
Ελλάδα

Ενόργανη γυμναστική: Νέα καταγγελία με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες

Μετά τις 22 καταγγελίες αθλητών στην ενόργανη γυμναστική που προκάλεσαν εισαγγελική έρευνα, έρχεται να προστεθεί ακόμη μια. Οι λεπτομέρειες τις οποίες είναι πραγματικά ανατριχιαστικές.

Η πρώην αθλήτρια της ρυθμικής, Αναστασία Σταυρακάκη, περιγράφει τις βάρβαρες πρακτικές και τις κακοποιητικές συμπεριφορές που επικρατούν στον κύκλο της ενόργανης γυμναστικής.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Mega, η Αναστασία Σταυρακάκη αποκάλυψε ότι βίωσε ένα «Γολγοθά» από την ηλικία των 5 ετών. Όταν και ξεκίνησε να ασχολείται με την ενόργανη γυμναστική.

«Μου στραμπούληξε το χέρι, επειδή είχα βάλει 100 γραμμάρια»

«Όταν ήμουνα εγώ πέντε χρονών, με είχε ζυγίσει τότε η προπονήτρια και είχα βάλει 100 γραμμάρια. Η ζυγαριά ήταν ακριβείας, λες και ήμασταν κομμάτια από κρέας, 50 γραμμάρια, 100, 70 γραμμάρια»

Και επειδή είχα παχύνει, μου είχε στραμπουλήξει το χέρι. Η πρώτη φορά που έγινε που ακόμα ήμουν σε ατομικό σύλλογο δεν ήμουνα εθνική Ελλάδος ή επίλεκτο στα πέντε. Επειδή είχα παχύνει να είχα βάλει 100 γραμμάρια. Αργότερα άλλαξα προπονητή…»

«Όταν είσαι τόσο μικρή ηλικία, νομίζεις ότι έτσι είναι τα πράγματα, δεν ξέρεις ότι όχι, αυτό είναι κακοποίηση και ότι δεν κάνει η προπονήτρια να σου γυρίσει το χέρι, δεν κάνει η προπονήτρια να σε τραβήξει από τα μαλλιά και να σε σύρει. Δεν το ξέρεις όμως εσύ.»

«Εσύ πας σε ένα άθλημα που το αγαπάς και θεωρείς ότι έτσι είναι, ότι είναι φυσιολογικό όλο αυτό. Αυτό το θεωρείς πια μέχρι που αποσύρεται, δηλαδή εγώ το θεωρούσα ότι ήταν φυσιολογικά τα πράγματα έτσι μέχρι το ’14 που σταμάτησα από την Εθνική Ελλάδος.»

Η κυρία Σταυρακάκη αναφέρθηκε και στα όσα έγιναν μετέπειτα στην πορεία της, στα επίλεκτα τμήματα.

«Εκεί πέρα ήταν τα πράγματα που είδα και άλλες συναθλήτριες μου που μας πατούσαν κάτω και κάθονταν πάνω μας, για να ανοίξουν τα πόδια. Αυτό τότε το θεωρούσαμε ότι είναι ένα άθλημα ευλυγισίας, οπότε λέγαμε ότι πως θα είμαστε ευλύγιστες. Θυμάμαι ξεκινήσαμε τότε δώδεκα παιδιά από τα 12 ουσιαστικά. Από αυτά μπήκαν Εθνική Ελλάδος τα τρία γιατί τα περισσότερα – πριν τα διώξουν – έφευγαν από μόνα τους».

Μας βάζανε να κάνουμε σπαγκάτ και η προπονήτρια καθόταν από πάνω μας και εμείς που ήμασταν παιδάκια ούρλιαζαν και κλαίγαμε και έλεγε θα μετρήσουμε έως το 50. Το ίδιο γινόταν και με τους ώμους: μας γυρνούσαν μπρούμυτα και μας πίεζαν τους ώμους να ακουμπήσουν στο πάτωμα. Το ίδιο γινόταν με τη μέση. Με όλο το σώμα μας γινόταν αυτό. Γι αυτό και η ρυθμική είναι ένα άθλημα που έχουν οι αθλήτριες πάρα πολύ μεγάλη ελαστικότητα.

LEAVE A RESPONSE

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *