ΚΙΝΑΛ
Featured Πολιτική

ΚΙΝΑΛ: Κροκοδείλια δάκρυα για την ψήφο των αποδήμων

Κροκοδείλια δάκρυα χύνουν το Κίνημα Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ) και η επικεφαλής του Φώφη Γεννηματά για το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων Ελλήνων.

Και όμως, το γεγονός ότι καθυστερήσαμε τόσα χρόνια ως χώρα να καθιερώσουμε την ψήφο των αποδήμων και αν ο σημερινός νόμος είναι εξαιρετικά περιοριστικός –σχεδόν απαγορευτικός– για την ψήφο του Απόδημου Ελληνισμού οφείλεται, και μάλιστα αποκλειστικά, στο ΠΑΣΟΚ και στον τότε πρόεδρό του, τον Γιώργο Παπανδρέου.

Το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε το 2009

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με μια σωστή χρονολογική σειρά.

Τον Φεβρουάριο του 2009, η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή με υπουργό Εσωτερικών τον Προκόπη Παυλόπουλο κατέθεσαν στη Βουλή σχέδιο νόμου για την ψήφο των αποδήμων.  Ήταν το πιο δημοκρατικό -μακράν πιο δημοκρατικό από το σημερινό- και σύμφωνο με το Σύνταγμα σχέδιο νόμου για τους αποδήμους.

Και αυτό γιατί έδινε το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους αποδήμους που έχουν την Ελληνική Ιθαγένεια και είναι, κατά συνέπεια, εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους Δήμου του Ελληνικού Κράτους.

Επίσης το σχέδιο νόμου προέβλεπε ότι οι απόδημοι θα ψήφιζαν κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων μόνο, και όχι συγκεκριμένους υποψηφίους.

Επιπλέον στο σχέδιο νόμου υπήρχε πρόνοια ότι οι απόδημοι θα ψήφιζαν στην περιοχή που ζουν, με βάση ειδικούς εκλογικούς καταλόγους οι οποίοι συντάσσονται με απλή δήλωση του ενδιαφερομένου, φυσικά ύστερα από ενδελεχή έλεγχο του Υπουργείου Εσωτερικών.

Τέλος στο σχέδιο νόμου προβλεπόταν ότι ο νόμος θα ξεκινούσε να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2011.

Η κωλοτούμπα του Γιώργου Παπανδρέου

Επειδή το Σύνταγμα (άρθρο 51 παρ.4) προβλέπει ότι το σχέδιο νόμου για την ψήφο των αποδήμων ψηφίζεται με ειδική αυξημένη πλειοψηφία (των 2/3 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή με πλειοψηφία 200 βουλευτών), είχε γίνει μεγάλη διαβούλευση πριν, σε ειδική επιτροπή που είχαν συστήσει τα δύο συναρμόδια υπουργεία, το Εσωτερικών υπό τον κ. Παυλόπουλο και το Εξωτερικών υπό την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.  Το ΠΑΣΟΚ, -ΚΙΝΑΛ σήμερα, που μετείχε στην Επιτροπή, είχε συμφωνήσει, οπότε και μόνο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αρκούσαν για να ψηφισθεί το σχέδιο νόμου.

Υπό τις συνθήκες αυτές το σχέδιο νόμου κατατέθηκε στη Βουλή, τον Φεβρουάριο του 2009.  Και μόλις άρχισε η συζήτηση, κατέφθασε ο τότε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και «τορπίλισε» την ψηφοφορία λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζει το σχέδιο νόμου και ως κυβέρνηση «θα φέρει καλύτερο και πληρέστερο νόμο». Νόμο που φυσικά δεν έφερε ποτέ φυσικά.

Για να είμαστε λοιπόν σαφείς: Αν καθυστέρησε πάνω από 10 χρόνια ο νόμος για την ψήφο των αποδήμων και αν σήμερα είναι, όπως είπαμε, πολύ περιοριστικός για τους αποδήμους, αποκλειστικώς υπεύθυνο είναι το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ και ο γνωστός για την πολιτική του ανευθυνότητα και τη μικροκομματική λογική του Γιώργος Παπανδρέου.  Σε αυτούς πρέπει να δώσουν την απάντηση οι απόδημοι όταν έρθει η ώρα των εκλογών.

Προκειμένου να είμαστε ακριβείς και τεκμηριωμένοι στην ενημέρωση των αναγνωστών παραθέτουμε στη συνέχεια το πλήρες σχέδιο νόμου για την ψήφο των αποδήμων, όπως το είχε καταθέσει το 2009 η κυβέρνηση Καραμανλή με υπουργό Εσωτερικών τον μετέπειτα Πρόεδρο της Δημοκρατία Προκόπη Παυλόπουλο.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το νομοσχέδιο.

 

LEAVE A RESPONSE

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *