Δευτέρα, Μάι 17, 2021

Ροή ειδήσεων

ΠΑΟΚ: Το μήνυμα του Γιώργου Σαββίδη για τα 95 χρόνια

Το δικό του ξεχωριστό μήνυμα για τα γενέθλια του ΠΑΟΚ-που κλείνει 95χρόνια ζωής-έστειλε μέσω των social media, το μέλος του ΔΣ της ασπρόμαυρης ΠΑΕ, Γιώργος Σαββίδης.

Ο Γιώργος Σαββίδης ανάρτησε το video του ΑΣ για την σημερινή ξεχωριστή μέρα του συλλόγου.

Σαββίδης-παοκ

Δείτε το βίντεο του Α.Σ. ΠΑΟΚ:

ΠΑΟΚ: Η οικογένεια του Δικεφάλου γιορτάζει 95 χρόνια ζωής

Ο ΠΑΟΚ έκλεισε στις 12/4, σύμφωνα με το καταστατικό του Ερασιτέχνη, 95 χρόνια ζωής, παρότι τα γενέθλια του γιορτάζονται από τους περισσότερους στις 20 Απριλίου όταν το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης τον αναγνώρισε και επίσημα.

Σύμφωνα με μία εκδοχή που περιγράφεται στο βιβλίο ιστορίας του συλλόγου «80 Χρόνια:

Αυτός είναι ο ΠΑΟΚ» του Μιλτιάδη Κανώτα, η αίτηση στο Πρωτοδικείο κατατέθηκε στις 10 Απριλίου και η έγκριση για την αναγνώρισή του προέκυψε στις 28 Απριλίου.

Η ίδρυση του Δικέφαλου του Βορρά

Στις 30 Μαρτίου 1926, στη Λέσχη Κωνσταντινουπολιτών συγκεντρώθηκαν οι Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης, Κωνσταντίνος Κοεμτζόπουλος, Κωνσταντίνος Κρητικός, Μιχάλης Θεοδοσιάδης, Ιωακείμ Ιωακειμόπουλος, Αριστόδημος Δημητριάδης, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος και Μενέλαος Τσούλκας και υπέγραψαν το πρωτόκολλο ιδρύσεως του νέου «ποδοσφαιρικού και Αθλητικού Σωματείου υπό την επωνυμίαν «Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών» όπως αναφέρεται και στο σχετικό έγγραφο.

Ήταν η επίσημη έναρξη των διαδικασιών για την ίδρυση του ΠΑΟΚ.

Στις 5 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση, στην οποία πήραν μέρος και οι ποδοσφαιριστές της ομάδας, ενώ στις 10 Απριλίου υπογράφηκε από τα μέλη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑΟΚ η αίτηση αναγνώρισης του συλλόγου στο Πρωτοδικείο. Δέκα ημέρες αργότερα, στις 20 Απριλίου 1926 το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με την απόφαση υπ’ αριθμό 822 αναγνώρισε και επίσημα τον ΠΑΟΚ.

«Ο ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ είναι η ιστορική συνέχεια του Κωνσταντινουπολίτικου αθλητικού και πολιτιστικού Σωματείου «Ερμής», που δημιουργήθηκε από Έλληνες της Πόλης το έτος 1877, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης – το Πέρα, όπου έδρευαν όλες οι πρεσβείες ξένων χωρών στην οθωμανική αυτοκρατορία.

Το πρώτο έμβλημα του ΠΑΟΚ (1926) ήταν το τετράφυλλο τριφύλλι και το πέταλο.

Τα φύλλα ήταν πράσινα και πάνω από το καθένα ήταν χαραγμένα τα αρχικά της λέξης ΠΑΟΚ. Το σκέφτηκε ο αείμνηστος Κώστας Κοεμτζόπουλος που πήρε την ιδέα από το πακέτο τσιγάρων μάρκας «ΛΗΘΗ» που κάπνιζε.

Τα χρώματα που επιλέχθηκαν για τον Σύλλογο ήταν το μαύρο ως ένδειξη πένθους και λύπης για την απώλεια των χαμένων πατρίδων και το λευκό που συμβολίζει την ελπίδα και την αισιοδοξία.

Τα χρώματα της ομάδας

Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του ΠΑΟΚ 1926-1927 που εκλέχθηκε στην πρώτη Γενική Συνέλευση του σχηματίστηκε στις 5 Απριλίου του 1926. Μετά την απορρόφηση των τμημάτων της ΑΕΚ, το 1929, ο ΠΑΟΚ άλλαξε και το έμβλημα του.

Το νέο έμβλημα έγινε ο Δικέφαλος Αετός – που παραμένει ως σήμερα – και συμβολίζει την προέλευση του συλλόγου και την επάνοδο της μνήμης στις ρίζες και την κληρονομιά των προσφύγων (Βυζάντιο και Κωνσταντινούπολη). Ο Δικέφαλος κρατούσε ένα σπαθί και μία κορώνα, με τα δύο κεφάλια να ατενίζουν την Ανατολή και τη Δύση.

Latest Posts

Viral Posts