Δευτέρα, Μάι 17, 2021

Ροή ειδήσεων

Εμβόλιο AstraZeneca: Η Δανία διακόπτει την χορήγησή του

Η Δανία θα σταματήσει να χορηγεί το εμβόλιο AstraZeneca έπειτα από την πιθανότητα να συνδέεται με την σπάνια εμφάνιση θρόμβων του αίματος.

Αυτό αναφέρουν πολλά τοπικά ΜΜΕ, ενώ αναμένονται αργότερα σήμερα επίσημες ανακοινώσεις από τις υγειονομικές αρχές.

ΕΜΒΟΛΙΟ ASTRAZENECA

Η απόφαση αυτή, να αφαιρεθεί το εμβόλιο AstraZeneca κατά του κορονοϊού από το πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας, θα καθυστερήσει κατά μερικές εβδομάδες την εμβολιαστική διαδικασία στην Δανία, μετέδωσε το δίκτυο TV 2.

Οι ανακοινώσεις

Οι υγειονομικές αρχές της χώρες θα παραχωρήσουν στις 15:00 (ώρα Ελλάδος) συνέντευξη Τύπου, όπου αναμένεται να ανακοινώσουν την απόφασή τους για διακοπή του εμβολιασμού με το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι διαπίστωσε μια πιθανή σχέση του εμβολίου με την σπάνια εμφάνιση θρόμβων στο αίμα.

Σημείωσε όμως ότι ο κίνδυνος να καταλήξει κάποιος από COVID-19 είναι “πολύ μεγαλύτερος” από την πιθανότητα να πεθάνει εξαιτίας κάποιας σπάνιας παρενέργειας.

Η Δανία, ήταν η πρώτη χώρα που αρχικά ανέστειλε τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου τον Μάρτιο λόγω της ανησυχίας για την ασφάλειά του.

Ανέστειλε επίσης τη χορήγηση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson.

Εν αναμονή της περαιτέρω έρευνας για την πιθανότητα να συνδέεται και αυτό με την σπάνια εμφάνιση θρόμβων στο αίμα

Δανία: Χαλαρώνουν οι περιορισμοί για τα ταξίδια στο εξωτερικό

Με στόχο την κυκλοφορία Ευρωπαίων ταξιδιωτών χωρίς καραντίνα από τα τέλη Ιουνίου η Δανία θα μπει στη διαδικασία να χαλαρώσει σταδιακά τους κανόνες που συνδέονται με τις μετακινήσεις στο εξωτερικό.

Το σχέδιο αυτό, που εγκρίθηκε σχεδόν από την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων και ανακοινώθηκε χθες, Τρίτη, βράδυ.

Προβλέπει τέσσερα στάδια από τις 21 Απριλίου έως τα τέλη Ιουνίου, με σταδιακή άρση της υποχρεωτικής καραντίνας ανάλογα με τον προορισμό.

Το αρνητικό τεστ παραμένει ωστόσο προαπαιτούμενο για την είσοδο στη χώρα.

Πάσο κορωνοϊού

“Η εισαγωγή διαβατηρίων κορονοϊού στην ΕΕ θα επιτρέψει να οργανωθούν θερινές διακοπές στην Ευρώπη και να δεχθούμε καλοκαιρινούς τουρίστες στη Δανία.

Υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορούν να παρουσιάσουν έγγραφα που πιστοποιούν είτε ότι έχουν αρνητικό τεστ, είτε ότι έχουν εμβολιαστεί, είτε ότι έχουν ήδη ασθενήσει”, διευκρινίζεται στη συμφωνία.

Διαθέσιμο μέσω μιας εφαρμογής η οποία διατίθεται επίσης και σε έντυπη μορφή, επιτρέπει προς το παρόν τη μετάβαση σε ορισμένα μικρά καταστήματα –κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής ή ακόμη σχολές οδηγών– αποδεικνύοντας ότι ο κάτοχός του είτε έχει εμβολιαστεί πλήρως, είτε έχει ήδη κολλήσει COVID-19 με ένα θετικό τεστ δύο έως δώδεκα εβδομάδων, είτε έχει αρνητικό τεστ 72 ωρών.

Σύντομα οι Δανοί αναμένεται να μπορέσουν να ξαναβρεθούν σε υπαίθριους χώρους καφέ και εστιατορίων, κινηματογράφους και μουσεία, ενώ τα ταξίδια στο εξωτερικό θα ξαναγίνουν εφικτά.

Από τις 21 Απριλίου, οι Δανοί που διαθέτουν δευτερεύουσα κατοικία σε μια άλλη σκανδιναβική χώρα θα μπορούν να πάνε εκεί χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να κάνουν καραντίνα κατά την επιστροφή τους.

Ο κανόνας αυτός θα εφαρμοστεί εν μέρει στις χώρες της ζώνης Σένγκεν όπου η επιδημία είναι υπό έλεγχο (20 έως 30 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους), επιτρέποντας κατ΄αρχάς στους εμβολιασμένους των χωρών αυτών, και στη συνέχεια στο σύνολο του πληθυσμού τους, να πάνε στη Δανία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κανόνας αυτός θα ισχύσει από την 1η Μαΐου.

Θα εξακολουθήσει να ισχύει η σύσταση να αποφεύγονται τα ταξίδια στις λεγόμενες “κόκκινες” ζώνες και η υποχρέωση για καραντίνα όσων ταξιδεύουν σε αυτές.

Latest Posts

Viral Posts