εμβόλιο johnson
Featured Ελλάδα

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Αναστέλλεται στις ΗΠΑ – Τι θα κάνει η Ελλάδα

Η απόφαση των ΗΠΑ να αναστείλουν προσωρινά το εμβόλιο Johnson & Johnson, λόγω πιθανού συσχετισμού με θρομβώσεις προκαλούν νέο κύμα ανησυχίας. Από την άλλη η Ευρωπαϊκή Ένωση παραλαμβάνει τις πρώτες παρτίδες του εμβολίου.

Τα περιστατικά θρομβώσεων που καταγράφηκαν ανέρχονται σε έξι. Mε το ένα μάλιστα να είναι θανατηφόρο. Βάσει του προγραμματισμού που έχει γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα παραλαμβάνει σήμερα 33.600 δόσεις. Aπό τις 70.000 που περιελάμβανε η συμφωνία για τον Απρίλιο.

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Τι θα γίνει με τις νέες δόσεις

Η ΕΕ έχει συμφωνήσει με την αμερικανική εταιρία να παραλάβει 55 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου ως τα τέλη Ιουνίου.

Πλέον όμως κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει με τις επόμενες δόσεις που αναμένονται. Mετά την ανακοίνωση της φαρμακευτικής εταιρείας ότι θα καθυστερήσει την παράδοση των εμβολίων στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα έχει συμφωνηθεί ότι θα λάβει 1.350.000 δόσεις για το διάστημα Απριλίου- Ιουνίου. Ποσότητα εμβολίων πολύ μεγάλη που μεταφράζεται σε ισάριθμους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες, αφού το εμβόλιο είναι το μοναδικό μέχρι στιγμής εγκεκριμένο μίας δόσης.

Παρότι αρχικά η αμερικανική εταιρία είχε δεσμευτεί για παράδοση ισοκατανεμημένη μέσα στο τρίμηνο Απριλίου- Ιουνίου. O σχεδιασμός της άλλαξε στο τέλος Μαρτίου. Με βάση τον νέο σχεδιασμό, η Ελλάδα αναμένει συνολικά 70.000 εμβόλια μέχρι τέλος Απριλίου, 320.000 εμβόλια τον Μάιο και άλλα 960.000 τον Ιούνιο.

Η ανατροπή στο σχέδιο εμβολιασμού

Η τυχόν ανατροπή αυτού του προγραμματισμού είναι βέβαιον πως θα φέρει καθυστερήσεις και στην εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία» η οποία τις τελευταίες εβδομάδες έχει επιταχύνει σημαντικά την πορεία της.

Έχουν εμβολιαστεί 2.225.878 πολίτες, εκ των οποίων οι 745.389 και με τις δύο δόσεις εμβολίου και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, ηλικιακές και επαγγελματικές, μπαίνουν με ταχύ ρυθμό στον προγραμματισμό για ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα με τα διαθέσιμα εγκεκριμένα εμβόλια.

Από τις 16 έως τις 24 Απριλίου θα μπορούν να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους σχεδόν 2,4 εκατ. πολίτες – οι ασθενείς της ομάδας Β, οι εκπαιδευτικοί, οι πολίτες ηλικίας 55-59 και 50-54 χρόνων.

LEAVE A RESPONSE

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *