Δευτέρα, Μάι 17, 2021

Ροή ειδήσεων

Φον Ντερ Λάιεν: Νωρίτερα στην ΕΕ εμβόλια της Pfizer

Η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα λάβουν 50 εκατομμύρια περισσότερα εμβόλια της Pfizer.

«Σήμερα φτάσαμε τα 100 εκατομμύρια εμβολιασμούς στην ΕΕ.

Φον Ντερ Λάιεν

Ένα ορόσημο για το οποίο μπορούμε να είμαστε περήφανοι! Επιταχύνουμε επίσης τη χορήγηση εμβολίων για να διασφαλίσουμε ότι οι Ευρωπαίοι μπορούν να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανακοίνωσε ότι επισπεύδεται η παράδοση 50.000.000 δόσεων εμβολίων της Pfizer/ΒιοΝtech.

Η εταιρεία θα παρέδιδε τα εν λόγω εμβόλια το τέταρτο τρίμηνο, όμως θα παραληφθούν από την ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο (το οποίο ξεκίνησε τον Απρίλιο), σημείωσε η φον ντερ Λάιεν.

Όπως είπε οι προηγούμενες παραδόσεις, οι οποίες θα ξεκινήσουν αυτό το μήνα, θα μεταφέρουν συνολικά στις προμήθειες στην ΕΕ από την Pfizer σε 250 εκατομμύρια δόσεις το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε συνομιλία με τις δύο εταιρείες για μια νέα σύμβαση για 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις που θα παραδοθούν το 2022 και το 2023.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ έχει ήδη υπογράψει δύο συμβόλαια με την Pfizer και την BionTech για συνολικά 600 εκατομμύρια δόσεις που θα παραδοθούν φέτος.

Η τιμή για το εμβόλιο της Pfizer αυξήθηκε κατά 7,5 ευρώ

“Το εμβόλιο της Pfizer κόστιζε 12 ευρώ, ύστερα 15,50 ευρώ και τώρα η Κομισιόν υπογράφει συμβόλαιο στα 19,50 ευρώ”, αποκάλυψε την Κυριακή ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, σύμφωνα με τον ιστότοπο euractice.com.

Ο Μπορίσοφ δήλωσε ότι η Κομισιόν βρίσκεται σε συνομιλίες με την Pfizer για την προμήθεια εμβολίων το 2022 και το 2023, τονίζοντας ότι η συμφωνία προβλέπει το κόστος να ανέρχεται στα 19,50 ευρώ ανά δόση.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, καυχιέται για το πώς η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και οι διπλωματικές του προσπάθειες εξασφάλισαν επιπλέον 2,7 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer οι οποίες θα παραδοθούν στη Βουλγαρία τους επόμενους δύο μήνες.

Ο ίδιος ανέφερε ότι “τώρα φοβόμαστε περισσότερο τη γαλλική μετάλλαξη.

Θα εμφανιστούν πολλές ακόμη παραλλαγές… 19,50 ευρώ για 900 εκατ. θα κοστίσουν σχεδόν 18 δισ. ευρώ συνολικά”, και πρόσθεσε ότι οι εμπειρογνώμονες πρέπει να βάλουν στην άκρη περισσότερα χρήματα για μελλοντικά εμβόλια.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, η Βελγίδα υπουργός Εξωτερικών Eva De Bleeker, δημοσίευσε στο Twitter τις τιμές εμβολίων που είχε διαπραγματευτεί η Κομισιόν, καθώς και τον αριθμό των δόσεων που αγόρασε η κυβέρνησή της.

Ύστερα, έγινε γνωστό ότι η μια δόση της AstraZeneca κόστιζε 1,78 ευρώ σε σύγκριση με τα 12 ευρώ για το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech.

Latest Posts

Viral Posts